Nejsem moc zvyklý dávat v zápasech góly, natož hned tři, říká o svém hattricku obránce Stanislav Huňáček

12.01.2016 / Tomáš Lysý

Když dá hokejista během jednoho zápasu tři góly, je to již slušný důvod k radosti. Pokud se ale o hattrick zaslouží obránce, jde o věc poměrně nevídanou. A právě tato událost se stala v rámci 32. kola B-nadstavby extraligy staršího dorostu. Jihlava porazila Motor vysoko 7:1 a právě Stanislav Huňáček se zasloužil téměř o polovinu gólů svého týmu. „Sám jsem se tomu divil, nejsem moc zvyklý dávat v zápase góly, natož hned tři. V kabině i na ledě si ze mě kluci dělali tak trochu srandu,“ povídá sympaticky sedmnáctiletý obránce, pro kterého to byly vůbec první tři góly v sezoně.

Poslední dva zápasy jihlavské Dukly měly hodně podobný průběh. Červenožlutí na svém stadionu od Kladna i od Českých Budějovic nejprve inkasovali, ovšem během několika minut první třetiny zápas otočili. Prostřední dvacetiminutovka se nesla v navýšení červenožlutého náskoku, pouze třetí třetina již měla jiný průběh. Kladno v ní dokázalo upravit výsledek z 5:1 na konečných 5:3, České Budějovice naopak inkasovaly další dva góly a Jihlava je přejela 7:1. Šestibodový vstup do nového roku tak dal zapomenout na konec toho předešlého, kdy Dukla padla v prvních dvou kolech B-nastavby na ledě Karlových Varů a Litvínova. „Mrzelo nás už to, že jsme se nedostali do A-nadstavby, což by nám dalo jistotu play-off. Start do této skupiny nám nevyšel úplně podle představ, ale přes vánoční pauzu jsme se dali dohromady a doufáme, že budeme pokračovat v podobných výkonech jako v posledních dvou zápasech proti Kladnu a Motoru,“ přeje si Stanislav Huňáček.

Foto ze zápasu: Dukla - Kladno a Dukla – České Budějovice

Autor: Ronald Hansel, juniorský hokej.

Právě jihlavský obránce byl základním stavebním kamenem vysoké výhry. Skóroval totiž hned třikrát – dvakrát na konci první části a jednou v polovině zápasu, mezi jeho tři trefy se vešel gól nejlepšího střelce týmu Vladimíra Oščádala. „První dva góly byly téměř stejné, ani si moc nepamatuju, co se před nimi stalo. Jen vím, že se to ke mně vždycky nějak odrazilo a já to doklepával už jen do prázdné branky,“ snaží si vzpomenout na své první dva přesné zářezy. „Třetí gól byl hodně náhodný, když jsem chtěl přihrát na Mejzlu (Tomáš Mejzlík – pozn. aut.), ale trefil jsem bránícího protihráče, od kterého se puk odrazil mezi betony brankáře. Takže vlastní gól,“ směje se nejproduktivnější obránce týmu (3+5), jenž svým třetím gólem vyhnal na lavičku gólmana Martina Hausera.

ELSD: Hattrick obránce, šest gólů Dukly z pěti přesilovek a vykázání kouče hostí

Tento počin samozřejmě nemohl zůstat bez povšimnutí u spoluhráčů. Aby také ne, vždyť zrovna často se nestává, aby obránce vstřelil tři góly. Málem tomu nemohl uvěřit ani jeho šťastný autor. „Sám jsem se tomu divil, nejsem moc zvyklý dávat v zápase góly, natož hned tři. V kabině i na ledě si ze mě kluci dělali tak trochu srandu a pořád mě hecovali, ať dám ještě další,“ prozrazuje hráč s číslem 16. Mladý obránce se také rychle stal „obětí“ týmové pokladničky. „Hattrick mě stál stovku. Vybíráme za podobné věci jako v A-týmu, jen v nižších částkách. Jsou to klasické pokuty za pozdní příchod, vychytanou nulu, vyšší trest a spousta dalších. Už máme vybráno docela dost peněz,“ prozrazuje s úsměvem Stanislav Huňáček.

Vůbec celé utkání extraligy staršího dorostu mezi Duklou a Motorem nabídlo mnoho zajímavých okamžiků. Nešlo pouze o hattrick jihlavského obránce. Červenožlutým se totiž podařilo vstřelit hned šest gólů z pěti přesilových her. Ano, čtete správně, nejde o nějakého matematického šotka. V čase 13:25 dostal trest na pět minut a do konce utkání útočník Jáchym Kondelík a Jihlava dlouhou přesilovku zužitkovala hned třikrát! Pětiminutový trest si totiž vyloučený hráč musí odsedět celý, po vstřeleném gólu soupeře se mu zbytek trestu nemaže. V dalších třech přesilových hrách vstřelili červenožlutí další tři góly. Možná by využili i poslední přesilovku, ale to by na ní museli mít více času než jen vteřinu před koncem. Kuriózní byl také pátý jihlavský přesilovkový gól. Nepadl totiž po trestu některého z budějovických hráčů. Ve 43. minutě dostal asistent trenéra Motoru Martin Všetečka za poznámky směrem k hlavnímu rozhodčímu trest na dvě minuty za nesportovní chování a byl vykázán do útrob stadionu. Na trestnou lavici šel Radek Rolínek a Dukla tuto přesilovku využila šestým gólem. Navíc další funkcionář hostí dostal za nesportovní chování trest do konce zápasu.

Ač má Jihlava odehrané teprve čtyři zápasy B-skupiny z celkového počtu šestnácti utkání, díky šesti bodům udělala další krok k postupu po play-off. Vyřazovací boje mají automaticky zajištěny všechny týmy A-skupiny, které doplní nejlepší čtyřka z „béčka“. Dukle nyní patří třetí místo v tabulce s bodovou ztrátou na druhé Karlovy Vary, ale hlavně se slušným náskokem na páté místo – černého Petra okupují právě Rytíři. „Máme sice náskok 11 bodů na páté místo, kde je momentálně Kladno, nicméně musíme jít zápas od zápasu a zajistit si co možná nejlepší výchozí pozici do play-off, kde budeme chtít uspět,“ má jasno Stanislav Huňáček.

SOUPEŘ NA KOLENOU. Útočník Jakub Káník (v modrém) padá na led, zatímco Stanislav Huňáček s číslem šestnáct přihrává puk pro Tomáše Mejzlíka. Výsledek zápasu mezi Duklou a Motorem odpovídal tabulkovému postavení. Zatímco Jihlava je třetí a přibližuje se play-off, tak České Budějovice musí bojovat o záchranu extraligy staršího dorostu. Jsou totiž desátí a na předposlední Porubu mají náskok jen šesti bodů. Právě poslední a předposlední tým tabulky jde o patro níže. Autor: Ronald Hansel, juniorský hokej.

Jeho tým může udělat další krok do play-off již na konci tohoto víkendu. Dukla totiž doma přivítá Vsetín, který je v tabulce na čtvrtém místě, a Havířov, jenž je šestý. První tři týmy B-skupiny, Pardubice, Karlovy Vary a Dukla, mají v tabulce poměrně slušný náskok, naopak čtvrtý až sedmý tým extraligové tabulky bude patrně bojovat o zbylé čtvrté postupové místo do play-off.