A-tým Dukly začal trénovat na ledě

21.07.2014 / Zdeněk Drla

Třiadvacet hráčů se hlásilo v pondělí 21. července ráno trenérskému duu Petr Vlk František Zeman na prvním tréninku A-týmu po letní dovolené. V následujících týdnech budou ladit formu na start nové prvoligové sezony 2014/2015. „První trénink proběhl klasicky, protože nohy, hlava a ruce zatím nejdou dohromady,“ říká s úsměvem hlavní trenér Dukly Petr Vlk. „Spousta kluků má novou výstroj, nové brusle, tak si na ně musí zvyknout,“ vysvětluje.

Po třech týdnech volna se znovu sešel A-tým Dukly Jihlava. Trenérům se hlásilo třiadvacet hráčů, včetně tří gólmanů. „Miha Štebih má ještě problémy se zápěstím z minulé sezony, tak jenom bruslil,“ vysvětluje trenér Petr Vlk, proč se na prvním tréninku mezi dvěma skupinami v červených a bílých dresech pohyboval slovinský reprezentant v zeleném trikotu.

První společný trénink na ledě před novou sezonou trval hodinu a půl a hlavně se bruslilo. „Spousta kluků má novou výstroj, nové brusle, tak si na ni musí zvyknout a hlavně se rozdýchat, protože dýchání na ledě a na suchu je úplně jiné. I proto volíme první dva dny pouze jednofázový trénink. V úterý půjdeme do posilovny, kde si uděláme silové testy. To se týká pouze hráčů, gólmani budou mít svůj program,“ nastiňuje Petr Vlk, co čeká jeho svěřence v nejbližších dnech.

PRVNÍ TRÉNINK. Trenéři Petr Vlk a František Zeman na prvním tréninku Dukly Jihlava přivítali třiadvacet hráčů. Foto: Zdeněk Drla

Po počáteční „volnější“ fázi budou tréninkové dávky narůstat. „Od středy už budeme trénovat dvoufázově. Ráno na skupiny a odpoledne dohromady s tím, že to budeme prokládat suchým tréninkem na hřišti či v tělocvičně,“ hlásí hlavní kouč, který neplánuje, že by se tato fáze přípravy nějak výrazně lišila od předchozích předsezonních příprav. „Přinášela nám docela dobré výsledky. Připravenost hráčů nebyla špatná,“ říká Petr Vlk a jedním dechem dodává: „Samozřejmě se tam některé nové věci objeví. Musíme třeba přizpůsobit hru novým modrým čarám,“ poukazuje na jednu z výrazných změn, které čekají český i mezinárodní hokej od nové sezony.

S týmem si větší útočné pásmo (modré čáry se dle nařízení IIHF a ČSLH posunuly o 1,5 metru směrem ke středovému kruhu (více zde) - pozn. aut.) vyzkoušeli až při hře ve druhé části tréninku. „Na začátku jsme si to ještě posunuli do původních modrých čar,“ usmívá se. „Ale při hře bylo vidět dost ofsajdů. Kluci se přeci jenom řídí červenou čárou a mají to za ty roky zažité. Na začátku s tím bude možná problém, ale musíme se s tím poprat. Nic jiného nám nezbývá,“ přemítá zkušený trenér nad úpravou kluziště.

Na prvním tréninku se mu hlásili hráči, kteří absolvovali první fázi letní přípravy, chyběli junioři – ti se připravují s juniorským týmem na start extraligy a připojí se později. „Extraligu začínají 18. srpna, odehrají čtyři kola a pak možná stihnou dvě přípravná utkání s námi. Je možné, že někdo z nich prostor dostane. Bude to i s ohledem na to, jak se jim bude dařit v soutěži,“ říká Petr Vlk. V současné době tak postrádá šestici mladíků, kteří absolvovali větší část letní přípravy s „áčkem“.

Na ledě se ale namísto Jíchy, Střechy, Dundáčka a spol. objevilo hned několik nových tváří. „Jsou to kluci na zkoušku, kteří by se měli poprat o místo v kádru,“ připomínání Petr Vlk. Jak již dříve uvedl, chtěli by spolu s asistentem Františkem Zemanem vytvořit v týmu zdravou konkurenci. Vedle obránce Jakuba Schejbala z Olomouce, který se připojil k jihlavskému týmu již v průběhu první fáze letní přípravy, se na pondělním srazu hlásil mladý obránce Ondrej Briják z Košic (na malém snímku), útočníci Dominik Matula ze Zlína a Filip Kadlec z Kladna a gólman Martin Svoboda také ze Zlína.

Nechyběla ani největší letní posila kádru Dukly Jihlava – čerstvý extraligový mistr Marek Melenovský. „Letní přípravu dělal sám. Podle dnešního závěrečného bruslení bylo vidět, že je na tom velice dobře,“ konstatuje Petr Vlk, který už pomalu vyhlíží datum prvního přípravného duelu, který jeho tým čeká ve čtvrtek 31. července, kdy přivítá reprezentaci Francie. „Z našeho pohledu je to letos optimální datum prvního utkání. První zápas chceme vždycky hrát ve čtvrtek v druhém týdnu, kdy jsme na ledě, až se kluci se vším „srovnají“ – s výstrojí, s ledem. Chceme je dobře nachystat, aby se jim v prvním utkání nic nestalo,“ vysvětluje jihlavský trenér.

Na seznamu přípravných zápasů Dukly chybí oproti loňsku tým z nejvyšší tuzemské hokejové soutěže. Trenérům to však nevadí. Jihlavu prověří kvalitní soupeři. „Kladno možná trochu pozmění tým, ale spousta hráčů z extraligového kádru v něm zůstane. Další dvě utkání hrajeme se Znojmem, které hraje úplně jiný styl hokeje. To bude o bruslení a o fyzickém hokeji. Bude to dobrá prověrka. Tam poznáme, jak na tom kluci jsou,“ vypočítává další kvarteto „přáteláků“ Petr Vlk. Zbývajících šest přípravných duelů sehraje Dukla v rámci Regionálního poháru, kde se potká s divácky atraktivními soupeři z Třebíče, Havlíčkova Brodu a nově i Českých Budějovic.

A- tým je na startu druhé fáze přípravy až na dvě výjimky zdravotně v pořádku. „Miha Štebih má problémy se zápěstím, které si táhne z konce minulé sezony, Patrik Přidal byl právě dnes na operaci s kolenem. Artroskopicky mu dělali meniskus. Část zápasů by měl stihnout,“ vypočítává hlavní kouč Dukly.

Kádr pro novou prvoligovou sezonu se bude tvořit během následujících týdnů. Trenér Vlk nevylučuje ještě nějaké příchody. „Až skončí přípravné kempy extraligových týmů, tak se řada hráčů na trhu objeví. Je možné, že se v týmu může ještě něco udát,“ uzavírá.

Prvního tréninku se zúčastnili:

Gólmani: Lukáš Sáblík, Jiří Šťastný, Martin Svoboda
Obránci: Tomáš Kaláb, Zdeněk Čáp, Vojtěch Zadražil, Matic Podlipnik, Jiří Dobrovolný, Ondrej Briják, Jakub Schejbal, Josef Kolda, Miha Štebih
Útočníci: Michal Důras, Tomáš Čachotský, Marek Prokš, Martin Kuřítko, Ondřej Malec, Adam Zeman, Roman Mikeš, Marek Melenovský, Filip Seman, David Březina, Petr Štěpánek, Martin Vysloužil, Dominik Matula, Filip Kadlec
Pozn.: Hráči Dukly Jihlava juniorského věku se připravují s týmem trenéra Petra Svobody na start extraligy juniorů.

Na fotografie z prvního tréninku se můžete podívat ve fotogalerii.

Čtěte také:

Hokejisté zahájili další fázi přípravy. Budeme se zlepšovat, hlásí