Příprava začíná. Jihlava vyzve v předehrávce Dukla Cupu extraligovou Olomouc

01.08.2016 / Tomáš Lysý

Přes tři měsíce utekly od posledního mistrovského zápasu Dukly ročníku 2015/2016. Nyní začíná jihlavskému A-týmu přípravné zápasové období na novou sezonu. Červenožlutí odehrají šest utkání, z toho čtyři doma a tři v rámci turnaje Dukla Cup, pořádaného k 60. výročí vzniku klubu. Jeho předehrávku obstará zápas Dukly Jihlava proti Olomouci. Úvodní buly bude vhozeno v úterý 2. srpna 2016 v 18 hodin.
Přijďte se podívat na konfrontaci mistra WSM Ligy s účastníkem tuzemské nejvyšší hokejové soutěže nebo na nové tváře Dukly v čele s Tomášem Čachotským.

DUKLA CUP

Rok 2016 je pro Duklu Jihlava významným. Slaví totiž šedesát let od svého vzniku. K příležitosti kulatého výročí připravuje vedení klubu několik akcí a jednou z nich je i předsezonní Dukla Cup. Na tomto turnaji se kromě Jihlavy představí také dva extraligové týmy - HC Olomouc a HC Energie Karlovy Vary. Zřejmě největším tahákem je účast ruského klubu Torpedo Nižnij Novgorod, loňského čtvrtfinalisty Kontinentální hokejové ligy (KHL). Nejlepší evropská klubová hokejová soutěž navíc startuje tři dny po jihlavském turnaji, takže ruský celek prostřednictvím svého webu uvedl, že Dukla Cup bere jako generálku na ostrý start nové sezony v KHL.

ČTĚTE TAKÉ: Dukla odehraje přípravu ve speciální sadě dresů, na stadion se dostanete pouze vstupem G

Výroční klání se odehraje v termínu 15. – 19. srpna 2016. Každý den je na programu jeden zápas. Předehrávku turnaje obstará zápas Dukly Jihlava s Olomoucí 2. srpna 2016 od 18 hodin. Pro oba týmy jde o první přípravné utkání, hokejisté s ježkem ve znaku a jejich protějšci, kteří mají v logu kohouta, vyjeli na led teprve minulý týden.

Program Dukla Cupu:

úterý 2. srpna 2016
HC Dukla Jihlava - HC Olomouc (předehrávka, 18:00)

pondělí 15. srpna 2016
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (18:00)

úterý 16. srpna 2016
HC Olomouc - Torpedo Nižnij Novgorod (18:00)

středa 17. srpna 2016
Torpedo Nižnij Novgorod - HC Energie Karlovy Vary (18:00)

čtvrtek 18. srpna 2016
HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc (18:00)

pátek 19. srpna 2016
Torpedo Nižnij Novgorod - HC Dukla Jihlava (16:30)

Vstupné na Dukla Cup:

Vstupné na jednotlivá utkání Dukla Cupu stojí 50 Kč. Pokud chcete vidět všech šest utkání tohoto turnaje, je možné pořídit si na Dukla Cup permanentní vstupenku za 200 Kč - jeden zápas pak vyjde zhruba na 33 Kč. Jestliže vlastníte celosezonní permanentní vstupenku 2016/2017 za 2200 Kč, pak se tato permanentka vztahuje i všechny přípravné zápasy Dukly, tedy i na Dukla Cup.

Krátký pohled do nedávné minulosti Dukly a Olomouce

HC Dukla Jihlava a HC Olomouc. Dva týmy, které mají ve znaku zástupce zvířecí říše. Jeden ježka a druhý kohouta. Dva týmy, které patřily ke špičce první ligy. A v neposlední řadě dva týmy, které vyznávají podobnou hokejovou filozofii. Naposled se spolu střetly v sezoně 2013/2014 v semifinále play-off. Pět vyrovnaných zápasů zvládla lépe Olomouc, která se po výhře 4:1 v sérii těšila z opětovného postupu do baráže. Tu si vyzkoušela již o rok dříve, ale v rozšířené prolínací soutěži skončila poslední. Napodruhé to již vyšlo. 18. dubna 2014 vyhrála Olomouc doma nad Mladou Boleslaví a po 17 letech postoupila zpět do extraligy.

Hned v další sezoně hájila Olomouc extraligovou příslušnost v baráži, což se jí povedlo. Dukla v první lize naopak znovu skončila v semifinále, a to na hokejkách Pirátů z Chomutova. Loňský ročník se oběma týmům vydařil. Mora skončila v extraligové tabulce na pátém místě a radovala se z postupu do čtvrtfinále, kde v poměru 1:4 na zápasy podlehla v Plzni. Jihlava došla přes Havířov a Ústí nad Labem až do extraligové baráže, kde se statečně rvala s Litvínovem, Karlovými Vary a Slavií, leč umístila se – podobně jako Olomouc v roce 2013 – na posledním čtvrtém místě prolínací soutěže.

Nové tváře v kádru Dukly

V předehrávce Dukla Cupu se mohou jihlavským fanouškům představit noví hráči a hokejisté, kteří bojují o místo v sestavě. K Jakubu Škarkovi a Lukáši Sáblíkovi přišel do branky Miroslav Svoboda. Z extraligového Liberce získala Jihlava obranné duo David Kajínek a Jiří Říha. Nováčkem v útoku je Filip Stoklasa, jenž loni hrál v Přerově. Od začátku letní přípravy bojují o místo v kádru útočníci Jevgenij Kondratěv a Marek Pulkrab, na zkoušku je v Dukle také slovenské trio Šimon Stríž (obránce) a Róbert Varga s Matejem Sikelou (útočníci). Staronovými tvářemi jsou útočníci Tomáš Čachotský, jenž se po ročním hostování ve Zlínu vrátil zpět do Jihlavy. Již loni absolvoval přípravu s týmem i vysoký forvard Jiří Severa.

Dva kamarádi zpět v Jihlavě

Zápas mezi Duklou a Olomoucí bude zřejmě o něco více prestižnějším pro dva jihlavské odchovance, kteří v současnosti hájí barvy Hanáků. Jde o Anatolije Protasenju a Adama Zemana.

První jmenovaný, šestadvacetiletý rodák z Minsku, začínal s hokejem poměrně pozdě. Na brusle se poprvé postavil až v deseti letech. Reprezentant mládežnických výběrů Běloruska nastupoval v mládeži Dukly do roku 2006, poté hrál za Mladou Boleslav a Havířov. Před sezonou 2010/2011 se do Jihlavy vrátil. S 34 góly ve 32 zápasech byl tehdy nejlepším střelcem juniorů Dukly, dvě branky v 19 utkáních si připsal i za A-tým. Následující ročník již Anatolij Protasenja červenožlutý dres neoblékal, naskytla se mu totiž šance hrát KHL za Dinamo Minsk. I kvůli zranění nastoupil během dvou let za klub z rodného města pouze jednou, působil hlavně v HK Gomelu, hrajícím běloruskou extraligu. Část přípravy na sezonu 2013/2014 znovu absolvoval s Duklou, poté podepsal dvouměsíční zkušební smlouvu s Dinamem Minsk. V KHL za něj odehrál devět zápasů, více působil v běloruské extralize v Metallurgu Žlobin a Neman Grodnu. O rok později se stal s Junost Minskem běloruským šampionem, když v 60 zápasech získal 59 bodů. Třikrát navíc „Tolja“ oblékl národní dres své země. Loni v KHL změnil působiště, šest zápasů s bilancí 0+1 odehrál za Slovan Bratislava; šestadvacetkrát znovu nastoupil v Junost Minsk (14+14).

V polovině dubna 2016 zveřejnila Olomouc na svém webu, že její novou posilou se stal Anatolij Protasenja a novou smlouvu s klubem podepsal i další odchovanec jihlavského hokeje Adam Zeman. Dva dlouhodobí kamarádi se tak znovu sešli v jednom celku. Syna současného asistenta Dukly Františka Zemana si jihlavští fanoušci pamatují asi o něco více. V ročníku 2013/2014 se stal s třiatřiceti góly nejlepším střelcem týmu a za Duklu nastupoval i o rok později. Před sezonou 2015/2016 zamířil na hostování do extraligové Olomouce, kde ve třiatřiceti utkáních vstřelil dva góly a na čtyři nahrál.

ČTVRTÉ SEMIFINÁLE 2014. Poslední domácí zápas Dukly proti Olomouci se datuje k 15. březnu 2014. Jihlava měla tehdy nůž na krku, po dvou domácích semifinálových výhrách totiž Olomouc vyhrála i třetí semifinále na ledě soupeře, když nejprve vedla 2:0, poté prohrávala 2:3, ale nakonec stihla srovnat stav a v prodloužení rozhodnout. Dukla první mečbol Hanáků odvrátila, zvítězila 2:0. O góly se postaral ve dvaadvacáté minutě Tomáš Čachotský (na snímku v souboji s Jakubem Hermanem, který dodnes za kohouty hraje) a o pět minut později současný útočník Olomouce Adam Zeman. V dalším pokračování série před domácím publikem už však Mora zvítězila a radovala se z postupu do baráže, ve které nakonec vybojovala postup do extraligy. Foto: Zbyněk Zápotočný