Jihlava bude hostit zápas Světové veteránské hokejové ligy. Česko vyzve Slovensko

02.11.2015 / Zdeněk Drla

Hokejový svátek čeká poslední listopadovou neděli na fanoušky nerychlejší kolektivní hry planety. Na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě se utkají veteránské reprezentace Česka a Slovenska. Stane se tak v rámci nového projektu Světové veteránské hokejové ligy (World Legends Hockey League - WLHL), do které se kromě dvou bývalých federálních partnerů zapojily týmy legend Ruska, Švédska, Finska a Německa.
Zápas WLHL mezi Českem a Slovenskem startuje v neděli 29. listopadu 2015 v 16:30 hodin. Jednotlivé vstupné činí 90 korun, předprodej bude zahájen ve čtvrtek 5. listopadu.

Pořadatelem zápasu WLHL mezi Českem a Slovenskem je Český svaz ledního hokeje. „Dukla Jihlava byla pověřena ČSLH, aby zabezpečila toto utkání," uvádí Ščerban. „Podle mých informací se uvažovalo o několika místech. Ve hře byly Werk Arena v Třinci, KV Arena v Karlových Varech, mluvilo se o Kladně a o O2 Areně," vyjmenovává první muž jihlavského hokeje.

Do zápasu zbývá pár týdnů. Přípravy jsou už v plném proudu. „Dolaďují se detaily s ruskou stranou, která je nositelem projektu. Zbývá nám necelý měsíc a já věřím, že vzhledem k našim zkušenostem s akcemi, které jsme dělali v minulosti, proběhne vše v pořádku. K dispozici budou i fanouškovské suvenýry - dresy, trička, puky, hrníčky. Návrhy jsou už hotové, ale zatím je nemáme odsouhlasené ruskou stranou a Českým svazem ledního hokeje," doplňuje. Na své si přijdou i sběratelé podpisů slavných hráčů. „Počítáme s autogramiádou, která proběhne po zápase," dodává Ščerban.

Soupisky obou týmů se už začínají plnit zajímavými jmény. „Za Českou republiku jsou potvrzeni kupříkladu Dušan Salfický, Viktor Ujčík, Petr Rosol, Olda Válek a další. Trenérem je Jan "Gusta" Havel. Ze Slovenska máme v této chvíli potvrzena jména jako Dárius Rusnák, Igor Liba, Vincent Lukáč, Jožko Daňo a podle informací slovenského svazu vyjednávají i start Žigmunga Pálfyho," vyjmenovává Ščerban hvězdy, které se představí na jihlavském ledě.

Fanoušci si budou moci pořídit vstupenky na toto výjimečné utkání už za pár dnů. „Předprodej zahájíme ve čtvrtek 5. listopadu v 16 hodin na Infocentru Horáckého zimního stadionu, v tu chvíli otevřeme na našich webových stránkách www.hcdukla.cz formulář, přes který bude možné objednávat vstupenky i na dobírku," popisuje Ščerban.

„Cena bude lidová. Jdeme cestou, že chceme mít na stadionu co nejvíce lidí. Vstupenka přijde na 90 korun bez rozdílu zda je na stání nebo na sezení, pouze s výjimkami rezervovaných míst k sezení, která jsou vyčleněna pro manželky a přítelkyně hráčů a partnery," vysvětluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Jihlava je ideálním místem pro pořádání podobného zápasu, protože je dobře dostupná po dálnici D1 jak pro fanoušky z Čech, tak i ze Slovenska. „Slovenský svaz už předobjednal určité množství lístků pro slovenské fanoušky. Věříme, že o zápas bude zájem jak na české, tak i na slovenské straně," říká bývalý obránce a držitel Zlaté hokejky z roku 1991.

WLHL. Na začátku října byl v Moskvě sehrán Gala zápas mezi Ruskem a Výběrem světa, který byl předzvěstí nového projektu Světové veteránské hokejové ligy. Za Výběr světa nastoupil i Bedřich Ščerban. Foto: Zdeněk Drla

Záměr sehrát Světovou veteránskou hokejovou ligu (WLHL) byl schválen na schůzce zástupců veteránských reprezentací zúčastněných zemí v polovině letošního srpna v Moskvě. „S myšlenkou, že by se legendy měly i po skončení aktivní kariéry nadále střetávat v exhibičních zápasech, přišel Pavel Bure," vysvětluje Bedřich Ščerban. Liga má podporu Mezinárodní hokejové federace (IIHS). Její prezident René Fasel se nechal slyšet, že jde o „vynikající nápad“.

Minulý měsíc se v Moskvě odehrál Gala zápas, kde byl tento projekt oficiálně slavnostně zahájen. Proti výběru Ruska se tehdy postavil Výběr světa i se třemi českými zástupci (Milan Nový, Bedřich Ščerban a David Moravec).

V prvním kole WLHL budou v listopadu sehrány tři zápasy. Česko se utká se Slovenskem, Německo s Ruskem a Fisnko se Švédskem. Šéfem nové Světové veteránské hokejové ligy je právě bývalý skvělý ruský útočník Pavel Bure, WLHL zaštiťují i další veličiny bývalé sovětské sborné - Alexei Kasatonov a Alexander Yakushev. Do zápasů světové veteránské ligy mohou nastoupit hráči starší 45 let. Tým může být složen z 18 hráčů do pole a dvou gólmanů. „Startují hráči ročníku narození 1971 a starší. V každém týmu jsou povoleny dvě výjimky. Mohou to být hráči, kteří jsou mladší pětačtyřiceti let, ale starší čtyřiceti let, a museli už prokazatelně ukončit svoji kariéru," vyjmenovává podmínky účasti Ščerban.

Vítězové duelů prvního kola a nejlepší poražený postupují do Final Four (play-off), jenž bude sehráno v lednu v moskevské VTB Ice Palace Areně (Ledový palác, dříve Park legend - pozn. aut.), a bude součástí promo akcí před jarním světovým šampionátem v Rusku.




×
Dnes v 17:00 | Junioři
HC ZUBR Přerov
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Dorost
HC Dynamo Pardubice
HC Dukla Jihlava