Očekávaná bitva Dukly proti Kladnu je zde. Dva tradiční české hokejové kluby si to v semifinále rozdají o baráž

11.03.2017 / Tomáš Lysý

Úvodní soupeř na cestě za snem zdárně poražen. Jihlavští hokejisté zdolali ve čtvrtfinále WSM Ligy nováčka z Frýdku-Místku 4:1 na zápasy a před domácími fanoušky slavili postup mezi nejlepší čtyřku soutěže. Dukla Jihlava je tak znovu po roce v semifinále a jejím soupeřem v zopakování loňské baráže bude třetí tým základní části - Rytíři Kladno. Ti porazili Ústí v sérii 4:0, oplatili jim loňskou čtvrtfinálovou porážku a na třetí pokus prošli o kolo dále. První zápas velké bitvy začne na Horáckém zimním stadionu v pondělí 14. března 2017 od 17:30, druhý hned následující den ve stejný čas. Pamětníci jistě ví, že Dukla před čtrnácti lety skončila těsně před branami baráže právě na kladenských hokejkách. Tentokrát je čas na odplatu.


Stojíme o velkou podporu našich fanoušků v hledišti, říká před semifinále Bedřich Ščerban. Cena vstupného se oproti čtvrtfinále nemění

Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

HC Dukla Jihlava a Rytíři Kladno. Dva týmy neodmyslitelně patřící k historii českého hokeje. A také dva týmy, které na sebe ve vyřazovací části od sezony 2002/2003 narazí teprve potřetí. Rok 2002 nebyl v kladenských análech zapsán zrovna líbivým písmem, v baráži totiž extraligista nestačil na Liberec a šel o patro níže. V další sezoně ale slavil postup zpět. Kladno vyhrálo základní část o 14 bodů před druhou Jihlavou a oba kluby se potkaly znovu ve finále play-off. Tehdy se hrálo systémem čtvrtfinále, semifinále, finále na tři vítězné zápasy a právě vítěz finálové série si zajistil účast v baráži proti nejhoršímu extraligovému celku. Kladenští vyhráli obě dvě domácí utkání, nejprve 4:2 a poté 4:3 na nájezdy. Před vyprodaným Horáckým zimním stadionem sice Dukla ve třetím utkání vyhrála 4:1, ovšem o den později padla 1:5 a Kladno šlo do baráže. V ní poměrně snadno zdolalo ekonomickými problémy sužovaný Havířov a vrátilo se do nejvyšší soutěže.

Rytíři vydrželi mezi tuzemskou extraligovou smetánkou až do roku 2014, kdy již v rozšířené baráži spolu s dalším extraligovým celkem Chomutovem nestačili na prvoligové vyzyvatele Mladou Boleslav a Olomouc. Shodou okolností, hned v další sezoně po kladenském sestupu vyzval současný klub majitele Jaromíra Jágra znovu Jihlavu. Ovšem již ve čtvrtfinále; Dukla skončila po základní části čtvrtá a Kladno hned o místo níže. Horácký zimní stadion i ČEZ stadion se staly v úvodních čtyřech kláních nedobytnou tvrzí. Ačkoliv jihlavští hokejisté páté utkání doma ztratili, na kladenském ledě oplatili soupeři předešlou prohru a série vyvrcholila rozhodujícím sedmým utkáním. Červenožlutí jej doma ubojovali poměrem 3:2 a radovali se z postupu do semifinále, kde jim vystavil stopku v pěti zápasech později do extraligy se vrátivší Chomutov.

Sestřih sedmého zápasu čtvrtfinále Jihlava – Kladno 3:2

Autor videa: YouTube HZStv1


Dukla začne semifinále stejně jako loni před domácím publikem

Duklu čekal v letošním čtvrtfinále WSM Ligy Frýdek-Místek. Nováček WSM Ligy a partnerský tým Třince vyřadil v předkole v souboji farem Benátky nad Jizerou a mohl se tak těšit z postupu mezi osmičku nejlepších. Jihlava v prvním utkání zvítězila 4:3 v prodloužení, ve druhém dějství pak Slezanům nepovolila ani jednu branku a naopak dvě vsítila. Pořádně velkou kanonádu zažila frýdeckomístecká hala Polárka ve třetím utkání. Domácí sice po dvaceti minutách vedli 1:0, jenže do zbylých dvou třetin si Dukla rovnoměrně rozdělila šest branek a zajistila si semifinálové mečboly. První z nich sice ještě nevyužila, když v letošní sezoně vůbec poprvé v Polárce prohrála (2:3), ale doma už slavila úspěch. Jihlava vedla v sedmé minutě již o tři branky a nakonec soupeři na cestu domů uštědřila nadílku 8:2.

Fanoušci, hráči a vlastně všichni lidé kolem Dukly znovu cítí velkou příležitost. Dukla šlape, v posledních jednatřiceti utkáních zvítězila hned v osmadvaceti případech. Výhoda domácího prostředí navíc hraje roli. V roce 2014 i 2015 začínala Jihlava semifinálové boje na venkovním stadionu a série shodně prohrála 1:4 – nejprve proti Olomouci, poté skončila na chomutovských hokejkách. Loni naopak Dukla zahájila semifinále proti uvolněnému a bezstarostně hrajícímu Ústí doma. Úvodními dvěma výhrami položila základ k celkovému vítězství v sérii 4:1 a cestě do baráže.

Čtěte také:

Stojíme o velkou podporu našich fanoušků v hledišti, říká před semifinále Bedřich Ščerban. Cena vstupného se nemění

Jihlava a Kladno se v novém tisíciletí potřetí střetnou v play-off. Nejprve se radovali Rytíři, poté Dukla

Celý tým udělá všechno pro to, abychom postoupili do baráže a hráli co nejlépe, vzkazuje fanouškům Tomáš Jiránek


Kladno po dvou letech zlomilo čtvrtfinálové prokletí

Jak už bylo sděleno, kladenským hokejistům sezona po zatím posledním sestupu do první ligy nevyšla. V základní části skončili na pátém místě a v sedmizápasové čtvrtfinálové bitvě je poslala ze hry ven Dukla Jihlava. Plány Rytířů na opětovný a co nejrychlejší návrat do extraligy skončily hned v prvním vyřazovacím kole. Mnohem překvapivější však byl loňský čtvrtfinálový konec. Kladno šlo do play-off jako vítěz základní části, jenže rychlou stopku mu vystavilo Ústí nad Labem. Ačkoliv první zápas se stal kořistí Kladenských 5:1, poté padli třikrát za sebou. První hrozbu vyřazení v pátém utkání sice ještě odvrátili, jenže v šestém zápase rozhodl prodloužení v 68. minutě legendární ústecký hokejista Jaroslav Roubík a ukončil tím další rytířský sen.

Do třetice všeho dobrého, mohli si říct tentokrát kladenští fanoušci. Odplata se jim totiž povedla na jedničku, neboť letos jim prvoligový osud přidělil do play-off stejného soupeře jako loni. Rytíři v sestavě s Janem Klozem a Davidem Tůmou, kteří se před rokem výrazně podíleli na ústeckém semifinálovém zázraku, tentokrát nepovolili Slovanu ani jednu výhru. Doma zvítězili 3:1 a 6:2, na ústeckém ledě kralovali poměrem 4:1 a 5:2, takže v nejkratším možném termínu – stejně jako České Budějovice a Slavia – slavili postup do semifinále.


VELKÁ DOMÁCÍ RADOST. Jihlavští hokejisté v posledním domácím utkání proti Kladnu nezaváhali, ačkoliv to bylo pořádné drama. Rytíři šli v šesté minutě do vedení, aby hned vzápětí srovnal Adam Zeman. Do konce první třetiny vedla Dukla o dvě branky, prosadil se Filip Seman s Jiřím Říhou. Nicméně Kladenští v polovině utkání snížili a ve třetí třetině srovnal stav Jiří Burger. Rozhodnutí přišlo v 56. minutě, kdy Říhovu střelu od modré tečoval Tomáš Čachotský a svůj vítězný gól poté pořádně oslavil. Foto: Tomáš Buksa


Letošní vzájemné zápasy

5. kolo: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
První třetina hlavního taháku WSM Ligy mezi Jihlavou a Kladnem skončila nerozhodně. Domácí se zásluhou Tomáše Čachotského dostali ve čtvrté minutě do vedení, Rytíři srovnali v polovině třetiny střelou Petera Jánského. Ve druhé části hry bylo k vidění spousta šancí, ovšem puk za záda obou gólmanů nedostal nikdo. Dlouhé čekání na gól prolomil až šest minut před koncem Jakub Strnad proměněným trestným střílením. Ačkoliv se Dukla snažila srovnat stav i při hře bez gólmana, nepovedlo se jí to a naopak Kladno v poslední vteřině trefilo prázdnou klec. Dukla naopak znovu doplatila na neproměněné šance, i proto prohrála 1:3.

Branky a nahrávky: 4. Čachotský (Diviš) – 10. Jánský, 54. Strnad (TS), 60. Cetkovský. Rozhodčí: Mikula, Koziol – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 3:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1760. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Dukla Jihlava: Škarek – Bilčík, Kaláb, Marcel, Říha, Kajínek, Dundáček, Grebeňuk – Jergl, Skořepa, Důras – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Seman, Stoklasa – Anděl, Síkela, Březina
Rytíři Kladno: Hanuljak – Růžička, Hořava, Drtina, Repe, Ptáček, Ulrych, Matula – Ton, Burger, Tenkrát – Tůma, Machač, Pekr – Jánský, Přikryl, Strnad – Cetkovský, Kubík, Zikmund

18. kolo: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Utkání 18. kola WSM Ligy pro Jihlavu na ledě Kladna nezačalo příliš šťastně, neboť již v páté minutě se Rytíři dostali do vedení. Na konci první a v úvodní minutě druhé třetiny ještě Cikánek uhájil proti velkým šancím Dukly svojí klec, ovšem hned vzápětí již inkasoval z hole Aleše Jergla. Ve třetím dějství nejprve Dukla nevyužila dvě klasické přesilové hry, naopak Kladenští se prosadili při 82 vteřin dlouhé dvojnásobné přesilovce. Byť se Jihlava poté hnala za srovnáním, své dvě dobré šance nevyužila. Slušný výkon Dukly k bodům nevedl, Rytíři už těsný náskok 2:1 uhájili.

Branky a nahrávky: 5. Redlich (Cetkovský, Repe), 51. Tůma (Tenkrát, Ton) - 22. Jergl (Důras, Seman). Rozhodčí: Valenta – Malý, Šimán. Vyloučení: 8:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2368. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Rytíři Kladno: Cikánek – Drtina, Hořava, Ulrych, Ptáček, Kehar, Růžička, Repe – Machač, Burger, Tenkrát – Ton, Kubík, Tůma – Strnad, Přikryl, Jánský – Redlich, Zikmund, Cetkovský
Dukla Jihlava: Škarek – Říha, Půža, Dobrovolný, Szathmáry, Kaláb, Dundáček – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Seman, Jergl – Březina, Kondratěv, Stoklasa – Danišovský, Jícha, Čermák

31. kolo: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 4:3 (3:1, 0:1, 1:1)
Úvodní třetina Mikulášského utkání mezi Jihlavou a Kladnem přinesla stejný počet gólů jako první utkání těchto soupeřů na Horáckém zimním stadionu za celých šedesát minut. Rytíři v šesté minutě využili přesilovku, ovšem Dukla za 35 vteřin srovnala zásluhou Adama Zemana. Ve dvanácté minutě již domácí vedli po pohledné kombinaci, na jejímž konci byl Filip Seman a vteřinu před odchodem do kabin zužitkoval početní výhodu Jiří Říha. Druhé dějství bylo gólově chudší, před polovinou zápasu se přesilovkovou tečí prosadil kladenský Jiří Cetkovský. Šest minut po začátku třetí části sice hosté prakticky stejnou akcí vyrovnali, ovšem úspěšnou teč si připsal i Tomáš Čachotský. V 57. minutě se vítězným gólem zasloužil o to, že Dukla poprvé v sezoně porazila Kladno. Po výhře 4:3 si tak Jihlava pojistila druhé místo v tabulce.

Branky a nahrávky: 7. Zeman (Čachotský), 12. Seman (Důras, Jergl), 20. Říha (Čachotský, Šidlík), 57. Čachotský (Říha, Diviš) – 6. Drtina (Burger), 29. Cetkovský (Růžička, Tenkrát), 46. Burger (Ptáček, Kloz). Rozhodčí: Kubičík – Ganger, Hanzlík. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1654. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Dukla Jihlava: Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Szathmáry, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Seman, Důras – Protasenja, Stoklasa, Březina – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Danišovský
Rytíři Kladno: Hanuljak – Hořava, Drtina, Růžička, Zelingr, Ptáček, Ulrych, Matula, Kehar – Tůma, Burger, Kloz – Jánský, Přikryl, Strnad – Ton, Machač, Tenkrát – Keszi, Zikmund, Cetkovský

44. kolo: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)
Nevýrazný začátek zápasu mezi Kladnem a Jihlavou nastartovala vyrovnaná bitka Joshe Grattona a Vlastimila Bilčíka. Rytíři v šestnácté minutě šli do vedení, které ale neudrželi, protože krátce před odchodem do šaten srovnal nejlepší jihlavský střelec Jiří Říha. Druhá část přinesla jedinou branku, v přečíslení vrátil domácím vedení Jiří Cetkovský. Dukla našla odpověď v polovině třetí dvacetiminutovky přesnou ranou Lukáše Anděla. Závěr utkání ale jihlavským hokejistům nevyšel. Během posledních šesti minut třikrát inkasovali a prohráli 2:5. Série vítězství Dukly se tak zastavila na čísle devět.

Branky a nahrávky: 16. Růžička (Machač, Tenkrát), 24. Cetkovský (Zikmund, Drtina), 54. Ton (Machač, Tenkrát), 55. Jánský (Zikmund, Drtina), 58. Ptáček (Kloz, Drtina) – 20. Říha, 51. Anděl (Diviš, Dundáček). Rozhodčí: Wagner – Kajínek, Bosák. Vyloučení: 5:9, navíc Gratton (KLA) 5 min a do konce utkání - Bilčík 5 min a do konce utkání, Šidlík (oba JIH) 10 min OT. Využití: 1:0 V oslabení: 0:0. Diváci: 2010. Střely na branku: 29:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.

Rytíři Kladno: Hanuljak – Hořava, J. Drtina, Růžička, Zelingr, Ptáček, Ulrych, Repe – Tůma, Burger, Kloz – Jánský, Přikryl, Strnad – Ton, Machač, Tenkrát – Gratton, Zikmund, Cetkovský
Dukla Jihlava: Škarek – Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Půža, Dobrovolný – Důras, Seman, Jergl – Březina, Diviš, Anděl – Čachotský, Skořepa, Zeman – Szathmáry, Stoklasa, Jícha