Zlato, boj a slzy v rakouském Salcburku…

27.01.2015 / Linda Haferníková

Dva jihlavské týmy synchronizovaného bruslení z oddílu Dukla Jihlava mládež se vydaly minulý čtvrtek (22.ledna 2015) na již tradiční setkání světového synchra, na ISU závod Mozart Cup 2015 do rakouského Salcburku. Opět jsme mohli na vlastní oči shlédnout dokonalou techniku bruslení a originální choreografie úřadujících mistrů světa z Finska, Kanady, Švédska a dalších celkem 60 týmů z Ruska, Austrálie, Islandu, Německa, Itálie, Rakouska, Chorvatska, Maďarska, Polska, USA, Velké Británie a České republiky.

Pro juniorky Starlets byl tento závod určen komisí Českého krasobruslařského svazu jako kvalifikační boj o nominaci na mistrovství světa, které se koná každý druhý rok. Závodem s mezinárodními soupeři se tak čekalo, v jakém pořadí se české týmy mezi sebou umístí. Starlets jsou letos v dobré formě, a tak se pod vedením trenérky Věry Paulusové, asistentky Jitky Poukarové a vedoucí týmu Jany Feldmanové poctivě chystají na své soupeře z Brna a Pardubic, se kterými se poměřily již na závodech Santa Claus v prosinci 2014 v Brně (1. Orion, 2. Darlings, 3. Starlets).

Starší kolegyně z týmu N´Ice Age dotvářely početnou výpravu do Mozartova krásného města, zajistily na tribuně atmosféru, aby se našim juniorkám co nejlépe vydařil úvodní krátký program. Na výchozím umístění velmi záleží, je třeba zajet bez chyb, aby tým dosáhl na co nejvyšší součet bodů, a zajistil si dostatečný náskok před volnou jízdou.

Starlets předvedly velmi slušný výkon, jely na jistotu, provedly synchronně technicky náročný no-hold blok plný nejtěžších obratů jako zvrat – protitrojka – protizvrat a sekvenci trojitých twizzelů. Obtížné váhové spirály projely celkem s trojitou změnou hrany na jedné noze přes celé kluziště. Sklidily za svůj program obrovský potlesk. Poté, co soupeř z Brna krátký program odjel s mnoha chybami a ve velké nejistotě, podařilo se našim děvčatům umístit se na průběžném druhém místě kvalifikačního závodu, za pardubickým týmem Orion, který již vítězil na závodech v Brně. Celkově v mezinárodním poli se skvělým vedoucím týmem z Ruska, skončil náš tým po krátkém programu na 13. místě (z 18 týmů). Jízdu „ozdobil“ pouze jeden pád jihlavské bruslařky a přinesl srážku 1 bodu…

Další den následoval boj o nominaci, nic zatím nebylo ztraceno, rozdíly mezi českými týmy byly v součtu bodů minimální, bylo třeba předvést volnou jízdu v co možná nejlepším provedení. Sobota byla hlavním dnem soutěže, a tribuny byly zaplněné do posledního místa diváky.

Všechny české týmy si vylosovaly startovní pořadí tak, že soutěžily přímo za sebou, a tak bylo možné jejich výkony dobře porovnat. Snažily se jet absolutně naplno a bojovaly o nominaci, všechny předvedly solidní výkony.

Fotografie ze Salcburku si prohlédněte ve fotogalerii

Konečné pořadí překvapilo a zklamalo dva české týmy… Dle bodového součtu to byl právě ten odečtený 1 bod z krátkého programu, který nám rozdílem 0,62 bodu oddálil vysněnou účast na mistrovství světa juniorů. Důkazem skvělého výkonu našich děvčat je vítězství nad pardubickým Orionem, který po krátkých programech vedl. Brněnskému týmu Darlings se tak podařilo zajistit si účast na mistrovství světa juniorů, které se letos koná v chorvatském Záhřebu. I Přes slzy a velké zklamání soupeřkám gratulujeme a přejeme hodně štěstí!

Tým N´Ice Age, ve kterém bruslí bývalé jihlavské závodnice ve věku 19 – 36 let, zahájil sobotní soutěž volných jízd. Na hudbu z filmu Hříšný tanec, za potlesku diváků a téměř všech týmů, které soutěž teprve čekala, předvedlo jihlavské krasobruslení, že zůstat aktivně u svého sportu po dlouhá léta se vyplatí!

Zlatá medaile a slavnostní vyhlášení v pozoru všech 60 týmů při české státní hymně je zážitek, na který bude vzpomínat celá letošní česká výprava v Salcburku.

Foto: Radek Lavička