Nižnij Novgorod svůj první zápas na Dukla Cupu vyhrál, Olomouc porazil gólem pět minut před koncem

16.08.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina zápasu patřila Nižnému Novgorodu, jenž jako klub z KHL ukázal své kvality. Již po šestatřiceti vteřinách se prosadil Kaspars Daugavinš a v osmé minutě zvýšil vedení ruského týmu Kanaďan Carter Ashton. Ve druhé dvacetiminutovce ale ruský tým ztratil na tempu a Olomouc v polovině zápasu srovnala, během tří minut se prosadil Tomáš Houdek a Vilém Burian. Hned po srovnání však Vladimir Galuzin vrátil svému týmu vedení. Hanáci sice znovu stihli srovnat, když se v sedmačtyřicáté minutě potřetí na Dukla Cupu prosadil v oslabení Jan Knotek, ale Torpedo dotáhlo duel do vítězného konce, druhou trefou v utkáni rozhodl Carter Ashton - 4:3.

Dukla Cup, třetí utkání, 16.8.2016:

HK Torpedo Nižnij Novgorod – HC Olomouc 4:3

Branky a nahrávky: 1. Daugavinš (Frolov), 8. Ashton (Žerděv, Višněvskij), 34. Galuzin (Žerděv), 55. Ashton (Jegoršev, Žerděv) – 30. Houdek (Zeman), 33. Burian (Ostřížek, Eberle), 47. Knotek (Škůrek) Rozhodčí: Hejduk, Krob – Rittich, Kotlík Vyloučení: 8:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 209. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3. Třetiny: 2:0, 1:2, 1:1.

HK Torpedo Nižnij Novgorod: Kasutin (30. Proskurjakov) – Pepeljajev, Lofquist, Jegoršev, Budkin, Osipov, Višněvskij, Aljajev – Pettersson, Galuzin, Gračjov – Daugavinš, Frolov, Semin – Žerděv, Ashton, Mozer – Kuljomin, Potapov, Urakov – Verjajev.

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Skrbek, Galvas, Houdek, Ondrušek, Jaroměřský, Škůrek – Laš, Knotek, Protasenja – Burian, Ostřížek, Eberle – Mikúš, Zeman, Skladaný – Matai, Herman, Fořt.


Reportáž ze zápasu:

Z první třetiny uběhlo pouze šestatřicet vteřin a ruský klub ukázal, jak je lehké vstřelit branku. Frolov nabral rychlost a po pravé straně zavezl puk do pásma. Olomoučtí zcela zapomněli mezi kruhy na Kasparse Daugavinše a kapitán lotyšského národního týmu zápěstím zamířil po ledě k tyči. Hanákům se dvě minuty poté naskytla příležitost v podobě přesilové hry, jenže bylo to právě Torpedo, jenž si i při oslabení vytvořilo šanci. Mozer po buly ve svém pásmu předvedl pár rychlých kroků, dostal se na druhé straně k pravému kruhu a střelou přes beka výrazně zaměstnal Konráda. Začátek osmé minuty přinesl druhou branku Nižného Novgorodu. Několikaset zápasy v NHL zkušený Žerděv si počkal, až mu najede Carter Ashton před branku a kanadský útočník lehkou tečí zblízka zvýšil vedení Torpeda - 2:2. Hned poté nebyli Rusové daleko k třetí trefě, ale Branislav Konrád zachránil svůj tým od pohromy při dorážkách Potapova a Daugavinše.

Olomouc se lehce zvedla výborně zvládnutým oslabením a již v plném počtu hráčů přežitou šancí Kuljomina, jenž se proháčkoval na střed útočného pásma a Konrád jeho pokus pohotově vyrazil betonem i s pomocí levé tyče. Při druhé olomoucké přesilovce této dvacetiminutovky vypálil Mikúš zprava těsně vedle a Skladaného přihrávka na volného Ondrůška před brankou přišla o malou chvilku později. Novgorod svůj náskok mohl zvýšit po tom, co na delší čas uzavřel soupeře před brankou, ovšem chyběla mu přesná finální přihrávka. Na druhé straně se Kasutin dvakrát vleže vrhl po puku a znemožnil tak dorážet nejprve Mataiovi a o minutu později i Burianovi.

Druhou třetinu začala Olomouc zcela bez ostychu a Kasutin se měl hned od začátku co otáčet, aby zneškodnil Lašovu střelu, jehož přihrávka v přečíslení dva na jednoho neprošla na volného Protasenju, ale odrazila se před branku zpět k němu. Ránu Zemana poté ruský gólman s obtížemi vytěsnil před sebe a k dorážce do volné klece se těsně nedostal Skladaný. Torpedo si zřejmě po první třetině myslelo, že vše půjde samo, jenže tomu tak v žádném sportu není. V rozmezí minuty pálil třikrát od modré Škůrek a dvakrát se po jeho projektilech sápal k puku před brankou Protasenja. Největší šanci měl při posledním pokusu řízného beka Mory, ale Kasutin byl bezchybný. To se však nedalo říct krátce po konci olomoucké přesilovky. Zeman přihrál na pravý kruh pro Tomáše Houdka, který napřáhl a pod betony propálil gólmana.

Po tomto gólu se brankáři Torpeda vystřídali a Proskurjakov se z brankoviště mohl dívat, jak jeho protějšek Konrád skvěle vychytal Galuzina, jehož před brankou našel hezky Gračjov. Udeřilo tak na druhé straně. Mora střílela znovu z pravého kruhu, nyní v podání Viléma Buriana, a ani druhý strážce svatyně ruského týmu neměl čisté svědomí. Avšak jak rychle Mora srovnala, tak bleskově o remízový stav přišla. Žerděv dal před branku střílenou přihrávku, kterou usměrnil Vladimir Galuzin do sítě - 3:2. V dalším průběhu třetiny Olomouc znovu nevyužila přesilovou hru a minutu a půl před odchodem do kabin vysunul Verjajev dlouhou přihrávkou Potapova. Dělovka kapitána Torpeda z pravé strany však mířila přímo do připraveného muže v masce.

Závěrečná dvacetiminutovka začala opatrně, stejně tak opatrná byla přesilová hra Torpeda. A ruský celek za svojí pasívní hru v početní výhodě pykal. Jan Knotek ve středním pásmu získal kotouč, a když mu nikdo po přejetí modré v oslabení nenajížděl, sjel si z pravé strany před branku a přes dva hráče zametl touš ke vzdálenější tyčce. Novgorod inkasovaný gól probral a ještě při téže přesilovce projela střílená přihrávka Lofquista brankovištěm, vzápětí se vytáhl Konrád proti ráně Aljajeva výborným semaforem. Do čtyř šel také ruský tým; Olomouci se početní výhoda také nepovedla, ale na rozdíl od soupeře v ní neinkasovala. Postupem času se obě mužstva stále více začala soustředit na pozornou obranu. Pět minut před koncem přišlo rozřešení tajenky o vítězi zápasu. Svůj druhý gól vsítil Carter Ashton, šikovně totiž strčil hokejku do tvrdé rány Jegoševa od modré, jemuž přihrával Žerděv a připsal si tak třetí asistenci. Torpedo šlo v závěru ještě jednou do početní nevýhody, kterou ustálo, stejně jako hru Mory bez gólmana, a zvítězilo 4:3.

Ohlasy trenérů:

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Zápas byl velice dobrý, měl vysokou úroveň a veliké tempo. Novgorod byl zatím nejlepší soupeř, se kterým jsme v přípravě hráli. Byli jsme mu vyrovnaným soupeřem, kromě první třetiny, kdy Torpedo vypadalo rychlejší, bylo hbitější a lepší. Škoda naší třetí branky, protože po našem vyrovnání se zápas otáčel a měli jsme navrch. Ale celkově jsme hráli dobře, i ve třetí třetině, kdy jsme bohužel dostali třetí gól. Pozitivním zjištěním je, že naše výkony mají stoupající tendenci. Děláme si jasno o některých hráčích v lajnách, a věřím, že do devátého záři se nám vše podaří vyladit a nastoupíme v optimální sestavě.

Videoohlasy: útočník Olomouce Jan Knotek a trenér Zdeněk Venera

Autor videa: Tomáš Lysý


Tabulka Dukla Cupu po třech odehraných zápasech ze šesti:

1. HC Energie Karlovy Vary     1  1  0  0  4:3   3
1. HK Torpedo Nižnij Novgorod  1  1  0  0  4:3   3
3. HC Olomouc                  2  1  0  1  9:4   3
4. HC Dukla Jihlava            2  0  0  2  3:10  0

(Pořadí, klub, počet zápasů, výhry, remízy, porážky, skóre, body)

Kanadské bodování Dukla Cupu:

1.  Jan Knotek (OLO)         3 body (3+0)
2.  Adam Zeman (OLO)         3 body (1+2)
3.  Nikolaj Žerděv (NNO)     3 body (0+3)
4.  Carter Ashton (NNO)      2 body (2+0)
5.  Denis Kindl (KVA)        2 body (1+1)
    Marek Laš (OLO)          2 body (1+1)
    Tomáš Rohan (KVA)        2 body (1+1)
8.  Radim Matuš (KVA)        2 body (0+2)
    David Ostřížek (OLO)     2 body (0+2)
10. Vilém Burian (OLO)       1 bod  (1+0)
    Kaspars Daugavinš (NNO)  1 bod  (1+0)
    Tomáš Dvořák (KVA)       1 bod  (1+0)
    Vladimir Galuzin (NNO)   1 bod  (1+0)
    Tomáš Houdek (OLO)       1 bod  (1+0)
    Tomáš Kaláb (JIH)        1 bod  (1+0)
    Jiří Ondrůšek (OLO)      1 bod  (1+0)
    Jiří Říha (JIH)          1 bod  (1+0)
    Filip Stoklasa (JIH)     1 bod  (1+0)
    Petr Strapáč (OLO)       1 bod  (1+0)
    Vojtěch Tomeček (KVA)    1 bod  (1+0)
21. Tomáš Čachotský (JIH)    1 bod  (0+1)
    Richard Diviš (JIH)      1 bod  (0+1)
    Michal Důras (JIH)       1 bod  (0+1)
    Jan Eberle (OLO)         1 bod  (0+1)
    Alexander Frolov (NNO)   1 bod  (0+1)
    Sebastian Gorčík (KVA)   1 bod  (0+1)
    Stanislav Jegoršev (NNO) 1 bod  (0+1)
    Aleš Jergl (JIH)         1 bod  (0+1)
    Filip Seman (JIH)        1 bod  (0+1)
    Vladimír Sičák (KVA)     1 bod  (0+1)
    Josef Skořepa (JIH)      1 bod  (0+1)
    Václav Skuhravý (KVA)    1 bod  (0+1)
    Petr Stloukal (KVA)      1 bod  (0+1)
    David Škůrek (OLO)       1 bod  (0+1)
    Ivan Višněvskij (NNO)    1 bod  (0+1)
    Martin Vyrůbalík (OLO)   1 bod  (0+1)