Dukla má na mistrovství světa svého zástupce, Petr Jaroš vede gólmany národního týmu

06.05.2016 / Tomáš Lysý

První květnový pátek roku 2016 startuje IIHF mistrovství světa v ledním hokeji. Jubilejní 80. ročník se uskuteční v Rusku, konkrétně v městech Moskva a Petrohrad. Jihlavští fanoušci mají o důvod více fandit Česku, které začne svojí pouť turnajem pátečním zápasem proti domácí Sborné. Dukla má totiž v reprezentaci svého zástupce, trenérem gólmanů národního týmu je Petr Jaroš. Pro jihlavského rodáka je mistrovství světa u českého národního týmu čtvrtou štací. V letech minulých trénoval gólmany u slovenské, norské a běloruské reprezentace.

Jméno Petr Jaroš má v hokejovém světě, a zejména mezi gólmany, pořádný zvuk. Devětatřicetiletý rodák z Jihlavy vedl gólmany již u tří evropských národních týmů. V sezoně 2010-11 působil u běloruské reprezentace, o rok později trénoval gólmany u norského národního týmu. Na loňském mistrovství světa, které se konalo v České republice, připravoval maskované muže Slovenska.

Před sezonou 2015-16 dostal Petr Jaroš nabídku vést gólmany také české reprezentace, kterou přijal. V nové roli se poprvé představil 29. července na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Nyní jej čeká vrcholná akce letošní sezony – mistrovství světa v Rusku. Hlavním trenérem českého nároďáku je Vladimír Vůjtek, se kterým jihlavský kouč gólmanů spolupracoval už u slovenské reprezentace.

Do ostatních národních týmů právě startujícího šampionátu byli nominováni i jeho bývalí svěřenci. Bělorusko má na soupisce Vitalije Kovala a Kevina Lalanda, které Petr Jaroš vedl nejen u běloruské reprezentace, ale také během svého víceletého působení v Dinamu Minsk. Jeho rukami a metodami prošli i všichni gólmani, kteří jsou na soupisce Norska – Lars Haugen, Lars Volden a Steffen Søberg. Práci jednoho z nejuznávanějších trenérů ve svém oboru poznali také dva gólmani zapsaní na soupisce Slovenska – Július Hudáček a Branislav Konrád.

Bývalí hráči Dukly na mistrovství světa 2016

Na soupisce českého národního týmu je Richard Jarůšek, v této sezoně útočník Mladé Boleslavi a od příštího ročníku nová posila Hradce Králové. Čtyřiadvacetiletý odchovanec Komety Brno naskočil v sezoně 2014-15 k devíti zápasům za Duklu Jihlava, ve kterých si připsal tři asistence.

Jedním ze dvou lotyšských gólmanů, kteří byli nominováni na šampionát, je Edgars Masalskis. Aktuálně šestatřicetiletý gólman ruského klubu KHL Lady Togliatti působil v Jihlavě v závěru extraligové sezony 2004-05. V základní části odchytal za Duklu patnáct zápasů a byl jedničkou v neúspěšné baráži proti Českým Budějovicím. Dalším poměrně známým jménem na lotyšské soupisce je obránce Janis Andersons. Devětadvacetiletý dlouholetý reprezentační zadák nastupoval za Duklu v sezoně 2008-09. V základní části odehrál v jihlavském dresu 16 zápasů s bilancí dvou gólů a pěti asistencí, další čtyři utkání přidal v play-off. Obránce, který letošní sezonu strávil ve slovenském Zvolenu, měl do Dukly namířeno před začátkem ročníku 2013-14, ale Jihlava se nakonec s Třincem nedohodla na jeho angažmá.

Reprezentace Francie na MS 2016

V posledních pěti letech se Dukla v přípravných zápasech na nový soutěžní ročník vždy střetla s národním týmem Francie do 23 let. Několik hráčů, kteří proti červenožlutým v dresu galského kohouta nastoupili, jsou nyní na mistrovství světa. Jmenovitě jde o hned devět hokejistů z letošní pětadvacetičlenné soupisky Francie pro šampionát; jsou jimi gólman Ronan Quemener, obránce Teddy Trabichet, Jonatham Janil, Gregory Beron, Florian Chakiachvili a Maxime Moisand a útočníci Loit Lampérier, Valentin Claireaux, Nicolas Ritz a Tim Bozon.