Starší a mladší dorostenci potřebují bodovat, junioři se doma nepředstaví

25.11.2015 / Tomáš Lysý

Dvanáctým týdnem pokračují extraligové soutěže hokejové mládeže a tedy i Dukly. Načnou je mladší dorostenci prvními dvěma zápasy nadstavbové části extraligy, nejprve ve čtvrtek 26.11. od 15:45 proti Žďáru a uzavřou je v neděli ve 12 hodin v Mladé Boleslavi. Mezitím čekají dvě utkání na juniory, a to v pátek 27.11. ve 13 hodin v Olomouci a o den později v pravé poledne na ledě Zlína. Nutně bodovat potřebují starší dorostenci. kteří v pátek 27.11. od 18 hodin přivítají předposlední Havlíčkův Brod a v sobotu 28.11. od 15:30 poměří sily na stadionu posledních Letňan.

Junioři zajíždějí na led tabulkově hůře postavených soupeřů

Minulý týden sehrála juniorka Dukly dva odlišné zápasy proti celky ze Slezska. V pátek se Jihlava střetla s Vítkovicemi. Ač na konci druhé třetiny ztratila vedení, podařilo se jí v druhé polovině třetí třetiny otočit zápas. Jenže v závěru Ollender vyrovnal a v prodloužení zkompletoval hattrick. O den později splnil druhý Třinec roli favorita a zaslouženě si z Jihlavy odvezl tři body. Dukla je tak aktuálně na 14. místě tabulky s 26 body a zlepšit tabulkové postavení by mohla v následujících dvou utkáních – v pátek 27. listopadu od 13 hodin na ledě předposlední (sedmnácté) Olomouce a o den později v pravé poledne při zápase v patnáctém Zlíně. Kanadské bodování Dukly vede Pavel Kousal (10+11), který je spolu s Alešem Dufkem nejlepším střelcem týmu.

Olomoučtí junioři zažívají momentálně výsledkovou krizi. Tu započali posledním zápasem před reprezentační přestávkou, kdy podlehli doma Mladé Boleslavi 0:5. Po pauze Hanáci podlehli Vítkovicím na nájezdy 2:3, do Třince si přijeli pro debakl 2:8 a minulý týden podlehli doma Zlínu 0:1. Olomouc má na svém kontě sedm výher (tři za dva body) a třináct porážek (tři za bod), což dává dohromady 21 bodů a 17. místo. Na poslední Litvínov mají Hanáci náskok čtyř bodů. Hráče s kohoutem ve znaku jistě nemůže těšit prvenství mezi nejhůře skórujícími celky soutěže, zatím Olomouc vstřelila pouze 38 gólů. Nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším střelcem týmu je Šimon Beták (8+4).
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Olomouc 4:3 sn. a Olomouc – Dukla 1:3.

HC PSG Zlín je na tom tabulkově hodně podobně jako Dukla. Během dvaceti zápasů posbíral celkem 25 bodů, což je o jeden méně než Jihlava, ale má zápas k dobru. Také skóre mají Ševci (59:74) podobné jako Dukla (54:71). Na začátku sezony Zlín vyhrál tři zápasy z prvních čtyř, poté si však připsal devět porážek v řadě. Výsledkovou krizi ale zastavil ve druhé polovině října v Pardubicích, kde vyhráli 4:3 a v dalších šesti zápasech poznali porážku pouze na ledě druhého Třince. Před zápasem s Jihlavou čeká Zlín ještě čtvrteční domácí utkání s Brnem. Lídrem kanadského bodování týmu je Michal Gago (7+7), jenž je spolu s Jiřím Karafiátem nejlepším střelcem týmu.
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Zlín 4:5 sn. a Zlín – Dukla 3:4 sn.

Starší dorost potřebuje nutně podovat s posledními dvěma týmy tabulky

Minulý týden předvedli starší dorostenci Dukly parádní výkon proti Brnu, druhému nejlepšímu týmu celé soutěže, které porazili 3:2. Na dobrý výkon nenavázali v úterním domácím zápasu proti Pardubicím, když konkurentovi o první čtyřku tabulky podlehli doma 0:3. Šest kol před koncem základní části tak ztrácí šestá Jihlava s 32 body na rozdílové čtvrté místo pět bodů a v následujícím dvojutkání potřebuje dvakrát vyhrát. Na Duklu čekají dva nejhorší týmy skupiny střed – v pátek 27. listopadu od 18:00 se utká doma s Havlíčkovým Brodem a v sobotu od 15:30 zajíždí do suverénně posledních Letňan. Mementem budiž vzájemné zápasy – s Brodem ztratila Dukla hned pět bodů za dvě prohry na jeho ledě, Letňanům umožnila získat jednu z dvou výher Letců v základní hrací době v sezoně. Nejproduktivnějším hráčem Dukly je David Čermák (6+11), nejlepším střelcem Vladimír Oščádal s dvanácti góly.

Havlíčkův Brod, extraligový nováček, sbírá v posledních zápasech více bodů. Zatímco během prvních jedenácti utkání nasbírali Brodští jen šest bodů, v dalších dvanácti duelech nastřádali o deset bodíků více. Celkem jich mají na kontě dvaadvacet a patří jim sedmé místo s dvanáctibodovým náskokem na poslední Letňany. Minulý týden si Brod připsal výhru v Pardubicích 4:1, stejným poměrem poté doma podlehl Liberci. Během tří vzájemných zápasů s Jihlavou získal tým z Kotliny hned pět bodů za dvě domácí výhry. Kanadské bodování vede a zároveň nejlepším střelcem je David Michálek (13+17), čtvrtý nejproduktivnější hráč skupiny Střed.
Letošní vzájemné zápasy: H. Brod – Dukla 4:0, Dukla – H. Brod 4:2 a H. Brod – Dukla 2:1 sn.

Vůbec nejhorším celkem extraligové skupiny střed jsou HC Letci Letňany. Během dvaadvaceti kol si Pražané připsali jen 9 bodů za tři výhry (jednou za dva body) a jednu bodovou porážku. Jenže pozor! Jednu z pouhých dvou výher v základní hrací době získaly Letci doma proti Jihlavě (5:2), Dukla má tak svému soupeři, který vstřelil nejméně branek a nejvíce jich obdržel (36:108), co vracet. Poslední body Letňan, druhého nejhoršího týmu celé extraligy staršího dorostu, se datují ze dne 9.10.2015, kdy doma vyhrály nad Brodem 3:2 na nájezdy. Produktivitu a tabulku střelců týmu vede Dominik Řepík (8+5).
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Letňany 5:1, Letňany – Dukla 5:2 a Dukla – Letňany 5:2.

Mladší dorost zakončí základní část na ledě nedalekého Žďáru

Mladší dorostenci mohou draze litovat špatných výsledků z úvodu sezony (7 bodů v prvních osmi zápasech). Dobrá druhá polovina základní části (20 bodů z 33 možných) nakonec Jihlavě nestačila a v tabulce skončila sedmá s odstupem čtyř bodů na čtvrté místo s jistotou play-off. Nyní bude Dukla bojovat v nadstavbové části s celky na pátém až desátém místě tabulky čtyřkolově každý s každým o volné místo v play-off. Získá jej vítěz každé skupiny nadstavbové části a nejlepší tým na druhém místě s tím, že body v základní skupině se započítávají. Nadstavbu zahájí mladší dorost již ve čtvrtek 26.11.2015 v 15:45 doma proti Žďáru nad Sázavou a v neděli 29.11.2015 v poledne na ledě Mladé Boleslavi. Kanadské bodování Dukly vede Tomáš Vala (7+9), nejlepším střelcem je s osmi góly Adam Najman.

Žďár nad Sázavou má v této sezoně jasný cíl, svěřenci kouče Martina Sobotky se chtějí zachránit v extralize. Základní část zakončili na osmém místě s 16 body, což vlastně znamená třetí místo do začátku nadstavbové skupiny. O patro níž bude sestupovat nejhorší tým z každé skupiny nadstavby a Žďárští mají nyní náskok sedmi bodů na aktuálně poslední Havlíčkův Brod. V dosavadních dvou utkáních proti Dukle získal Žďár 0 bodů se skóre 1:12. Nejlepším střelcem týmu zpod Zelené hory je Ondřej Tobiáš – šest gólů, post nejpilnějšího sběratele bodů náleží Jaromíru Pytlíkovi (4+7). Zajímavostí je, že ždárští mladší dorostenci zastávají post nejhoršího týmu tabulky v podobě vstřelených gólů – dali jich pouze 21 v osmnácti zápasech.
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Žďár 8:1 a Žďár – Dukla 0:4.

BK Mladá Boleslav je na tom ještě hůře než Žďár. Bruslaři sice získali v prvních čtyřech utkáních 8 bodů, jenže v dalších čtrnácti utkáních si připsali jen jedno vítězství, a to právě v Havlíčkově Brodě. Není se tak čemu divit, že je „Bolka“ na předposledním místě tabulky a v nadstavbě bude bojovat o udržení se v extralize – na poslední Brod má náskok pouze dvoubodový. Nejlepším střelcem týmu je devítigólový Andrej Moravčík, jenž je zároveň s Davidem Literou (6+3) lídrem kanadského bodování.
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Mladá Boleslav 1:2 sn. a Mladá Boleslav – Dukla 0:4.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Tábor – Dukla, 29.11.2015 od 15:00.
Liga starších žáků A: Warrior Brno – Dukla, 28.11.2015 od 14:15.
Liga starších žáků B: Dukla – Havlíčkův Brod, 28.11.2015 od 13:15.
Liga mladších žáků C: Warrior Brno – Dukla, 28.11.2015 od 12:15.
Liga mladších žáků D: Dukla – Havlíčkův Brod, 28.11.2015 od 11:15.