Jihlavský Ježek vyzve v souboji tabulkových sousedů prostějovského Jestřába

29.01.2016 / Tomáš Lysý

Hned šest celků WSM Ligy má ve znaku nebo přímo v názvu zástupce zvířecí říše. Konkrétně jde o Ústí nad Labem, Slavii Praha, přerovské Zubry, šumperské Draky, Duklu Jihlava a Jestřábi Prostějov. A právě poslední dva jmenované celky se utkají v rámci 46. kola WSM Ligy v sobotu 30. ledna 2016 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu. Ač jde o zápas tabulkových sousedů, čtvrtá Dukla má na pátý Prostějov náskok dvanácti bodů a v případě výhry udělá velký krok k pojistce první čtyřky.
Zápas můžete tratičně sledovat na serveru www.onlajny.cz

Loňská sezona, ve které Prostějov jako nováček soutěže vyhlašoval útok na play-off a nakonec horko těžko zachraňoval prvoligovou příslušnost, je zřejmě definitivně zapomenuta. Letos se s celkem z Olomouckého kraje musí počítat, minimálně tedy v předkole vyřazovacích bojů. Jestřábi totiž udělali od posledního vzájemného zápasu s Duklou v polovině prosince značný pokrok směrem kupředu. Během posledního loňského měsíce ztratili v osmi zápasech pouhé čtyři body, navíc zakončili rok 2015 pětizápasovou vítěznou sérií. Také úvodní měsíc nového roku je ze strany Prostějova slušný, jelikož v devíti zápasech nebodoval pouze dvakrát a získal patnáct bodů ze sedmadvaceti možných.

Místo předkola play-off bojuje Prostějov o přímé čtvrtfinále

Dobré období se samozřejmě projevilo v tabulkovém postavení. Z celku, který bojoval o předkolo play-off, se stal tým, jenž drží na svých hokejkách přímý postup do čtvrtfinále v podobě pátého místa. Právě na něm se Prostějov se ziskem 71 bodů nachází. O dvě vstupenky do jistého čtvrtfinále však bojují minimálně čtyři celky a na osmé přerovské Zubry mají Jestřábi pouze tříbodový náskok. Za úspěchem v podobě pátého či šestého místa vede tým s dravým ptákem v názvu i ve znaku zkušený Michal Dragoun (11+21), jenž ještě loni válel za Kladno. V Prostějově mu patří post nejproduktivnějšího hráče týmu a spolu s dalším známým prvoligovým jménem Patrikem Moskalem je nejlepším nahrávačem. O přísun gólu se stará s patnácti přesnými trefami Matouš Venkrbec, pouze o gól méně má Martin Novák. Hlavní pilíř defenzívy je Marek Drtina (10+17), jenž v předešlých letech odehrál za Duklu padesát zápasů. Jasnou jedničkou týmu je Luboš Horčička, který naskočil do všech zápasů týmu a má na svém kontě již 1348 zásahů - nejvíce ze všech gólmanů WSM Ligy.

Letošní vzájemné zápasy:

7. kolo: Prostějov – Jihlava 0:2
Úvodní třetina příliš šancí nepřinesla, k vidění bylo i minimum střel. Vše podstatné se událo ve druhé dvacetiminutovce. Třiadvacet vteřin po polovině zápasu vstřelil - jak se později ukázalo - vítězný gól Filip Seman a za pět minut přidal druhý přesný zářez Dukly Dávid Gríger. Ve třetí třetině již hosté svůj náskok zásluhou poctivé hry odzadu udrželi. Výraznou měrou se na výhře červenožlutých podílel Jakub Škarek, který zneškodnil všech 29 střel a vychytal první čisté konto za A-tým.

20. kolo: Jihlava – Prostějov 3:1
První třetina zápasu mezi Duklou a Prostějovem příliš pohledného hokeje nenabídla. Šance přišly až v závěru. Jihlava jí nevyužila, Jestřábi ano, proto šli do kabin spokojenější. Domácím se podařilo ve druhé třetině otočit stav zápasu, prosadil se Marek Melenovský a první gól v červenožlutém dresu vstřelil Vojtěch Tomeček. Ve třetí třetině byl k vidění urputný boj, ve kterém se již skóre neměnilo. Jihlava tak brala devátou výhru z posledních jedenácti zápasů.

Poslední vzájemný zápas, 33. kolo: Prostějov – Jihlava 6:5

Do zápasu na ledě Jestřábů vstoupila Jihlava skvěle. Již ve druhé minutě jí poslal do vedení David Březina a stejný hráč v desáté minutě zvýšil vedení hostí. Jenže domácí ještě do konce třetiny během dvou minut srovnali stav. Také ve druhé části se Dukla dostala do vedení, a to hned dvakrát, mezi góly Michala Důrase a Jakuba Fleka se vešla pouze trefa domácího Jakuba Illéše. Prostějovu se podařilo v devětačtyřicáté minutě srovnat, ale když o dvě minuty později dal pátý gól Jihlavy Dávid Gríger, vypadalo to s hosty dobře. Jenže červenožlutým se vůbec nevydařil závěr zápasu. Během posledních čtyř minut dvakrát inkasovali a podlehli Jestřábům 5:6.

Branky a nahrávky: 14. Meidl (Čuřík), 16. Novák (Moskal, Drtina), 36. Illéš (Drtina, Zadražil), 49. Dragoun (Cetkovský, Drtina), 56. Venkrbec (Cetkovský), 58. Venkrbec (Dragoun) – 2. Březina (Flek), 10. Březina (Flek), 25. Důras (Diviš), 37. Flek (Březina, Anděl), 51. Gríger (Jergl, Melenovský). Rozhodčí: R. Trombík – Ganger, Konvička. Vyloučení: 2:2. Bez využití. . V oslabení: 1:0. Diváci: 1353. Střely na branku: 47:31. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5, 6:5.
Prostějov: Horčička – Drtina, Vokurka, Špaček, Sova, Husák, Protivný – Cetkovský, Dragoun, Venkrbec – Novák, Moskal, Volek – Šlahař, Meidl, Čuřík – Zadražil, Illéš, Luňák
Jihlava: Honzík – Štebih, Grebenyuk, Kaláb, Šimek, Parýzek, Zadražil, Dundáček – Gríger, Melenovský, Diviš – Důras, Skořepa, Jergl – Flek, Březina, Anděl – Malec

OPĚT GÓLOVÉ HODY? Letošní zápasy mezi Duklou a Prostějovem přináší buď pořádnou brankovou průtrž nebo utkání gólově chudá. První zápas v Prostějově přinesl dva góly, oba do jestřábí sítě. V odvetě na Horáckém zimním stadionu zamířili Jihlavští přesně také dvakrát oproti jednomu zásahu hostí. Třetí zápas se v tomto ohledu zcela vymknul, Jestřábi vyhráli přestřelku nad Ježkem poměrem 6:5. Zavítá branková smršť i nyní na jihlavský hokejový stánek? Foto: Tomáš Buksa.

46. kolo WSM Ligy: sobota 30. ledna 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Most – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – SK Kadaň (17:30).

Dohrávka 42. kola WSM Ligy: neděle 31. ledna 2016

HC MOST – HC ZUBR Přerov (16:00).

47. kolo WSM Ligy: středa 3. února 2016

SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:30)
SK Kadaň – HC Most (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
Rytíři Kladno – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (18:00).