Nechtěl jsem znovu nájezdy na Hanuljaka, říká o svém rozhodujícím gólu Tomáš Čachotský

13.01.2015 / Tomáš Lysý

Na 12. leden připadl v rámci první hokejové ligy další vložený pondělní termín. Jihlava na svém stadionu nepřivítala nikoho menšího než suverénního lídra tabulky z Chomutova, který zatím jako jediný překonal hranici devadesáti bodů. K parádnímu zisku tentokrát přidali Piráti pouze jeden bodík a podruhé tak letos odjíždějí z Horáckého zimního stadionu s jednobodovou porážkou. „Zaplať pánbůh, dopadlo to takhle, dva body jsou s Chomutovem dobré. Myslím si, že i lidem se zápas mohl líbit, od nás to bylo dobře odehrané, odbojované, chtěli jsme vyhrát a nechali jsme na ledě všechno,“ neskrývá spokojenost kapitán Dukly Tomáš Čachotský, který má den po zápase své třiatřicáté narozeniny a fanouškům děkuje nejen za dárek a přání, ale i za projevenou podporu.

Můj dům, můj hrad, platí nyní po čtyřech vzájemných zápasech v sezoně mezi týmy Jihlavy a Chomutova. Obě mužstva totiž své oba domácí zápasy vyhrála. Hned třikrát skončil duel po šedesáti minutách nerozhodným výsledkem, pouze ve třetím vzájemném zápase Piráti uštědřili Dukle sedmibrankový debakl.

V posledním vzájemném zápase byli Chomutovšti blízko třem bodům, ještě čtyři minuty před koncem vedli 2-1, ale nakonec se radovala Dukla. „Přijel lídr tabulky a my jsme věděli, že budou kvalitní. Vstoupili jsme dobře do zápasu, vedli jsme 1:0 a vůbec celý zápas byl hodně vyrovnaný. V prodloužení rozhodlo, že jsme možná více chtěli a více si výhru zasloužili," domnívá se Adam Zeman. Na jihlavskou devatenáctku v tomto ohledu navazuje jeho spoluhráč a kapitán týmu Tomáš Čachotský. „Odehráli jsme s prvním celkem výborné utkání. Od začátku bylo vidět, že si jdeme za vítězstvím, a i když to nakonec bylo až v prodloužení, tak jsme byli o kousíček lepším týmem a výhru jsme více chtěli. Nakonec to dopadlo pro nás a jsou z toho dobré dva body," libuje si muž s céčkem na dresu.

Do úvodu zápasu vstoupila mnohem lépe Jihlava, která se v osmé minutě ujala vedení zásluhou Richarda Diviše. A kdyby Aleš Jergl proměnil jednu ze svých dvou šancí, mohlo být v domácí šatně po dvaceti minutách veseleji. Jenže na kdyby se nehraje, a třináct vteřin před koncem první sirény vyrovnal z přesilovky Marek Hovorka. Říká se, že gól do šatny platí dvojnásob, oba jihlavští hráči se ale nad tímto faktem příliš nezastavují. „Já bych neřekl, že jsme tímhle gólem byli nějak dole. Je pravda, že to byl takový "šatnář", ale i tak jsme byli odhodlaní a šli jsme si za výhrou. Myslím si, že to bylo i na ledě vidět, že jsme se snažili dohrávat souboje, dobře jsme bruslili a měli jsme dobrý pohyb, od čeho se všechno odráželo. Škoda jen, že jsme neproměnili více šancí, co jsme měli. Soupeř měl také šance, mají kvalitní mančaft, ale dnes jsme vyhráli zaslouženě," praví Tomáš Čachotský. „Každý gól bolí. Špatně jsem prohrál buly, po kterém jsme si špatně rozebrali hráče a do třetice to Sáblovi (Lukáš Sáblík - pozn. aut.)ještě nešťastně propadlo nad ramenem. To se prostě stává. Myslím si, že druhou třetinu jsme neodehráli špatně a ten druhý bod jsme si vybojovali," nabízí svůj pohled na situaci z konce třetiny a na další průběh utkání Adam Zeman.

Poslední dvacetiminutovka nejprve nabídla vedení hostí, když se po rychlém výpadu prosadil Roman Chlouba. Jihlava měla velkou šanci na vyrovnání v dvojnásobné početní převaze, trvající téměř osmdesát vteřin, ale nepovedlo se. Až v další klasické přesilové hře přišlo jihlavské vyrovnání zásluhou hezké akce právě Adama Zemana, který při svém vstřeleném gólu neopomněl vyzdvihnout zásluhu spoluhráče. „Zaváželi jsme přesilovku. Sjel jsem si mezi beky, Šídlo (Petr Šidlík - pozn. aut. mě parádně našel a já už to dal jen nad lapačku. Dobrý gól a pochvala pro Petra," říká s úsměvem "Zemič". V závěru třetiny se Dukla musela obávat o bodový zisk, protože přesilovku měli také Chomutovští, ale k vážnějšímu ohrožení branky se nedostali, sami naopak mohli při jihlavském průniku inkasovat.

Rozhodčí v utkání rozdali celkem dvaadvacet dvouminutových trestů a dva osobní desetiminutové. Vyloučení přišla na řadu i v pětiminutovém prodloužení, takže došlo na herní situaci třech proti třem, která spíše připomínala "bago" na zamrzlém venkovském rybníku. Spoustu prostoru na ledě využil ke vstřelení rozhodujícího gólu Tomáš Čachotský. „Byla to situace tři na tři s velkým prostorem na ledě. Viděl jsem, že za mnou bek nejde, že jde na chytro z druhé strany. Tak jsem zastavil, a když jsem na tu samou stranu objížděl bránu, tak se mi to tam trošku otevřelo, šel jsem s pukem před branku, do brankoviště a na delší tyč jsem to vedle nohy gólman zasunul," popisuje svůj výstavní kousek a s úsměvem odpovídá na dotaz, zda nerozhodl i z toho důvodu, aby nemusel v případných samostatných nájezdech znovu vyzvat gólmana Hanuljaka, tentokráte připraveného na střídačce Chomutova. „Je pravda, že už jsem tady říkal, že bych znovu nechtěl nájezdy na Hanuljaka, mám s ním letos dobrou bilanci,“ cukají domácímu kapitánovi koutky. V dosavadním ročníku už totiž na gólmana Chomutova a Kadaně jel několikrát. V prvním vzájemném zápase na ledě Chomutova byl svým nájezdem úspěšný, Dukla však nakonec prohrála. V jihlavské odvetě pak „Čagy“ dvakrát gólmana Pirátů doslova vykoupal a postaral se o výhru svého týmu 4:3 po nájezdech. Do třetice se oba soupeři střetli zkraje listopadu na ledě Kadaně, kdy si naopak Tomáš Čachotský na Miroslava Hanuljaka nepřišel ze dvou nájezdů ani jednou. „Zaplať pánbůh, dopadlo to takhle, dva body jsou s Chomutovem dobré. Myslím si, že i lidem se zápas mohl líbit, od nás to bylo dobře odehrané, odbojované, chtěli jsme vyhrát a nechali jsme na ledě všechno. Hodnotil bych zápas kladně,“ sděluje pozitivně naladěná domácí devadesátka.

Jedinou kaňkou na zápase tak mohou být nevyužité přesilovky červenožlutých. Jak už bylo zmíněno, Jihlava nevyužila ani minutu a devatenáct vteřin dlouhou dvojnásobnou početní výhodu. „ Jedna věc je, že Chomutov dobře bránil. Druhou věcí je, že přesilové hry musíme hrát lépe. Musíme více střílet a rychleji si dávat puk od hole. To je základ. Vůbec v přesilovce nestřílíme a pak nemůžeme dát gól,“ nabízí recept na zlepšení této herní činnosti Adam Zeman. „Na tréninku přesilové hry pilujeme, ale bohužel se nám to zatím nedaří přenést do zápasu,“ prozradil na pozápasových ohlasech František Zeman, otec jihlavského útočníka a asistent trenéra Petra Vlka.

Dva body proti lídrovi tabulky jsou tím nejlepším dárkem pro celou Duklu, ale hlavně pro Tomáše Čachotského. Na dnešní datum, 13. ledna, totiž připadají jeho narozeniny, v pořadí třiatřicáté. Ke Kristovým létům dostal vůdce kabiny přání a dárek od příznivců týmu s ježkem ve znaku. „Fanouškům můžu jen poděkovat. Dneska byli skvělí. Samozřejmě bych si přál, aby chodila na každý zápas taková návštěva, jako na České Budějovice. Ale i dnes byli prostě skvělí a za svoje narozeniny jim moc děkuji. Věřím, že nyní jdeme výkony nahoru, a že je potěšíme tím, jak na nás pořád chodí a fandí nám,“ nešetří děkovnými slovy a těší se na jejich podporu v následujících dvou zápasech s krajskými rivaly – nejprve na ledě třetí Třebíče a poté doma s Havlíčkovým Brodem, který po prohře s Prostějovem znovu klesl na poslední místo v tabulce. „ Pokud můžu mluvit za sebe, tak tyhle zápasy mám rád. Přijde hodně lidí, je skvělá atmosféra. Co víc si může hokejista přát, než hrát před tolika lidmi, kor v Třebíči, kde bude asi plno. Je jedno, jestli je fanoušků více na tu nebo na tu stranu. Myslím si, že naši fanoušci budou určitě slyšet a já se na tyto zápasy hrozně těším,“ prozrazuje Tomáš Čachotský. Jihlavské příznivce burcuje na nadcházející zápas také jeho mladší spoluhráč. „Je to derby. Doufám, že nás přijede podpořit hodně fanoušků a bude to dobrý zápas,“ nese se z úst Adama Zemana.

Během odpovědi Tomáše Čachotského na následující dva zápasy s regionálními rivaly se kousek od domácího kapitána ozval výkřik "Jen ho nešetřete", který byl o pár vteřin později doplněný zvoláním: "Ošklivější gól jsem neviděl," které již vyloudilo smích na tváři nejen jihlavského kapitána, ale i přítomných zástupců médií. Oním šprýmařem byl Ladislav Rytnauer, bývalý spoluhráč Tomáše Čachotského, který celou situaci samozřejmě nenechal jen tak. "Já musím říct, že Ladislav Rytnauer dával ještě ošklivější góly," smál se "Čagy" na bývalého snajpra jihlavské Dukly.