Ščerban, Nový a Moravec nastoupí o víkendu za výběr světa proti Rusku

30.09.2015 / Zdeněk Drla

Světová veteránská hokejová liga (World Legends Hockey League – WLHL) je novou soutěží pro veteránské reprezentační výběry. Zeměmi, které se do dlouhodobé soutěže zapojí, jsou Rusko, Německo, Finsko, Švédsko, Česká republika a Slovensko. Ještě před startem WLHL bude Moskva hostit All Stars zápas – Výběr Ruska proti Výběru světa. Česko budou ve světovém výběru zastupovat Milan Nový, Bedřich Ščerban a David Moravec.

Záměr sehrát světovou veteránskou ligu byl schválen na schůzce zástupců veteránských reprezentací zúčastněných zemí v polovině letošního srpna v Moskvě. Liga má podporu Mezinárodní hokejové federace (IIHS). Její prezident René Fasel se nechal slyšet, že jde o „vynikající nápad“.

Světová veteránská liga startuje až v listopadu, předcházet jí ale bude slavnostní „gala zápas“, ten se uskuteční o prvním říjnovém víkendu v Moskvě. Hrát se bude v nově vystavěném komplexu VTB Ice Palace Arena (Ledový palác, dříve Park legend), který bude na jaře příštího roku hostit moskevskou skupinu Mistrovství světa IIHF. Proti sobě se postaví veteránský výběr Ruska a výběr složený z hokejistů zbývajících zúčastněných zemí (Finsko, Švédsko, Česko, Německo, Slovensko) doplněný o hvězdy z Kanady a Spojených států amerických. Českou republiku budou v „týmu světa“ reprezentovat lídr veteránské reprezentace – kladenský patriot Milan Nový, obránce Bedřich Ščerban a útočník David Moravec.

Šéfem nové Světové veteránské hokejové ligy je bývalý skvělý ruský útočník Pavel Bure, WLHL zaštiťují i další veličiny bývalé sovětské sborné - Alexei Kasatonov a Alexander Yakushev. Do zápasů světové veteránské ligy mohou nastoupit hráči starší 45 let. Tým může být složen z 18 hráčů do pole a dvou gólmanů. Nad 45 let musí mít i rozhodčí s mezinárodní licencí.

V listopadu budou sehrány úvodní zápasy WLHL, kdy se proti sobě postaví Finsko a Švédsko, Česko a Slovensko a Německo a Rusko. Vítězové těchto duelů a nejlepší poražený postupují do Final Four (play-off), jenž bude sehráno v lednu také ve VTB Ice Palace Areně a bude součástí promo akcí před jarním světovým šampionátem v Rusku.

1. kolo WLHL: listopad 2015

Finsko – Švédsko (Kisapuisto Arena, Lappeenranta, Finsko)
Německo – Rusko (EnergieVerbund Arena, Drážďany, Německo)
Česká republika – Slovensko (KV Arena, Karlovy Vary, Česká republika)

VTB Ice Palace Arena

VTB Ice Palace Arena (rusky: Ледовый дворец), dříve známá jako Arena legend (rusky: Арена Легенд) je multifunkční areál v Moskvě. Titutárním partnerem komplexu je společnost VTB.

V areálu, který bude hlavním dějištěm Mistrovství světa IIHS v ledním hokeji 2016, jsou k dispozici tři různé arény (velká aréna, malá aréna a tréninková hala). Všechny jsou multifunkční, to znamená, že kromě hokeje se zde mohou konat další podniky – jiné sporty nebo koncerty. Velká aréna má kapacitu 12100 diváků pro lední hokej a krasobruslení (13000 pro basketbal, 14000 na zápas, box, MMA a koncerty), K dispozici je zde i 80 VIP sky boxů. Malá aréna má kapacitu 3500 diváků pro lední hokej a krasobruslení (4400 pro basketbal a 5000 na zápas, box, MMA a koncerty), tréninková aréna má kapacitu hlediště 500 diváků.

V areálu fanoušci ledního hokeje najdou i hokejové muzeum s ruskou hokejovou síní slávy.

Zdroj: www.eurohockey.com a wikipedia.org




×
Dnes v 17:00 | Junioři
HC ZUBR Přerov
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Dorost
HC Dynamo Pardubice
HC Dukla Jihlava