Mladší dorostenci zakončili sezonu zlatem ze Soběslavi

11.04.2016 / Zdeněk Drla

Sezonu zakončili stejně jako ji začali. Mladší dorostenci Dukly Jihlava ovládli před startem extraligových bojů srpnový šestý ročník domácího Memoriálu Jaroslava Pitnera (více zde), pět měsíců nato, na konci března o velikonočních svátcích, brali zlato na Memoriálu Slávy Lukeše v Soběslavi. Na jihu Čech se představili hráči ročníku narození 2001 a mladší, kteří by měli být v nadcházející sezoně stavebním kamenem nejmladší extraligové mládežnické katagorie Dukly Jihlava.

Všechny žákovské a mládežnické kategorie Dukly Jihlava absolvují během roku řadu turnajů - ať už na domácím ledě nebo na řadě míst po celém Česku.

Mladší dorostenci (hráči ročníku narození 2000 a 2001 - pozn. aut.) ovládli před startem právě skončené sezony domácí srpnový Memoriál Jaroslava Pitnera, když se na ledě Horáckého zimního stadionu představili v duelech proti Hvězdě Praha, Táboru, Žďáru nad Sázavou a Zlínu. Na šestém ročníku turnaje, který je vzpomínkou na vynikajícího trenéra, jenž přivedl Duklu Jihlava k řadě úspěchů, brali svěřenci trenérů Petra Svobody a Jana Dršaty zlato. Stejný kov jim cinkl i na samém konci sezony, když poslední březnový víkend vyrazili na turnaj do Soběslavi. Na jihu Čech se představilo osm týmů.

Memoriál Slávy Lukeše je vzpomínkou na dlouholetého trenéra soběslavských hokejistů. Letos byl vypsán pro ročníky 2002 a 2001, tedy pro hráče, kteří budou v nadcházející sezoně působit v kategorii mladšího dorostu a to buď v extralize nebo lize. Osmička týmů (Tábor, Písek, Výběr Jihočeského kraje 2002, Benešov, Kralupy nad Vltavou, Motor České Budějovice, Dukla Jihlava a Mladá Boleslav) byla rozdělena do dvou základních skupin, ve kterých se hrálo systémem každý s každým 2x20 minut čistého času, přičemž každá dvacetiminutovka byla hodnocena jako samostatný zápas. Ve hře tak byly vždy čtyři body. Play-off se hrálo 2x20 minut.

A mladé Dukle se dařilo. Na turnaj vedle mladých hokejistů, kteří bojovali v sezoně o body do tabulky ELIOD extraligy mladšího dorostu, vyrazili i hráči B-týmu a hráči z dalších týmů, kteří se budou v letní přípravě "ucházet" o duklácký dres.

V základní skupině nenašli přemožitele. V šesti "minizápasech" inkasovali pouze dvakrát, poradili si s Mladou Boleslaví, Výběrem Jihočeského kraje 2002 i Pískem a s 12 body ovládli tabulku. Druhý hrací den turnaje byl ve znamení play-off a zápasů o umístění. V semifinále je čekal Tábor. I když tým z Vysočiny po první dvacetiminutovce prohrával nejtěsnějším rozdílem, v té druhé zásluhou Miroslava Judy a Adama Najmana dokázali skóre otočit a slavili postup do boje o zlato.

Zde se utkali s týmem, kterého pravidelně potkávají v extralize a který byl na turnaji jejich prvním vyzyvatelem - Mladou Boleslaví.

Finále začalo opatrně, poprvé se skóre měnilo v 16. minutě - to se do listiny střelců zapsala Nikola Dýcková (členka ženské reprezentace do 15 let, stejně jako Kristýna Kaltounková odchovankyně Vlašimi a na tomto turnaji hájící barvy Dukly Jihlava - pozn. aut.). Mladá Boleslav ale bleskově srovnala. Vedení Dukle vrátil za dalších pár vteřin - stále se psala 16. minuta - Jakub Krajíček (BK Havlíčkův Brod). Další góly přidali červenožlutí ve 24. a 28. minutě, kdy se prosadili Vítězslav Brož a znovu Jakub Krajíček. Dukla Jihlava získala po výhře 4:1 zlaté medaile.

Několik fotografií z turnaje najdete zde.

Výsledky dorostenců na turnaji v Soběslavi:

HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav 2:1 a 1:0
Branky a nahrávky Dukly: 1. zápas: 1. Brož (Najman, Pígl), 6. Juda (Piskač, Novák).2. zápas: 11. Zadražil (Juda).

HC Dukla Jihlava - Výběr Jihočeského kraje 2002 3:1 a 2:0
Branky a nahrávky Dukly: 1. zápas: 6. Krajíček (Novák), 16. Krajíček (Najman, Novák), 16. Najman (Brož). 2. zápas: 13. Krajíček (Najman, Brož), 20. Kříšta.

HC Dukla Jihlava - IHC Písek 3:0 a 3:0
Branky a nahrávky DUkly: 1. zápas: 3. Juda, 16. Pígl (Krajíček, Novák), 20. Rybáček (Juda, Zadražil). 2. zápas: 2. Novák (Dýcková), 18. Juda (Zadražil), 19. Juda (Křišta).

Semifinále: HC Dukla Jihlava - HC Tábor 2:1 (0:1, 2:0)
Branky a nahrávky Dukly: 32. Juda (Zadražil), 38. Najman (Rašín).

Finále: HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav 4:1 (2:1, 2:0)
Branky a nahrávky Dukly: 16. Dýcková (Kohout), 11. Krajíček (Najman, Brož), 24. Brož (Najman, Krajíček), 28. Krajíček (Najman, Rašín).

Dukla Jihlava v Soběslavi:

Autor: Zdeněk Drla

Sestava Dukly Jihlava:

Gólmani: Ondřej Chaloupek, Marek Pavlas
Obránci: Daniel Piskač, Jakub Novák, Patrik Rašín, Valentýn Smolko, Filip Křišta, Martin Barák
Útočníci: Jakub Krajíček, Adam Najman, Vítězslav Brož, Martin Zadražil, Miroslav Juda, Adam Rybáček, Martin Kohout, Tomáš Pígl, Nikola Dýcková
Trenér: Petr Svoboda. Asistent trenéra: Jan Dršata. Vedoucí týmu: Zdeněk Drla

NEJUŽITEČNĚJŠÍ HRÁČ. Diplom a plaketu pro nejužitečnějšího hráče turnaje získal jihlavský Miroslav Juda, jenž ve dvojzápase s Pískem zaznamenal hattrick. Foto: Zdeněk Drla