Jihlavu beru za svůj domov. Hraje se mi tady dobře, tedy až na ty výsledky, říká Roman Maliník

02.03.2016 / Tomáš Lysý

Musí to pro něj být poměrně zvláštní pocit. Roman Maliník totiž odehrál od prosince 2010 do konce sezony 2012/13 za Duklu celkem 144 zápasů. Dalších osm přidal v loňské sezoně v rámci měsíční výměny s Havlíčkovým Brodem za Filipa Semana, jenž naopak několik sezon působil v Havířově. „Hraje se mi v Jihlavě dobře, tedy až na ty výsledky. Snad se sem v sérii ještě vrátíme,“ doufá šestadvacetiletý bojovník, letos čtvrtý nejproduktivnější muž AZetu.

V kádru Dukly Jihlava se poprvé objevil v prosinci 2010, když mu bylo pouhých dvacet let, a strávil zde další dvě sezony 2011-12 a 2012-13. Poté se však Jihlava marně pokoušela dohodnout s Vítkovicemi na dalším působení tohoto nezdolného bojovníka a Roman Maliník v dalších dvou letech nastupoval za sousední Havlíčkův Brod. V prvním sezoně v Kotlině byl hned asistentem kapitána, o rok později sám navlékl velké C na hrudi. A právě v závěru loňské sezony byl na měsíc vyměněn z Brodu do Jihlavy, opačným směrem putoval Filip Seman. Po sestupu Rebelu do druhé ligy bylo jasné, že v jeho týmu nezůstane.

Manažer AZetu Patrik Rimmel jej lákal do Havířova již před dvěma lety, kdy Vítkovice zatrhly jeho působení v Jihlavě. Tehdy ještě odmítl, ovšem na začátku května 2015 již vábení havířovského manažera přijal a vrátil se na rodnou hroudu – je totiž odchovancem Vítkovic, za které letos naskočil do dvou extraligových zápasů. Roman Maliník odehrál za Duklu dohromady 152 zápasů, ve kterých nasbíral 46 bodů (18+28). Letos má šestadvacetiletý hokejista bilanci 24 bodů (7+17) v 52 utkáních a je jedním z nejproduktivnějších mužů Slezanů.

Romane, druhý zápas proti Dukle jste začali lépe než první. Po dvaceti minutách jste vedli a soupeře jste téměř k ničemu nepustili. Kde se stala chyba, že Jihlava nakonec celé utkání ve druhé třetině otočila?
Chtěli jsme navázat na poslední třetinu z prvního utkání. Hráli jsme dobře, ale ve druhé třetině jsme dostali dva góly. Dukla poté převzala iniciativu, což se dalo předpokládat, když jsme ztratili vedení. Ve třetí třetině jsme se zápasem chtěli něco udělat, jenže nezvládli jsme to.

Vy jste měl v obou utkáních jednu slušnou šanci, vždy jste zblízka dorážel puk, ovšem nepodařilo se Vám ho dostat do brány. Je zatím hlavním problémem, že v obou zápasech jste vstřelili jen jeden gól?
Na jeden gól se vyhrát nedá, tak určitě (směje se). Chtěli jsme tady udělat nějaký výsledek, což se nám včera i dneska mohlo podařit, bohužel. Na jeden gól se to opravdu nedá hrát. Doma teď zabereme a doufám, že gólů vstřelíme více. Budeme mít také výhodu domácího prostředí a diváci nám snad také připraví pořádnou kulisu, protože v Jihlavě jsou fanoušci skvělí. Věřím, že u nás přijde plný barák a poženou nás dopředu, abychom dali více než jeden gól. Sérii budeme chtít určitě vrátit ještě jednou k nám a hrát jí co nejdéle.

Romane, za Jihlavu jste v předchozích sezonách odehrál 152 zápasů. Některé hráče Dukly ještě určitě znáte. Proběhla vzájemně nějaká komunikace, hecovačka?
Loni jsem tady odehrál nějakých osm zápasů(v rámci měsíční výměny s Havlíčkovým Brodem. Opačným směrem putoval Filip Seman, hráč Dukly, který nastoupil za Havířov k 238 duelům – pozn. aut.) a pár kluků opravdu ještě znám. Většina hráčů z předchozích sezon už tady není. Hecovačka neproběhla, člověk se musí soustředit sám na sebe. Něco proběhlo těsně před zápasem.

Je to pro Vás specifické, že hrajete právě proti Jihlavě?
Mám to tady rád a dá se říct, že beru Jihlavu za svůj domov. Je to tady super, jsou zde dobří lidé, dobré hřiště s dobrou atmosférou. Hraje se mi tady dobře, tedy až na ty výsledky. Snad se sem ještě letos vrátíme.

V DRESU DUKLY. Roman Maliník je na ledě opravdovým bojovníkem. V dresu červenožlutých odehrál dohromady 152 zápasů a pravidelně odváděl ne moc oblíbenou ani ne moc viditelnou, za to ohromně cennou černou práci. Foto: Josef Plechatý

DUKLÁCI VE VÍTKOVICKÉM. Hodně kuriozní obrázek byl k vidění v prosinci 2010 při zápase juniorů Dukly s Vítkovicemi. Z kabiny A-týmu Dukly vycházelo pět hokejistů – tři v domácích žlutých a dva v modrých vítkovických dresech. Proti jihlavské juniorce totiž nastoupili dva novicové v A-týmu Dukly, Roman Maliník a Lukáš Kucsera. Ti formou střídavého startu vypomáhali v Áčku, ovšem jejich mateřským klubem byly stále Vítkovice, a tak nastoupili za jejich juniorský tým. Oba dva „vítkovičtí“ Jihlaváci tehdy přiznali, že se jim nechtěly přenášet věci do kabiny hostí. Jejich tehdejší juniorští protihráči a zároveň spoluhráči z A-týmu Adam Zeman s Anatolijem Protasenjou se shodli, že nic podobného ještě nezažili. Na fotografii zleva Michael Polcar, Lukáš Kucsera, Adam Zeman, Roman Maliník a Anatolij Protasenja. Foto: Zdeněk Drla.