Slovinsko se dvěma Dukláky v sestavě vyhrálo divizní mistrovství světa a postupuje do elitní skupiny

26.04.2014 / Zdeněk Drla

Obránci Dukly Jihlava Miha Štebih a Matic Podlipnik mají zlato z mistrovství světa. V jihokorejském Goyangu zvládla reprezentace Slovinska důležitý poslední zápas divize I A s Rakouskem a po roční pauze se vrací do elitní skupiny MS. Slovinsko se tak představí na mistrovství světa, které se hraje příští rok v České republice v Praze a Ostravě. „Oběma klukům i celé slovinské reprezentaci k postupu blahopřeji," vzkazuje na dálku jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, bývalý československý reprezentant, který má ze světových šampionátů hned několik medailí. „Jsem hrdý na úspěchy našich hráčů. Objevil jsem je před dvěma lety jako juniory v Rakousku a přivedl do Dukly. U nás vyrostli ve světové hráče, kteří dnes hrají na MS a ZOH," doplňuje Ščerban.

Do elitní skupiny mistrovství světa se po roční přestávce vrací Slovinsko a Rakousko. O jejich návratu mezi šestnáct nejlepších týmů se rozhodlo na mistrovství světa divize I, skupina A, která se hrála v jihokorejském Goyangu. Dukla Jihlava měla na tomto šampionátu hned dva zástupce. Vedle Matice Podlipnika, který hrál za Slovinsko již na nedávných Olympijských hrách v Soči, oblékl premiérově seniorský reprezentační dres své rodné země i Miha Štebih. Oba mladí obránci se na divizním mistrovství světa předvedli v dobrém světle. Čerstvě dvaadvacetiletý urostlý obránce Štebih na vrcholné akci zaznamenal dva góly a jednu asistenci, Matic Podlipnik pak dvě přihrávky.

DRUHÝ GÓL NA MS. Miha Štebih svým druhým gólem na divizním mistrovství světa pečetil výsledek veledůležité bitvy s Rakouskem a stvrdil tak postup Slovinska mezi světovou elitu. Foto: Josef Plechatý

O postup mezi světovou elitu se v Jižní Koreji pralo šest týmů. Vedle Slovinska a Rakouska, které loni sestoupily, to byly Maďarsko, Ukrajina, domácí Jižní Korea a Japonsko. Slovinsko vedené trenérem Matjažem Kopitarem, ve svém prvním utkání na turnaji podlehlo Japonsku 1:2, v dalších čtyřech zápasech se už ale radovalo z vítězství. Slovinci postupně porazili Jižní Koreu (4:0), Maďarsko (2:0, Miha Štebih asistoval u vítězného gólu kapitána Tomaže Razingara), Ukrajinu (5:3, první gól vstřelil Miha Štebih, asistence Matic Podlipnik) a Rakousko (3:1, Matic Podlipnik má asistenci u vítězného gólu Jana Urbase, Miha Štebih pečetil svým gólem minutu a půl před koncem vítězství a postup Slovinska do elitní skupiny).

Konečná tabulka MS, divize I, sk. A

1. Slovinsko	5  4  0  1  0   15:6	12
2. Rakousko	5  2  2  1  0   20:14	10
3. Japonsko	5  3  0  1  1   14:14	10
4. Ukrajina	5  2  0  2  1   18:13    7
5. Maďarsko	5  1  1  2  1   16:18	 6
6. Jižní Korea	5  0  0  5  0   12:30    0

MÁME ZLATO. Obránci Dukly Jihlava Matic Podlipnik (vlevo) a Miha Štebih se zlatými medailemi z mistrovství světa v Jižní Koreji.