Na mistrovství republiky ve Světlé vybojovaly jihlavské krasobruslařky tři medaile

24.03.2015 / Zdeněk Drla

Jihlavské krasobruslařky z oddílu synchronizovaného bruslení Dukly Jihlava - mládež vybojovaly na Mistrovství České republiky, které 1. března hostil zimní stadion ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, tři medaile.
Pořadatelem republikového šampionátu byl právě jihlavský krasobruslařský oddíl.

Republikový šampionát se uskutečnil pod hlavičkou Českého krasobruslařského svazu. Zaštítil jej starosta města Světlé nad Sázavou Jan Tourek spolu se zástupci místních skláren Crystalite Bohemia, které věnovaly ceny pro medailisty. Hlavním iniciátorem a organizátorem mistrovství se stal jihlavský oddíl krasobruslení, pod hlavičkou Dukly Jihlava - mládež. Mistrovství podpořil Kraj Vysočina.

„Tradiční soutěž, která je pro všechny české týmy zlatým hřebem sezony, se letos pro nedostatek finančních prostředků neměla konat. Do poslední chvíle nebyl žádný klub schopen organizaci mistrovství zajistit," vysvětluje jedna z organizátorek šampionátu a trenérka jihlavských krasobruslařek Linda Haferníková.

Díky týmu pořadatelů z oddílu jihlavského krasobruslení, kteří mají bohaté zkušenosti s organizací podobných podniků (tradiční Jihlavský Ježek se v Jihlavě konal již dvacetkrát, další ročník proběhne v neděli 29. března 2015 - pozn. red.), se podařilo republikové mistrovství uspořádat. Vzhledem k vytíženosti obou ledových ploch Horáckého zimního stadionu v Jihlavě padla volba na zimní stadion ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, který poskytl zázemí pro 22 týmů z celé České republiky. A volba to byla správná.

„Trenéři a rodiče přijížděli před závodem do Světlé téměř každý den, aby nachystali vše potřebné pro závodníky, rozhodčí i diváky. Vytvořili podmínky i pro místní obyvatele - vozíčkáře, kteří se tak mohli podívat na zajímavé závody," popisuje martyrium příprav prestižní akce jihlavská trenérka se zkušenostmi ze zahraničí.

Soutěžilo se ve všech vypsaných kategoriích, mistrovství se zúčastnilo celkem 22 českých týmů, svými jízdami se prezentovala i jihlavská děvčata. A to hned čtyři týmy. Pro jihlavské krasobruslení na mistrovství "cinklo" několik medailí.

„Gemini (soutěžící v kategorii mladší žákyně - pozn. red.) zahájily po slavnostním proslovu pana starosty mistrovství svoji exhibiční jízdou v počtu 30 bruslařek na ledě. Polovina týmu, tvořena staršími děvčaty, poté soutěžila se čtyřmi soupeři. Bylo vidět veliké zlepšení jejich bruslařských dovedností, soustředěnost i dobré reakce při neoblíbených pádech, které tuto nejmladší kategorii „zdobí“," vypočítává Linda Haferníková.

V kategorii Novice Basic soutěžil tým Ice Flowers. Potvrdil dobrou formu z loňské zlaté sezony a předvedl svoji volnou jízdu s jistotou. Tým Ice Flowers vybojoval stříbrnou medaili. „Za naše úspěchy jsme dosáhly i na první cenu ve vyhlášení ankety čtenářů Jihlavských listů Kolektiv roku 2014. Jsem na své svěřenkyně velmi pyšná," říká jejich trenérka Vladimíra Pokorná.

V těžké juniorské kategorii se ve velmi dobrém světle prezentovaly Starlets. „Soutěžily opět se svými vyrovnanými soupeři, kteří letos již několikrát bojovali o významné nominace, zejména o kvalifikaci na mistrovství světa. Našim děvčatům se podařilo předvést ohromující krátký program, po němž se ujaly vedení soutěže kategorie juniorek. S pocitem zlaté medaile se chystaly na svoji volnou jízdu. Soupeřky z Pardubic a z Brna se však nenechaly zahanbit a svoje volné jízdy předvedly s plným nasazením. Starlets jely svoji volnou jízdu soustředěně a sklidily od diváků velký potlesk, přeci jen byly, ač na světelském ledě, domácím týmem. Po volné jízdě si zajistily s minimálním rozdílem mezi soupeřkami bronzovou medaili," popisuje účinkování jihlavských juniorek na republikovém šampionátu další z jihlavských trenérek a uznávaná mezinárodní rozhodčí Věra Paulusová.

V "dospělé" kategorii MČR se představily další zástupkyně oddílu krasobruslení Dukla Jihlava - mládež - N´Ice Age. „Startovaly v kategorii Adults. Letošní sezonu absolvuje tento tým složený z bývalých jihlavských závodnic všechny dostupné závody, a tak se vrací do atmosféry aktivních sportovců a závodníků, kteří se na svůj výkon musí řádně připravit. Úspěchem pro nás bylo tentokrát krásné třetí místo, bronzová medaile, a hlavně vítězství nad týmem z Brna, který nás loni na Jihlavském Ježku porazil," říká Linda Haferníková.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v milé atmosféře, se závodníky se rozloučil osobně starosta města a předal spolu s ředitelem závodu a hlavní rozhodčí bruslařům medaile a věcné ceny, které věnovaly místní sklárny Crystalite Bohemia.

Pořadatelé z jihlavského oddílu krasobruslení si pochvalují zázemí ve Světlé nad Sázavou i přístup místních činovníků, kteří pomohli výraznou měrou k hladkému průběhu mistrovství. „Pracovníkům zimního stadionu patří naše velké poděkování za to, jak velkoryse a mile k našim organizačním požadavkům přistoupili," kvituje "světelský azyl" ředitel závodu Jiří Pohořelý.

Foto: Radek Lavička