Museli jsme vyhrát, aby nám ostatní neutekli, cení si tříbodového zisku Tomáš Jiránek

20.10.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

I druhá série ukončena. V zápase na ledě Mladé Boleslavi přerušila Dukla dlouhý časový úsek bez vstřeleného gólu, poté v předehrávce 15. kola Tipsport extraligy ledního hokeje přehrála pražskou Spartu 4:2 a po třech prohrách znovu naplno bodovala. Zlomem byl konec druhé třetiny, kdy sice Sparťané rychle odpověděli na srovnání stavu vedoucím gólem na 2:1, ovšem jihlavský políček soupeři byl ještě výraznější. Během 99 vteřin se červenožlutí ujali vedení 3:2. „Prvním gólem jsme se trošku zvedli a byli Spartě rovnocenným soupeřem. Pak jsme jí odskočili a ve třetí třetině i chvílemi přehrávali,“ myslí si Tomáš Jiránek, autor uklidňujícího gólu na konečných 4:2.

Onen zmiňovaný první gól Dukly zapsal ve 34. minutě Michal Hlinka. Sparta se sice nedlouho poté znovu dostala do vedení, pak ale přišla první velká chvíle Tomáše Jiránka. Během pár vteřin hitoval dva sparťanské hráče, získal puk, přihrál Eriku de la Rosemu a švédský bek prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Za svůj podíl na gólu si vysloužil i pochvalu od trenéra Petra Vlka, jenž jinak na jednotlivce příliš neukazuje. „Lajna Pepy Skořepy udělala velice dobrou práci. Ale musím jmenovat a vyzdvihnout Tomáše Jiránka, který dvěma výbornými kontakty se soupeřem vybojoval kotouč. Branka pramenila z toho, že on udělal výbornou práci a i kluky to nakoplo. Protože viděli, že i taková věc může pomoct k úspěchu,“ sdělil na tiskové konferenci jihlavský kouč.

O 99 vteřin později již Jihlava vedla šikovnou tečí Josefa Skořepy. Jestli pak někdo čekal, že se červenožlutí zatáhnout a budou třetí třetinu jen bránit, byl překvapen. „Nechtěli jsme úplně zalézt za modrou čáru a jenom odpalovat puky. Snažili jsme se trošku hrát. Ale myslím, že jsme si zápas odbránili docela s klidem a získali zlaté tři body,“ sděluje Tomáš Jiránek a nelze jinak, než souhlasit. „Museli jsme vyhrát, aby nám ostatní neutekli. Za výhru jsme rádi a také za to, že se utkání líbilo divákům.“

Že Jihlava ve třetí třetině vůbec nezalezla, potvrzuje i situace z pětačtyřicáté minuty, kdy padl čtvrtý gól Dukly. Zasloužil se o něj právě Tomáš Jiránek, jenž se naposledy prosadil ve druhém kole – na ledě Sparty. I tentokrát rozvlnil síť za zády Sami Aittokallia, jenž po druhé třetině vystřídal Davida Honzíka. „Pepa Skořepa vyhazoval puk ven ze třetiny. Bek Sparty nějak zaspal a já do kotouče píchl. Ten se naštěstí dostal ke Kubaldovi (Tomáš Kubalík – pozn. aut.). který mě nádherně našel do prázdné branky,“ oceňuje práci svého spoluhráče, kterému při oslavě gól smekl za tuto nahrávku pomyslný klobouk. „Krásný gól, nádherná přihrávka,“ usmívá se šestadvacetiletý forvard, jenž je v pořadí Radegast Indexu v TELH na 19. místě.

VIDEOOHLASY S TOMÁŠEM JIRÁNKEM


Jak už bylo uvedeno, byla to právě souhra třetí jihlavské lajny Žálčík-Hlinka-Anděl a gól centra Michala Hlinky, který nasměroval Duklu k obratu. Hokejista, který je v Jihlavě na hostování z Vítkovic, vymetl přesně šibenici nad Honzíkovým pravým ramenem. „Šli jsme do přečíslení s Andym, který to trošičku nečekaně přetáhl přes beka a dal mi zadovku. Hned jsem zkusil vystřelit a naštěstí se povedlo. Doufám, že jsem tímto gólem potěšil diváky,“ usmívá se autor tří letošních extraligových gólů.

Šestadvacetiletý útočník volil ke třetí třetině podobná slova jako Tomáš Jiránek a pochvaluje si dobrou taktiku, které nedominovala pouze zabezpečená obrana. Protože dvacet minut pouze bránit jednogólové vedení, to by nemuselo být úplně to nejlepší. „Hlavně jsme se nestáhli dozadu a hráli jsme pořád aktivně, což se nám bohužel posledních pár utkání nedařilo po celý zápas. Tentokrát se nám to vyplatilo,“ raduje se z tříbodového zisku.

VIDEOOHLASY S MICHALEM HLINKOU


TRENÉŘI: PETR VLK (HC DUKLA JIHLAVA) A JIŘÍ KALOUS (HC SPARTA PRAHA)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


SESTŘIH ZÁPASU: HC DUKLA JIHLAVA – HC SPARTA PRAHA 4:2

Autor videa: YouTube HZStv1