Ve druhém utkání domácího turnaje bude Dukla usilovat o skalp Karlových Varů

13.08.2016 / Tomáš Lysý

Pět dnů, pět zápasů; pro hokejové fanoušky pořádné žně. Takový je program Dukla Cupu, jenž proběhne od 15. do 19. srpna na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Předehrávka turnaje pořádaného k jubilejnímu 60. výročí vzniku klubu obstarala předehrávka mezi Jihlavou a Olomoucí před dvěma týdny, nyní se do klání zapojuje i karlovarská Energie a Torpedo Nižnij Novgorod. A právě zápas mezi Duklou Jihlava a Energií Karlovy Vary pětidenní zápasový program načne. Úvodní buly bude vhozeno na Horáckém zimním stadionu v pondělí 15. srpna 2016 od 18 hodin.

Živé přenosy z domácích zápasů Dukly Jihlava budou nově přenášeny přes portál www.tvdv.cz. Výrobu signálu bude nadále zajišťovat promoTEAM HCD - HZStv1. Vysílání jihlavských domácích zápasů bude od 15. srpna zpoplatněno 30 korunami a přenos bude vysílán na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava.


Dukla a Karlovy Vary, dva soupeři z loňské extraligové baráže

Málokdo by před startem loňské sezony extraligy a první ligy čekal, že se v závěru sezony potká Dukla Jihlava a Energie Karlovy Vary v jedné soutěži. Energie chtěla konečně po pár horších sezónách nakouknout do extraligových vyřazovacích bojů, fanoušci Dukly naopak nevěděli, jak se klub jejich srdce vypořádá s odchodem Tomáše Čachotského do Zlína, a i Jihlava samotná vyhlašovala před startem ročníku opatrné cíle v podobě co nejlepšího umístění pro play-off WSM Ligy.

V přípravném období putovalo směr krajské město Vysočiny několik talentovaných mladíků z Karlových Varů. Ti nebrali působení ve druhé nejvyšší české soutěži jako trest, ale naopak jako šanci ukázat, že na extraligu mají. A podávali v jihlavském dresu parádní výkony. Zato jejich mateřský klub, Energie, se trápila. V extralize šla od porážky k porážce a nepomohla jí ani trenérská výměna či několik hráčských rošád. Karlovy Vary zkoušely i své mladíky, kterým se v Jihlavě tolik dařilo, avšak dlouhodobě nic nepomáhalo.

Zatímco klub z lázeňského města měl několik kol před koncem extraligy zajištěnou účast v play-out a během něj měl nejrychleji jistou baráž, Dukla se umístila po základní části na druhém místě a přes Havířov a Ústí nad Labem si po dlouhých dvanácti letech zajistila účast v baráži o extraligu, navíc jako vítěz WSM Ligy. Prolínací soutěž, která skončila bezmála před čtyřmi měsíci, se stala pro nakonec druhé Karlovy Vary, stejně jako pro další klub zachraňující extraligu, v baráži první Litvínov, úspěšnou. Jihlava proti těmto klubům i proti pražské Slavii statečně bojovala, na lepší než na čtvrté místo a kupu nasbíraných zkušeností to však nestačilo.

Zajímavá jména v obou kádrech

V průběhu minulého týdne ohlásila Jihlava pohyb v hráčském kádru. Tým opustili Štěpán Štěpánek, Jiří Severa a Marek Pulkrab. Poslední dva jmenovaní absolvovali s Duklou celou letní přípravu, stejně jako Jevgenij Kondratěv, jenž je v Dukle i nadále. Z tria zkoušených slovenských hokejistů Šimon Stríž (obránce), Róbert Varga a Matej Síkela (útočníci) doposud zůstává poslední uvedený, ke kterému přibyl i další slovenský forvard Patrik Danišovský. Loňský kapitán juniorky Slovanu Bratislava již naskočil do vítězného přípravného zápasu v Třebíči. Do Dukly se na hostování z Olomouce vrací útočník Aleš Jergl, jenž během posledních dvou sezon odehrál za červenožluté přes šedesát zápasů.

Změny v karlovarské sestavě jsou jak na poli hráčském, tak na poli trenérském. Po úspěšné baráži odešel do mistrovského Liberce Karel Mlejnek, kterého na postu trenéra nahradil Jan Tlačil. Ke stávajícímu asistentovi Mikuláši Antonikovi přibral Andreje Potajčuka. Energie zatím přivítala pět nových hráčských jmen - Tomáše Dujsíka, Denise Kindla, Petra Stloukala, Radima Matuše a jihlavským fanouškům dobře známého obránce Petra Šidlíka. V klubu nadále pokračuje také legenda Václav Skuhravý. Více jmen zatím počítají Karlovarští mezi odchody, v kádru již nebudou pokračovat Vladislav Habal, Radim Bičánek, Martin Bartek, Jekabs Redlihs, Rostislav Marosz, Rudolf Huna Petr Koblasa, Marcel Haščák, Michal Gulaši nebo Jaroslav Kůs. Naopak na karlovarské soupisce nadále zůstává několik hráčů, kteří loni hráli v jihlavské Dukle - David Honzík, Marek Baránek, Ondřej Šafář, Denis Šimek, Ondřej Beránek, Jakub Flek, Dávid Gríger, Tomáš Harkabus, Martin Kohout či Vojtěch Tomeček.

URPUTNÉ BARÁŽOVÉ BOJE. Baráž je bitvou na ostří nože, soupeři si nedarují ani metr ledu. Dukla se v loňské prolínací soutěži radovala proti Karlovým Varům z první tříbodové výhry (předtím porazila Litvínov na nájezdy), ale celkově byly ve vzájemných soubojích lepší Energetici. Ti vyhráli oba dva domácí duely a jejich druhá cesta z Vysočiny byla hodně veselá – po výhře 6:2 si totiž karlovarský klub vybojoval právo extraligy i pro sezonu 2016/2017. Foto: Tomáš Buksa


DUKLA CUP

Rok 2016 je pro Duklu Jihlava významným. Slaví totiž šedesát let od svého vzniku. K příležitosti kulatého výročí připravuje vedení klubu několik akcí a jednou z nich je i předsezonní Dukla Cup. Na tomto turnaji se kromě Jihlavy představí také dva extraligové týmy - HC Olomouc a HC Energie Karlovy Vary. Zřejmě největším tahákem je účast ruského klubu Torpedo Nižnij Novgorod, loňského čtvrtfinalisty Kontinentální hokejové ligy (KHL). Nejlepší evropská klubová hokejová soutěž navíc startuje tři dny po jihlavském turnaji, takže ruský celek prostřednictvím svého webu uvedl, že Dukla Cup bere jako generálku na ostrý start nové sezony v KHL.

PROGRAM DUKLA CUPU:

úterý 2. srpna 2016 (předehrávka)
HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 0:6

pondělí 15. srpna 2016
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (18:00)

úterý 16. srpna 2016
HC Olomouc - Torpedo Nižnij Novgorod (18:00)

středa 17. srpna 2016
Torpedo Nižnij Novgorod - HC Energie Karlovy Vary (18:00)

čtvrtek 18. srpna 2016
HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc (18:00)

pátek 19. srpna 2016
Torpedo Nižnij Novgorod - HC Dukla Jihlava (16:30)

VSTUPNÉ NA DUKLA CUP:

Vstupenka na jednotlivé zápasy Dukla Cupu činí jednotných 50 Kč pro dospělé a 10 Kč pro děti. V prodeji je také výhodná permanentní vstupenka na všechny zápasy, která činí 200 Kč. Během turnaje budou otevřeny dvě pokladny. Na pokladně u vstupu G - naproti Vysoké škole polytechnické - můžete zakoupit klasické jednorázové papírové vstupenky, na Infocentru pak vedle papírových vstupenek pořídíte i permanentky.
Plánek Horáckého zimního stadionu


ČTĚTE TAKÉ:

Účastníci Dukla Cupu: HC Energie Karlovy Vary a HC Olomouc, dva bývalí mistři extraligy

Hlavní porce zápasů Dukla cupu startuje v pondělí. Dukla vyzve Karlovy Vary

Autorem trofeje pro vítěze Dukla cupu je umělecký kovář Alfred Habermann

Dukla odehraje přípravu ve speciální sadě dresů, na stadion se dostanete pouze vstupem G

Dukla slaví 60! Na domácím turnaji vyzve i tým z KHL