Povedlo se to. Lidi si to užili a my taky, říká o Zlatém utkání David Moravec

02.09.2014 / David Suchý

Takřka kompletní sestava Nagana i Zlatého hattricku si dala dostavení v Jihlavě, kde hráči společně odehráli utkání jako upomínku na “otce“ zlaté generace Ivana Hlinku. Hodně vidět byl David Moravec, který v roce 2001 v prodloužení finále s Finskem vystřelil Zlatý hattrick a otevřel tak zlatou bránu českého hokeje... „Povedlo se to, byli tady takřka všichni, účast byla perfektní. Lidi si to užili, my taky. Je to hlavně pro lidi, takže vše je v pořádku,“ řekl bezprostředně po jihlavském exhibičním utkání útočník s dvaadvacítkou na zádech.

Na ledě se naganský tým, za který David Moravec hrál, sešel po dlouhých šestnácti letech. Sraz "na suchu" ale měli vítězové olympijského turnaje už minulou sezonu. „My jsme si dali sraz loni v Praze, osmdesát procent hráčů se tam sešlo, takže jsme se viděli. Většina z nás je v kontaktu, vídáme se na stadionech, na srazech, na repre... Je to úžasná věc, vidět kluky, se kterými jsme vyhráli mistrovství světa a olympiádu,“ říká vlasatý hráč.

Utkání se neslo v duchu vzpomínky na Ivana Hlinku, který dosáhl s reprezentací největších úspěchů českého hokeje. Atmosféru podpořil i domácí kotel choreem s podobiznou právě litvínovského trenéra. Na tohoto trenéra vzpomíná jenom v dobrém i právě hráč, který nakoukl i do nejslavnější ligy na světě v dresu Buffala Sabres. „Byl to trenér, který mě vytáhl do reprezentace, a se kterým jsem velice rád spolupracoval. Měl charisma. Byl to prostě borec.“

Na žádost o nějakou vtipnou příhodu s trenérem Hlinkou odpovídá Moravec se smíchem: „Těch je hodně, ale to nebudeme rozpitvávat, to vždycky zůstane v kabině. Samozřejmě byl to správný stratég a hlavně se choval strašně lidsky, měl k nám blízko, ale byl autoritativní a měl u nás strašný respekt,“ povídá David Moravec, který to také zkoušel na trenérské pozici. Není to ale u hokeje, ale u florbalových hráček FBC Ostrava. Zajímavý tak musel být přechod z mužské hokejové do ženské florbalové kabiny... „Kabina funguje stejně, ale jsou to holky, takže tam nemůže člověk lítat, jak se mu zachce. Má to svoje pravidla. Florbal a hokej je svým spůsobem jiný, i když podobný sport. Byla to zajímavá zkušenost.“

V polovině druhé třetiny jihlavského Zlatého utkání se do brány Zlatého hattricku postavil Dušan Salfický, který bavil celý stadion a akci si evidentně užíval plnými doušky. Jak ale upozorňuje dlouhovlasý útočník, neměl "Salfa" na mistrovstvích světa na růžích ustláno, ale s rolí věčného náhradníka se popasoval na výbornou. „Měl roli třetího gólmana, a to je ošidná role, protože ví, že se do brány nedostane. Je to ale takový tmelící prvek. Musí hodně vydržet a musí držet tempo na tréninku, kdy si musí odpočinout brankaři, kteří chytají. Je to takový otloukánek. Tady zachytal skvěle,“ uzavírá David Moravec.




×
Dnes v 17:00 | Junioři
HC ZUBR Přerov
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Dorost
HC Dynamo Pardubice
HC Dukla Jihlava