Dukla zahájila letní přípravu. Práce bude dost, slibuje trenér Petr Vlk

22.04.2014 / Zdeněk Drla

Před pěti týdny skončila po pátém semifinále v Olomouci pro hráče Dukly Jihlava sezona 2013/2014. V úterý po Velikonocích jim začala letní příprava před sezonou následující. První fáze letního drilu bude trvat deset týdnů. „První týden bude takový lehčí, postupně budeme tréninkové dávky zvyšovat,“ říká trenér Petr Vlk, kterému se k prvnímu tréninku hlásilo v areálu Na Stoupách zatím dvacet hráčů. „Další dva jsou na spinneru, dva ve škole, chybí nám i kluci ze Slovinska,“ vyjmenovává hlavní trenér Dukly a dodává: „Příprava bude dlouhá, práce bude dost.“

Dukla Jihlava zahájila přípravu na další prvoligovou sezonu. Po pětitýdenním volnu se v úterý po Velikonocích hráči hlásili k prvnímu tréninku na umělém trávníku v areálu Na Stoupách. „Dnes se sešlo dvacet kluků, další dva jsou na spinneru, dva ve škole, Filip Seman má nějakou virozu, takže s námi začne až od příštího pondělí. Chybí nám i kluci ze Slovinska (obránci Miha Štebih a Matic Podlipnik bojují s reprezentací své rodné země na Mistrovství světa Divize I v Jižní Koreji o postup do elitní skupiny MS – pozn. aut.), vyjmenovává hlavní trenér Dukly Jihlava Petr Vlk.

Svým svěřencům spolu s kolegou Františkem Zemanem připravili v první fázi desetitýdenní program. „Příprava bude dlouhá, práce bude dost,“ slibuje. „Máme tady hodně mladých kluků, takže budeme muset zapracovat i na disciplíně, protože chvílemi bývají takoví rozjívení, což ale k tomuto věku patří,“ říká s pochopením směrem k mladíkům, kteří v minulé sezoně odehráli podstatnou porci zápasů za juniorský tým.

První týden přípravy bude podle slov trenéra mírnější, postupně budou tréninkové dávky narůstat. „Dnes to byl jen takový lehčí trénink, aby se kluci protáhli. Zítra (ve středu 23.4.2014 - pozn. aut.) si uděláme silové testy a výběh, ve čtvrtek bude etapa na kole, aby si i "oseděli zadky" a v pátek jdeme do tělocvičny. Přijdou se na nás podívat dvě třídy ze Základní školy Seifertova,“ přibližuje hlavní kouč program nejbližších dnů. V tělocvičně se zaměří především na obratnost, chybět nebudou ani například míčové hry.

Na fotografie z prvního tréninku se podívejte zde.

Druhý trénink absolvovala Dukla v posilovně. Podívejte se sem.

Třetí den letní přípravy: Dukla na kolech. Fotografie zde.

Od konce června, kdy deset týdnů první fáze letního drilu skončí, čeká hráče Dukly zhruba třítýdenní volno a pak druhá fáze přípravy, na suchu i na ledě, která bude směřovat ke startu dalšího soutěžního ročníku první ligy.

⇒ Prvního tréninku A-týmu
se zúčastnili:

Gólmani: David Rittich, Lukáš Sáblík

Obránci: Jiří Dobrovolný, Tomáš Kaláb, Vojtěch Zadražil, Václav Půža, Filip Dundáček, Roman Čermák

Útočníci: Michal Důras, Adam Zeman, Roman Mikeš, Marek Prokš, Martin Kuřítko, Petr Štěpánek, Ondřej Malec, Jiří Severa, Lukáš Jícha, Tomáš Střecha, Patrik Přidal, David Březina

Letní část přípravy před novou sezonou by se neměla nijak výrazně lišit od těch předešlých. „Určitě se v přípravě objeví věci, které budou nové, ale nebudeme opouštět věci, kterým věříme a které v uplynulé sezoně přinesly úspěch,“ přemítá Petr Vlk. „Kondičně jsme na tom byli velice dobře. Víme ale i o věcech, které nám dělaly problémy a na ty se zaměříme,“ podotýká trenér třetího týmu ročníku 2013/2014. Dukla se probojovala do semifnále, kde ale nestačila na Olomouc, která nakonec v rozšířené baráži vybojovala právo účasti v extralize.

Do nejvyšší tuzemské soutěže postoupily dva týmy z první ligy. „Přál jsem jim to. Oba mančafty hrály dobře celou sezonu,“ říká směrem k úspěšným „barážistům“ z Mladé Boleslavi a Olomouce Petr Vlk. Se svou družinou bude v novém ročníku první ligy čelit sestupivším Pirátům z Chomutova a Rytířům z Kladna. „Pokud dobře doplníme tým, věřím, že budeme rovnocenným partnerem i těmto soupeřům,“ říká Vlk a prozrazuje, na kterých postech by potřebovala Dukla posílit: „Jak v obraně, tak i v útoku.“ Vše ukáží následující týdny a jednání o případných posilách například formou hostování či střídavých startů.

PRVNÍ TRÉNINK. Dvacítka hráčů Dukly Jihlava absolvovala v areálu Na Stoupách první trénink. Vedle zkušených hráčů, jako jsou kupříkladu Jiří Dobrovolný, Lukáš Sáblík či Michal Důras (na horním snímku v popředí), se do přípravy zapojila i celá řada mladíků, kteří minulou sezonu působili především v juniorském týmu (na prostředním snímku přeskakuje Filip Dundáček Davida Březinu) nebo ve starším dorostu (dole obránce Václav Půža). Foto: Zdeněk Drla

Trenérské duo Petr Vlk František Zeman se musí pro příští sezonu vypořádat se ztrátou útočníka Radka Hubáčka, který se rozhodl pokračovat v kariéře v zahraničí (více zde). „Hubas bude chybět jak na ledě, tak i v kabině, protože to byl srdcař, který týmu obětoval všechno. My musíme respektovat jeho rozhodnutí. Jednání s ním probíhala ve férovém duchu, rozhodl se nakonec takto. My všichni mu přejeme, aby se mu tam dařilo a přineslo mu to to, co on od toho očekává,“ uzavírá lodivod Dukly Jihlava.

V předsezonním období sehraje Dukla Jihlava jedenáct přípravných zápasů. „Možná ale ještě jeden přidáme,“ dodává Petr Vlk.