Krasobruslařská ladnost zaplavila Horácký zimní stadion

15.04.2015 / Vladimír Šťastný (Jihlavské listy)

Soutěž v synchronizovaném bruslení Jihlavský ježek proběhla v krajském městě na sklonku března již po jedenadvacáté.

Tradiční závody krasobruslařů Jihlavský ježek proběhly na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě v neděli 29. března. Do krajského města se sjely týmy z celé republiky, a nechyběl ani jeden zahraniční zástupce synchronizovaného bruslení z Maďarska. Oproti loňskému jubilejnímu 20. ročníku sice chyběly týmy z Chorvatska a Německa, ale i tak se na ledě představilo téměř dvacet týmů.

Závod byl v letošním roce pohárovým pro kategorii mladšího žactva a žactva, juniory a seniory. Z domácích týmů, soutěžích pod hlavičkou spolku Dukla Jihlava - mládež, se představila čtyři družstva.

Nejmladším týmem byly začínající Gemini, vedeny trenérkou Lindou Haferníkovou. Gemini se pro závod rozdělily na dvě poloviny. Jedna část předvedla své vystoupení v rámci slavnostního zahájení, druhá se zúčastnila vlastní soutěže v kategorii Juvenile, která byla nejsilněji zastoupena; předvedlo se šest týmů. „Tuto sezonu udělaly Gemini obrovský kus práce, své soupeřky na vyhlášení obdarovaly pohádkovými koláči, a ode mne, jako trenérky, dostaly za odměnu v měsíci dubnu absolutní volno od bruslařských aktivit,“ řekla trenérka Haferníková.

Druhým jihlavským týmem, který se představil divákům, byly čerstvé vítězky ankety Jihlavských listů Sportovec roku 2014 v kategorii kolektiv a vítězky závodů v Budapešti z předchozího týdne Ice Flowers, v kategorii Novice Basic. Děvčata vedená trenérkou Vlaďkou Pokornou měla konkurenci jen v tradičním soupeři - týmu Bublinky Brno. „Děvčata předvedla vyrovnaný výkon a svoji volnou jízdu zajela s úsměvem, který jim nezkazily ani drobné chybičky,“ řekla trenérka Ice Flowers Vlaďka Pokorná.

V kategorii Junior se představil již zkušený tým Starlets, vedený trenérkou Věrou Paulusovou. Také ony měly jen jednoho soupeře, a tím byl Orion z Pardubic. Na lednových závodech v Salzburku se Starlets umístily před Orionem, ale na domácích závodech jim Východočešky porážku z Rakouska oplatily, a s náskokem necelého bodu zvítězily. „Krátký program zajela děvčata ve vysokém tempu a se všemi předepsanými prvky v obtížném provedení. Volnou jízdu v romantickém duchu předvedl tým jihlavských juniorek s jistotou a přesností, kterou rozhodčí ocenili vysokými body. Bohužel, dva pády znamenaly odstup necelého bodu od vítězného týmu,“ komentovala trenérka Věra Paulusová.

V kategorii Adults se mezi dospělými krasobruslařkami předvedl i výběr bývalých jihlavských krasobruslařek N´Ice Age. Mezi třemi týmy dokázaly jihlavské ženy, že nic ze svého umění nezapomněly, a v konkurenci tří týmů skončily druhé. „Tým se na domácí závody poctivě připravoval a jízda se vydařila. Máme velkou motivaci do další sezony, a již nyní hledáme hudbu, a zkusíme co nejdříve nacvičovat novou choreografii jízdy,“ dodala trenérka Haferníková.

Výsledky soutěže Jihlavský ježek 2015

Kategorie Juvenile – Novice
1. Mix Ice Formation (Budapest) 25,37 b.
2. Polárky (KK Pardubice) 25,12 b.
3. Kometa (USK Praha) 24,10 b.
4. Slunečnice (VSK Technika Brno) 24,03 b.
5. Pážata (BK Pribram) 23,18 b.
6. Gemini (Dukla Jihlava) 17,46 b.

Basic Novice
1. Big Bang (VSK Technika Brno) 35,51 b.
2. Ice Flowers (Dukla Jihlava) 27,45 b.
3. Bublinky (SC Brno) 24,05 b.

Junior ISU
1. Orion (KK Pardubice) 94,48 b.
2. Starlets (Dukla Jihlava) 93,54 b.

Senior ISU
1. Balance (SC Brno) 84,35 b.

Adults
1. Goldies (USK Praha) 55,81 b.
2. N´Ice Age (Dukla Jihlava) 48,91 b.
3. All Stars (Ice Club Brno) 43,69 b.

Mixed Age
1. Kometa (USK Praha) 35,45 b.
2. Hot Lines (Ice Club Brno) 34,38 b.
3. Black Angels (FSC Koprivnice) 33,05 b.
4. Ice Atoms (BK Pribram) 32,76 b.