Klobouk dolů před Vlastou, jak se do toho Kanaďana pustil, oceňuje svého spoluhráče Jiří Říha

24.01.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Poměrně klidný úvod zápasu mezi na ledě třetího Kladna, kde hrála druhá Jihlava, vyvolal kolem osmé minuty hodně emocí. V hlavní roli byl kanadský rabiját v dresu Rytířů Josh Gratton. Do bývalého zlého muže z ruské KHL se neváhal v pěstním souboji pustit jihlavský zadák Vlastimil Bilčík. „Chtěl bych Vlastu vyzdvihnout. Klobouk dolů před ním. Nebál se ho, parádně se mu postavil a fakt před ním smekám,“ říká Jiří Říha ke svému parťákovi z obrany. Celé bitce předcházela situace, která se bude řešit u zeleného stolu. Dukla Jihlava podává stížnost za faul Grattona na Filipa Dundáčka, smutnou dohrou utkání je zranění kapitána týmu Jiřího Dobrovolného, pro kterého to může znamenat konec sezony.

Druhá Jihlava měla před utkáním na třetí Kladno náskok čtyř bodů, oba týmy se navíc právě o druhou pozici již několik kol přetahují. Tahák 44. kola WSM Ligy nezklamal očekávání – jak pozitivně, tak bohužel i negativně. Vše odstartoval ukázkový bodyček Jiřího Říhy, po kterém udělal přemet kladenský útočník Josh Gratton „Viděl jsem, že bude dělat kličku do středu, tak jsem to zasekl, skrčil jsem se mu a povedlo se mi ho přehodit,“ vybavuje si nejlepší jihlavský střelec. Kanadský bitkař si vzápětí vyhlídl dva jihlavské hráče, na mantinel poslal kapitána Dukly Jiřího Dobrovolného a mladého beka Filipa Dundáčka. Ačkoliv druhý jmenovaný inkasoval hodně tvrdý zákrok přímo na hlavu, rychle se oklepal a mohl pokračovat dále. Naopak jihlavský kapitán utrpěl v souboji vážné zranění a nad pokračováním sezony sedmatřicetiletého obránce zůstává velký otazník.

Sestřih zápasu Kladno – Jihlava (ČT sport)
V prvních dvou vteřinách videa možno vidět zákrok Joshe Grattona na Filipa Dundáčka

Zákrok na Filipa Dundáčka samozřejmě nemohl nechat chladným obránce Dukly Vlastimila Bilčíka, jenž neváhá shodit rukavice a stejně tomu bylo i nyní. „Předem bych chtěl vyzdvihnout bitku Vlasty Bilčíka, který se pustil do toho Kanaďana nebo Američana nebo co to je. Klobouk dolů před ním. Nebál se toho, parádně se mu postavil, byla to vyrovnaná bitka a fakt před ním smekám,“ oceňuje Jiří Říha svého spoluhráče. Jeho slova nejdou do větru. Josh Gratton hrál před v letech 2009 – 2011 v Kontinentální hokejové lize (KHL) za Viťaz Čechov, tehdy vyhlášený klub rváčů. Kanadský zlý muž v prosinci 2010 dostal trest v KHL na 20 zápasů za to, že v bitce způsobil českému obránci Martinu Škoulovi otřes mozku a mlátil jej, i když český hráč bezmocně ležel na ledě - více zde. Proti vyhlášenému bitkaři se Vlastimil Bilčík statečně držel a nenechal se shodit na led. Gratton bezprostředně po skončení bitky cosi gestikuloval a pokřikoval směrem k celé jihlavské střídačce.

Video z bitky Joshe Grattona a Vlastimila Bilčíka

Autor videa: YouTube Rytíři Kladno


Jihlava v utkání dvakrát dokázala vyrovnat vedení soupeře. Nejprve se prosadil právě Jiří Říha, jenž na konci první třetiny srovnával na 1:1, dal svůj šestnáctý gól v sezoně a vyrovnal dvacet let starý rekord první ligy v počtu gólů vstřelených obráncem za sezonu. „Hlavně jsem měl radost, že jsme vyrovnali. To jde rekord stranou a radost z něj nemám, protože zápas nedopadl dobře,“ mrzí jihlavského obranného snajpra. „Je to pro nás velké zklamání. Měli jsme síly i po několika zápasech, které jsme za sebou měli. Ale bohužel jsme inkasovali a prohráli,“ nemá radost hráč s přezdívkou "Piha."

Videoohlasy s Jiřím Říhou


Otázka však je, jak na tom byla Dukla se silami v průběhu třetí třetiny, zejména v obranných řadách. Po výše zmíněných momentech totiž dohrál Jiří Dobrovolný a Vlastimil Bilčík, jenž dostal za bitku pět minut a do konce utkání. Obránce Šimon Szathmáry se tak posunul z útoku do defenzívy, čímž byla ale narušena čtvrtý jihlavský útok Jícha – Stoklasa – Szathmáry. Ještě hůře bylo, když na konci druhé třetiny dostal další zadák Petr Šidlík desetiminutový osobní trest za diskutabilní nesportovní chování. Polovinu třetí třetiny tak Jihlava dohrávala na pět beků. „Pokud nás píská tento rozhodčí, máme s ním problém. Pamatuji si extempore před dvěma lety v Chomutově, kdy nás vylučoval od první minuty,“ připomíná Richard Diviš utkání 30. kola sezony 2014/2015 Chomutov – Jihlava, kdy Dukla obdržela od rozhodčího Radka Wagnera tři desetiminutové osobní tresty a jedenáct klasických dvouminutových.

Jihlavským hokejistům se sice v jednapadesáté minutě podařilo podruhé vyrovnat, když se gólem na 2:2 prosadil Lukáš Anděl, ovšem v závěrečných šesti minutách vstřelilo Kladno tři branky. „Zápas to byl hodně kvalitní, dobrá příprava na play-off. Střetly se dva solidní mančafty s dobrou formou a podle toho to i vypadalo,“ sděluje Richard Diviš, který se přesnými asistencemi podílel na obou gólech do sítě Kladna a také on se vrací k vyhecovanému začátku zápasu. „Kladno si pořídilo tady to, tak nevím, co na to mám říct. Po jednom jeho zákroku máme zraněného kapitána, druhý jeho zákrok vyvolal šarvátku. Ale tresty byly rozděleny stejně na obě strany,“ podivuje se. Myšlenky jeho, ale i celého týmu, se již nyní obrací k dalšímu zápasu, který Dukla sehraje ve středu 25. ledna 2017 doma proti Slavii. „Zase se těšíme. Dobrý soupeř, zahrajeme si. Máme teď chuť, baví nás to a doufám, že vyhrajeme,“ uzavírá odchovanec kladenského hokeje.

Videoohlasy s Richardem Divišem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla