Silných stránek bude víc, míní před začátkem sezony kapitán juniorů Hynek Tobola

15.08.2014 / Vojtěch Balaštík

Letní prázdniny už pomalu končí, přípravy mládežnických hokejových týmů jsou v plném proudu a zatím co většina extraligových i ligových kategorií vyhlíží starty soutěží během září, výjimkou mezi nimi bude NOEN extraliga juniorů. Ta již netrpělivě klepe na dveře. Začíná už za pár dnů. V pondělí 18.srpna svede juniorka Dukly Jihlava souboj o první tři body do tabulky s juniory PSG Zlín. Po loňské sezoně, kdy jihlavští mladíci uhájili svou extraligovou účast až v barážových bojích, vstupuje kapitán Hynek Tobola do nadcházejícího ročníku s čistou hlavou a motivací: „Hlavní cíl je play-off,“ říká rozhodně.

Jedním z hráčů, na kterém bude ležet největší část zodpovědnosti za výkony týmu, bude právě kapitán Hynek Tobola. V juniorech je to jeho poslední sezona. Jako hráč narozený v roce 1994 je v týmu na výjimku (v extralize juniorů mohou v sezoně 2014/2015 působit hráči ročníku narození 1995 a 1996, dále tři hráči ročníku 1994 na výjimku – pozn. aut.) , a s „céčkem“ na dresu bude muset čelit největšímu tlaku. Bezmála 190 centimetrů vysoký zadák nejenže bude muset krotit mladší hráče v kabině, ale také podporovat tým svými výkony na ledě. „Upřímně, po minulé sezoně jsem si na tlak a zodpovědnost zvykl, nebude to tedy nic nového. V tomhle směru byla baráž velmi cennou zkušeností, ale taky znova nechtěnou. Do každé sezony si dávám ty nejvyšší cíle a letos tomu není jinak. Prioritou teď je dostat se do play-off,“ říká Tobola.

⇒ Los Dukly Jihlava

pondělí 18.8.2014
HC Dukla Jihlava - PSG Zlín
úterý 19.8.2014
HC Dukla Jihlava - HC Olomouc
pátek 22.8.2014
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava
sobota 23.8.2014
HC VERVA Litvínov - HC Dukla Jihlava
pátek 5.9.2014
HC Dukla Jihlava - HC Kometa Brno
sobota 6.9.2014
HC Dukla Jihlava - HC ČSOB Poj. Pardubice
pondělí 8.9.2014
HC Dukla Jihlava - ČEZ Motor České Budějovice
pátek 12.9.2014
HC Vítkovice Steel - HC Dukla Jihlava
sobota 13.9.2014
HC Oceláři Třinec - HC Dukla Jihlava
pátek 19.9.2014
HC Dukla Jihlava - HC Sparta Praha
sobota 20.9.2014
HC Dukla Jihlava - HC Slavia Praha
pátek 26.9.2014
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava
sobota 27.9.2014
Bílí Tygři Liberec - HC Dukla Jihlava
pátek 3.10.2014
HC Dukla Jihlava - HC Plzeň 1929
sobota 4.10.2014
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno
Pozn. Jde o první polovinu základní části, ve druhé se pořadatelství otáčí.

S odpovědí na otázku, co očekává od prvního mistrovského zápasu nové sezony, dlouho neváhá: „Nevím, co od Zlína čekat, ale uděláme maximum, aby tři body zůstaly doma.“

Díky svým výkonům si loni připsal také 12 startů za A-tým Dukly Jihlava a podařilo se mu i vstřelit svůj první gól v seniorské kategorii (ve 49.kole v Šumperku, Dukla prohrála 2:6 – pozn. aut.). Letos s muži zahájil letní suchou přípravu, ale na ledě začal se svými vrstevníky. Rozdíly v přípravách obou mužstev vidí hlavně v technice, síle a herní vyspělosti starších hráčů. Co se týče silných a slabých stránek juniorského mužstva má kapitán jasno. „Myslím, že silných stránek bude víc. Pokud se budeme držet systému, který nás učí pan trenér Svoboda, tak můžeme porazit každého. Největší slabina bude především v koncentraci na zápas. V přípravě nás trápily herní výpadky, například v zápase proti Liberci. Za stavu 3:0 pro nás si nemůžeme dovolit dostat dva góly v 57. minutě zápasu. To se prostě stávat nesmí,“ míní před začátkem sezony.

Sílu také vidí v týmové soudržnosti. „Loni jsme začali špatně už od startu soutěže. Po sérii špatných výkonů, kdy začala reálně hrozit baráž, přišla výměna trenérů (trenéři Štěpán Moravec a Libor Žilka přešli z juniorky ke staršímu dorostu a Petr Svoboda s Jungwirthem k juniorům – pozn. aut.) a najednou to šlo. Plnila se taktika a vyhrála se čtyři utkání v řadě. To by ale nesměla přijít reprezentační přestávka, po ní se vše vrátilo na začátek a byli jsme zase v problémech, které vyvrcholily baráží,“ přemítá Tobola. Jihlavští mladíci nakonec souboje o setrvání v nejvyšší mládežnické soutěži zvládli a v sezoně 2014/2015 si znovu zahrají extraligu.

„Letos mi parta v kabině přijde skvělá. Když jsem 15. července přišel na sraz, byl jsem hrozně překvapený. Za sebe zatím můžu říct, že je to o sto procent lepší, ale víc se ukáže až časem. Nechci nic zakřiknout,“doplňuje.

Od nové sezony dochází k některým změnám v pravidlech. Tou nejzásadnější je zvětšení útočného pásma (modré čáry se posunuly o cca 1,5 metru do vzdálenosti 22,86 m od zadního mantinelu – pozn. aut.) i zavedení tzv. hybridního icingu. Jak se s nimi jihlavský tým vyrovná? „Větší útočné pásmo bude výhodou i nevýhodou zároveň. Naši útočníci budou mít sice více prostoru, ale stejně tak ho budou mít i útočníci soupeře, takže bude těžší bránit,“ směje se. Hybridní icing bude zpočátku zvláštní. Záležet bude hodně na posouzení situací rozhodčími a zvykat si budou muset jak oni, tak hráči,“ uzavírá Hynek Tobola.

Čtěte také:

Junioři vstoupí do extraligových bojů už 18. srpna, čeká je dvojzápas se Zlínem a Olomoucí

Rozosování zákadní části NOEN extraligy junioorů

Přípravná utkájí juniorů Dukly Jihlava

Soupiska juniorského týmu Dukly Jihlava