Výhra proti Švýcarsku je super, protože se s nimi utkáme i na olympiádě, hlásí Petr Jaroš z Karjala Cupu

11.11.2017 / Tomáš Lysý

Trenér gólmanů Dukly Jihlava Petr Jaroš je i trenérem gólmanů národního týmu. Po dopoledním tréninku v sobotu 11. listopadu den před posledním vystoupením Česka na turnaji proti Rusku si našel čas i na videorozhovor pro redakci Dukly. „Od Švédů jsme dostali pět gólů. To je hodně, ale někdy to tak vyplyne ze situací, které jsme soupeři dovolili. Proti Švýcarsku jsme vyhráli, což je to, co chceme. Tím spíše, že proti nim budeme hrát na olympiádě,“ sděluje „PJ,“ který už má jasno, kdo z národního týmu bude chytat proti Rusku.

První zápas odehrál národní tým ve švédském Örebro, kde se před vyprodaným hledištěm proti domácím Tre Kronor hodně držel. Reprezentace sehrála dvě dobré třetiny, kdy vedla 1:0, 2:1 a poté dokázala srovnat z 2:3 na 3:3. Třetí dějství ale českým hráčům nevyšlo, i díky dvěma naprosto přesně sehraným přesilovkovým akcím, na které neměl gólman Pavel Francouz nárok reagovat. „Dostali jsme dva velice podobné góly v oslabení. Někdy ty zápasy takhle jsou, že padne pět gólů. Měli jsme videorozbor, je třeba se z toho ponaučit a jít dále,“ ohlíží se Petr Jaroš za prvním duelem na Karjala Cupu.

Druhé utkání již vyšlo národnímu týmu mnohem lépe. I díky debutantovi v reprezentační brance Marku Mazancovi, jenž na konci první třetiny za stavu 1:0 pro Česko vychytal jasné šance soupeře. A krátce před prvním odchodem do šaten trestali čeští hráči druhým gólem. Zápas nakonec došel do výhry 3:2 pro Českou republiku, byť se „Mazi“ měl v závěrečných minutách při tlaku hokejistů helvétského kříže co ohánět. „Ze začátku mohl být trošku nervózní, ale to je u každého gómlana, než si sáhne na puk. Nervíky musí pracovat, bylo by divné, kdyby to tak nebylo. Pak to z Marka spadlo, dodal týmu potřebný klid a jistotu vzadu, dobře pracoval holí, vyzařovala z něj jistota a podal velice kvalitní výkon,“ hodnotí trenér gólmanů reprezentace a Dukly tři body do tabulky a již ví, který z dua gólmanů bude chytat v neděli proti Rusku.

Zajímavostí během Karjala Cupu je i návštěvnost. Na prvním zápasu reprezentace bylo vyprodáno, švédské Örebro se na Tre Kronor velice těšilo. Jiné je to v Harwall aréně, skvostu starém dvacet let, ale stále krásném. Na domácí Suomi přišlo v utkání proti Rusku přes deset tisíc fanoušků, při jiných utkáních je ale návštěva hodně slabá. Jako třeba při duelu ČR – Švýcarsko, kterému přihlíželo 1320 lidí. „Vždy se hraje lépe, když je spousta diváků, protože pro ně se hraje. Atmosféra byla hodně komorní a říkal jsem si, že i pro Máru Mazance to není úplně ideální, než když je hala narvaná,“ myslí si Petr Jaroš. Další zajímavostí Hartwall areny je její tréninková hala, jenž je vytesaná do skály. „Viděl jsem to v norském Lillehammeru, že mají halu ve skále, ale trošku jinou. Je super, že to takhle dokážou udělat a funguje to. Bavili jsme se, že kdyby se něco stalo a padalo to, tak jsme asi bez šance na únik,“ usmívá se Petr Jaroš a závěrem prozrazuje, že sleduje i dva jihlavské gólmany Jakuba Škarka a Josefa Kořenáře, jenž odchytali turnaj reprezentace do 20 let proti Finsku, Švédsku a Rusku. „Po turnaji mám v plánu spojit se s trenérem gólmanů u dvacítky. Prodiskutovat s ním, jak gólmany viděl, na čem je třeba pracovat a co naopak bylo pozitivní.“

Videorozhovor s trenérem gólmanů Dukly a reprezentace Petrem Jarošem během Karjala Cupu

Autoři videa: Tomáš Lysý, Vojtěch Martinek