Cíle Dukly do sezony? Zajistit si co nejlepší pozici do play-off

07.09.2015 / Tomáš Lysý

V pondělí 7. září 2015 se ve VIP prostorách Horáckého zimního stadionu konala předsezonní tisková konference HC Dukly Jihlava. Jejími účastníky byli jednatel klubu Bedřich Ščerban, trenér A-týmu Dukly Petr Vlk a kapitán mančaftu, zkušený obránce Jiří Dobrovolný. Hlavní témata se týkala zhodnocení přípravného období, změn v kádru a cílů týmu v následujícím ročníku první ligy, která se nově bude jmenovat WSM Liga.

Příprava a přípravné zápasy

Jako první si vzal slovo Bedřich Ščerban, jednatel HC Dukla Jihlava, který vyřkl, že je s přípravou spokojen a pevně věří, že se práce v tomto období týmu v sezoně vrátí. Na jeho slova navázal kouč Petr Vlk. „Celé předsezonní období bylo hodně dlouhé a těžké. Kombinovali jsme suché tréninky a tréninky na ledě. Věříme, že nám to pomůže. Máme v týmu hodně mladých kluků a budeme stavět na fyzické kondici,“ řekl lodivod týmu, který se poohlédl i za přípravnými zápasy. „Na turnaji na Slovensku jsme odehráli kvalitní zápasy. Poté jsme do toho trošku praštili (mnohem více trénovali – pozn. aut), a bylo to znát. V dalších dvou zápasech přišel trošku propad, ale to se v tomto období těžko posuzuje. Nevíme, kolik tréninkových dávek měl či neměl soupeř. Poslední dva zápasy byly opět velmi dobré,“ doplnil trenér červenožlutých.

Přípravné zápasy Dukly Jihlava najdete zde.

TISKOVÁ KONFERENCE DUKLY. Před přítomné zástupce médií usedli na předsezonní tiskové konferenci klubu trenér Petr Vlk, jednatel Bedřich Ščerbana a kapitán týmu Jiří Dobrovolný (zleva). Foto: Zdeněk Drla.

Současná podoba týmu

Dukla Jihlava vstoupí do svého šestnáctého prvoligového ročníku s omlazeným kádrem. Věkový průměr týmu je 25 let i s pěti nejzkušenějšími hráči – Michalem Důrasem a Josefem Skořepou (oba 33 let), Jiřím Dobrovolným (35 let), osmatřicetiletým Markem Melenovským a o rok starším gólmanem Lukášem Sáblíkem. Vedle nich bude nastupovat hned osm hráčů, kteří v předchozích sezonách prošli mládežnickými kategoriemi Dukly a několik hokejistů z Karlových Varů, kteří jsou v klubu na celoročním hostování. „Loni jsme vyzkoušeli pár hráčů z Karlových Varů, kteří se nám osvědčili. Ve spolupráci pokračujeme. Všichni jsou zde napevno na hostování na celý rok. Výjimku tvoří David Gríger, kterého si trenéři Varů mohou stáhnout a je zde na střídavé starty,“ prozradil Bedřich Ščerban, jenž poté upozornil, že sedmnáct hráčů z celkového (prozatím) osmadvacetičlenného počtu patří Dukle Jihlava, vlastnící jejich registrační a hráčská práva.

K aktuální podobě kádru měl samozřejmě co říci i kapitán. „Člověk na mladé kluky někdy musí zvýšit hlas. Nemůže je pořád hladit a říkat jim ‚zítra to přijde‘. Někdy na ně musíme trošku zařvat. A kdo to nebude respektovat, bude to mít těžké,“ sdělil rozhodně Jiří Dobrovolný.

Není vyloučeno, že by do týmu ještě mohl někdo přijít, záleží však na finančních možnostech klubu. „Kdyby přišel zkušený bek, pravák, 28 let, který umí vystřelit a přihrát..., to samé útočník, pravák, tak bychom se k tomu nebránili, viď Jirko...“ pokynul trenér Petr Vlk s úsměvem na kapitána týmu. „Ale prostě na trhu takový hráč není, i s ohledem na finanční možnosti. Ani nám na nikoho takového nepřišla nabídka,“ přešel již jihlavský kouč do vážnějšího tónu.

Od letošní sezony budou za Duklu nastupovat i dva ruští hráči, obránce Alexander Grebenjuk a útočník Alexei Alekseev. „Věřím, že týmu pomohou, jinak by tady nebyli. Musíme jen vyřešit komunikační problémy,“ podotknul Petr Vlk, kterého doplnil Bedřich Ščerban. „Tito hráči mají dlouhodobější kontakt, takže je učíme česky. Když je potřeba, tak rusky ještě umím.“

Soupiska HC Dukla Jihlava pro nadcházející sezónu.

Cíle týmu

Když přišla řeč na cíle týmu v nadcházejícím ročníku první ligy, ujal se řeči jednatel klubu. „Naším hlavním cílem do sezony je zajistit si co nejlepší pozici do play-off,“ sdělil Bedřich Ščerban, jenž neopomněl poděkovat partnerům klubu a adresovat pár slov fanouškům. „Chtěl bych poděkovat všem partnerům, protože díky nim máme rozpočet na ročník 2015/2016 pokrytý. Z jejich strany nejsou nějaké přehnané tlaky, kde by se Dukla měla v sezoně pohybovat. Rád bych vyzval i fanoušky, aby hráčům pomohli, a aby byli pro mladé kluky šestým hráčem na ledě.“ V podobném duchu se vyjádřil i Jiří Dobrovolný. „Sezona bude hrozně dlouhá, může se stát cokoliv. Loni to bylo vidět. Ročník nějak probíhal a jeho poslední část se extrémně vydařila. Mít nějaké cíle je super, ale nechceme, aby to hráče zbytečně svazovalo.“

Trenér Petr Vlk poukázal na stoupající kvalitu první ligy. „Týmy, které se dostaly do ligy, jí zkvalitní a přitáhnou diváky do ochozů. Někteří naši kluci třeba ještě nehráli na Slavii. Tím, že budou týmy kvalitnější, ale bude naše práce těžší,“ přemítá trenér, jemuž budou dělat asistenty František Zeman s Viktorem Ujčíkem. Všichni tři si určitě přejí, aby se týmu vyhýbala zranění. „Loni do Vánoc jsme se potýkali s mnoha zdravotními problémy. Po Vánocích ustaly a bylo to vidět. Myslím si, že kdybychom loni neměli po sérii s Kladnem tolik zraněných, tak bychom byli Chomutovu důstojnějším soupeřem,“ dodal Petr Vlk a zároveň prozradil, že v současnosti je tým ve stoprocentním tréninkovém zatížení, až na Davida Honzíka, jenž dnes (7. září – pozn. aut.) poprvé na tréninku chytal.

Zápasy Dukly Jihlava ročníku 2015/16

Nový název a sponzor první ligy

Tisková konference se měla původně konat v 11:45, ale kvůli mimořádnému aktivu první ligy byla posunuta na šestnáctou hodinu. Důvodem bylo, že druhá nejvyšší česká dospělá hokejová soutěž získala titulárního partnera a v sezoně 2015/2016 se bude hrát pod názvem WSM Liga (softwarová a vývojářská společnost se sídlem v New Yorku). „Spolupráce bude finančně přínosná i pro kluby,“ nechal nahlédnout pod pokličku partnerství Bedřich Ščerban. Prezident Českého svazu ledního hokeje, Tomáš Král, v tiskové zprávě mj. uvedl, že partnerství se silnou, mezinárodně působící společností, dokumentuje rostoucí úroveň a prestiž soutěže, ve které působí tradiční hokejové bašty jako je Kladno, Jihlava či České Budějovice a nově také Slavia Praha, dvojnásobný vítěz extraligy.

Tisková konference HC Dukla Jihlava před sezónou 2015/16:

Autor: HZStv1.