Kluci byli v nájezdech úžasní. Ani jsem nevěřil, že je takhle umíme, směje se Tomáš Kubalík

28.10.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Zápas mezi Duklou a Chomutovem byl doposud tím nejdramatičtějším, kteří diváci v nové sezoně mohli na Horáckém zimním stadionu vidět. Je to jednoduché. Ve 21. minutě vedl Chomutov již 3:0, ovšem zápas do výhry přesto nedotáhl. Jihlava dokázala rychle vsítit první trefu, ve třetí třetině dala kontaktní gól a tři vteřiny před koncem srovnal Tomáš Kubalík. Bitvu nepříliš vhodnou pro kardiaky, tím spíše, že jí rozhodly až nájezdy, sledovaly přes čtyři tisícovky lidí. „Nakoplo nás ubráněné oslabení tři na pět. Chtěli jsme vyhrát a ve třetí třetině jsme pro to udělali všechno,“ hlásí jihlavský útočník.

ČTĚTE TAKÉ: STRAŠNĚ TĚŽKÝ ZÁPAS PRO NÁS, ALE NAKONEC S PARÁDNÍ KONCOVKOU, ŘÍKÁ ADAM ZEMAN

Když v úvodní minutě druhé třetiny prohrávala Dukla již 0:3, někteří fanoušci již ani nedoufali, že by červenožlutí mohli připsat v domácím prostředí další vítězství. Tím spíše, že Chomutov je aktuálně nejlepším týmem na venkovních kluzištích. Velký obrat nastartoval Jiří Rys, jenž využil krásnou přihrávku Tomáše Čachotského. Zlomovým momentem pak byla dvojnásobná pirátská přesilovka, trvající 81 vteřin, kterou hosté nevyužili. A také neproměněný únik Vladimíra Růžičky zkraje třetího dějství. „První dvě třetiny nebyly podle našich představ. Pak jsme si v kabině něco řekli a do třetí části šli za stavu, kdy jsme předtím ubránili oslabení tři na pět. To nás nakoplo, zápas jsme dokázali vyrovnat a vyhrát v nájezdech,“ shrnuje 65 minut a nájezdovou loterii Tomáš Kubalík.

Přitom nechybělo moc a svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky vezli domů tři body. To ale Jihlava rázně odmítla. Dvě a čtvrt minuty před koncem základní hrací doby posadil Duklu na koně zbytečný faul Ivana Humla. Jihlavští hráči sice přesilovku nevyužili, ale soupeře utahali, jelikož ho ani na sekundu nepustili z pásma. Za mohutné podpory fanoušků, kteří mimochodem skvěle fandili i za nepříznivých stavů 0:3 či 1:3, dokázali vyrovnat. „Sehráli jsme to dobře. Chtěli jsme vystřelit s tím, že kotouč do brány nějak ukopeme. Puk vyplaval na mě, já vystřelil a jedině dobře, že to tam spadlo. Ani jsem nevěděl, jak. Předtím byly také šance na gól, ale nepadlo to do branky. Nakonec to vyšlo,“ říká spokojený střelec, který na 3:3 vyrovnal přesně 3,8 vteřiny před koncem.

Tomáš Kubalík samozřejmě nezažil loňskou postupovou sezonu Dukly, kdy zápas jihlavských hokejistů došel v šesti případech až do samostatných nájezdů a Jihlava penaltovou loterii vždy ovládla. Letos měla první příležitost a nájezdy proti Chomutovu zvládla poměrem 3:1. „Kluci byli v nájezdech úžasní. Ani jsem nevěřil, že je takhle umíme, proto jedině dobře,“ usmívá se „Kubalda.“

VIDEOOHLASY S TOMÁŠEM KUBALÍKEM


Autorem třetího úspěšného nájezdu byl Filip Seman, jenž ukazoval šikovnost při vypjatých penaltových situacích již v loňské sezoně. On, Tomáš Čachotský a Adam Zeman patřili k takřka spolehlivým nájezdovým exekutorům. „Trenéři nám před nájezdy říkají, kdo pojede. Nebo kdo jak se cítí, tak to rozhodnou. Tentokrát bylo důležité, že Kouba (Jakub Škarek – pozn. aut.) fantasticky vychytal soupeře. Nám se podařily dát tři góly ze čtyř nájezdů, navíc Žálča (Lukáš Žálčík – pozn. aut.) měl trošku smůlu, že trefil břevínko,“ ohlíží se „Semiš“ za úspěšným závěrem zápasu.

Jihlavský forvard poukazuje na to, že vedení 3:1, které Chomutov držel takřka od poloviny druhé do poloviny třetí třetiny, patří k ošemetným. „Je to těžké. Tím spíše, když se tým zaměří na obranu a nehraje tolik dopředu. Potom jsou takové výsledky těžko bránitelné. Stačí dát nějaký gól, nějaké propadnutí, nastřelení, a už se to veze. Nás nakopla snižující branka na 2:3 a šli jsme do tlaku,“ popisuje průběh zápasu Filip Seman a opět poukazuje na přežité oslabení Dukly tří proti pěti. „Kluci jej fantasticky ubránili a Kouba zachytal skvěle, takže si to hezky sedlo. Spíše je škoda, že se nám nepodařilo nastartovat výkon od začátku zápasu, ale že jsme se zvedli až ubráněnou dvojnásobnou přesilovkou soupeře,“ upozorňuje na to, že příště je třeba začít od úvodních minut.

A na závěr jedna statistická perlička, se kterou přišel Michal Boček, redaktor a fotograf Jihlavských listů. Psal se ročník 2014/2015 a jeho sedmnácté kolo, když Dukla porazila Chomutov totožným výsledkem – 4:3 na nájezdy. Tehdy Jihlava žila Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Ji.hlava. O tři roky později situace naprosto stejná. Výhra červenožlutých 4:3 na nájezdy při probíhajícím MFDF Ji.hlava 2017. „Vůbec nevím, co k téhle zajímavosti říct. Škoda, že tento festival není pořád,“ směje se Filip Seman.

VIDEOOHLASY S FILIPEM SEMANEM


TRENÉŘI: PETR VLK (HC DUKLA JIHLAVA) A PETR MARTÍNEK (PIRÁTI CHOMUTOV)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


SESTŘIH ZÁPASU: HC DUKLA JIHLAVA – PIRÁTI CHOMUTOV 4:3 sn.

Autor videa: YouTube HZStv1