Na státní svátek přivítají Jihlavští lídra tabulky ze západu Čech

16.11.2017 / Tomáš Kalas

Po konci reprezentační pauzy se vydali Dukláci do centra Moravskoslezského kraje, Ostravy, aby z OSTRAVAR Areny vyfárali cenné tři body proti Vítkovicím. Pátek 17. listopadu, tedy den, kdy započala sametová revoluce v tehdejším Československu, bude však pro hráče s ježkem na hrudi ještě náročnější. Na Vysočinu totiž zavítá lídr Tipsport Extraligy ledního hokeje ze západu Čech, HC Škoda Plzeň. Utkání začíná v tradičních 17:30 a bude zahájena slavnostně - zpěvem české státní hymny v podání fanynky Dukly Kateřiny Slavětínské.
Organizace zápasu
Vstupenky na domácí zápasy HC Dukla Jihlava můžete koupit prostřednictvím sítě Ticketportal. Více info zde, přímý odkaz zde.
Organizační opatření k domácím zápasům HC Dukla Jihlava si můžete přečíst v tomto článku.
Všechny zápasy TELH vysílá živě TV Tipsport, hokejka TV, psanou reportáž najdete na www.onlajny.com

Bylo to napínavé drama. Tak by se dal charakterizovat zápas Jihlavy v moravské části Ostravy, který se sehrál ve středu v rámci 21. kola extraligy. Ridera byla vždy o gól napřed. Na trefy domácích z 9., 33. a 42. minuty však dokázali Dukelští vždy zareagovat, v případě třetího zásahu hned dvojitě. Nejdříve odpověděl Josef Skořepa ve 49. minutě a obrat završil jako správný kapitán Tomáš Čachotský 56 sekund před koncem. Na první i posléze na čtvrtou trefu zapsal asistenci nováček v týmu Matěj Stříteský. „Jsem maximálně spokojen. Ve hře týmu byly nějaké nedostatky a trenéři nám je už říkali. Podíváme se na ně a zapracujeme na tom. V mém výkonu byly také tři nebo čtyři nějaké blbosti, na kterých musím zapracovat. Ale vyhráli jsme, takže super,“ říká obranná posila Dukly. Jihlava tak z Ostravy odjížděla s třemi body a poskokem na dvanácté místo tabulky.

HC Škoda Plzeň

Pokud se nějaký Plzeňan rozhodl po minulé nepovedené základní části nechodit na hokej, tak nyní už stojí zřejmě v první řadě. Škodovka po slabším ročníku, kdy nejprve paběrkovala na hraně desítky a díky poslednímu kolu hraném na Spartě prošla do play-off přes předkolo, kde sehrála v rozhodujícím duelu proti Vítkovicím třetí nejdelší utkání v historii české extraligy (94 minut a 22 sekund), válí nejlépe za poslední roky. Doplníme, že v pavouku play-off minulé sezony na Plzeň čekal těžký soupeř z Liberce, Indiáni však dokázali Tygry pěkně potrápit a díky prohře 2:4 v sérii zanechali tak po nepovedených 52 kolech dobrý dojem.

Do nové sezony vstupovali Indiáni, pro někoho trochu překvapivě, se šutérem Dominikem Kubalíkem, kterému se nepovedla ruská mise v Ufě a po letní přípravě se stěhoval do švýcarské Ambri-Piotty, odkud ho Švýcaři poslali na hostování do mateřské Plzně. Zde mladší bratr jihlavského útočníka Tomáše Kubalíka neuvěřitelně ožil. Šestnáct gólů ve dvaceti utkáních je toho jasným důkazem. Svou poslední trefu zaznamenal v minulém kole, kdy 11 sekund před koncem rozhodl bitvu Plzeň - Chomutov (3:2). Bylo to symbolické... Gólové konto aktuálního střeleckého lídra TELH se v domácí soutěži zatím nerozroste a na druhý bratrský souboj Kubalíků v letošní sezoně nedojde. Útočník, který zaujal i na nedávno skončeném Karjala Cupu, se den po středečním 21. kole vrátil zpět do Ambri.

Do týmu přišlo několik nových tváří a Západočeši zažívají obrození. V září nasázeli dvě desítky Olomouci a Pardubicím. V průběhu sezony sice jejich gólová aktivita mírně upadla, stále si ale drží průměr 3,6 gólu na zápas! Vedle již ex-plzeňského Dominika Kubalíka hraje v životní formě i Tomáš Mertl, jenž nasázel již patnáct gólů a je druhým nejlepším střelcem TELH Jenže i na silný tým přijde slabší chvilka, a ta přišla právě v Olomouci, kde nestačili na domácí Kohouty, kteří tak oplatili hostům desítku z plzeňské arény a Škodovka odjela s „bůrem“. Před média předstoupil brankář Svoboda, který si až tak úplně z této prohry hlavu nelámal. „Musíme to rychle hodit za hlavu, v úterý jedeme na Spartu a tam to také nebude vůbec jednoduché. Nyní nás čeká dlouhá cesta domů, budeme to ještě mít v hlavách. Zítra je však trénink, musíme se dobře připravit. Sezóna je dlouhá, jedeme dál,“ neztrácel optimismus gólman, který minulý rok výrazně napomohl k postupu Dukly do extraligy. A měl pravdu, poslední čtyři utkání Plzeň vyhrála, Spartu přehrála 2:0, hradecký Mountfield porazila fotbalovým výsledkem 1:0, Pardubice vyprášila na jejich vlastním ledě 4:0 a ve středečním utkáním porazila před kamerami televize Chomutov 3:2. Díky zaváhání Komety doma s Dynamem je tak Škoda osamocena na čele tabulky s 43 body.

Soupiska HC Škoda Plzeň
Realizační tým HC Škoda Plzeň

Téma: Miroslav Svoboda a Dukla

Do Jihlavy přijede poprvé tuto sezonu brankář Miroslav Svoboda, který zde minulý rok působil na hostování z Třince. Ukázal se ve velmi dobrém světle a spolu s dalším mladým gólmanem Jakubem Škarkem utvořili nejlepší brankářské duo WSM Ligy, jenž mělo výrazný podíl na postupu Dukly do baráže. V jejím průběhu, po odjezdu Škarka na mistrovství U18, se stal jedničkou v bráně. Díky celosezonním výborným výkonům, jenž gradovaly v posledním domácím utkání proti Karlovým Varům, které zároveň bylo postupovým, se stal miláčkem publika a také „miláčkem“ skautů a agentů. To, co se proslýchalo delší dobu, bylo nakonec 25. dubna 2017 potvrzeno a Svoboda se tak stal definitivně hráčem Plzně jako náhrada za jedničku Machovského. Na západě Čech odchytal zatím 18 utkání a pyšní se průměrem 1,89 gólu na zápas, což ho dělá druhým nejlepším brankářem za Patrikem Rybárem z Hradce.

Miroslav Svoboda ještě v barvách Jihlavy během barážového utkání v Karlových Varech. Foto: Jan Čech/hokejkv.cz

Poslední vzájemné utkání

9. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, neděle 1. října 2017
HC Škoda Plzeň - HC Dukla Jihlava 2:1 po prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 22. D. Kubalík (Indrák, Stach), 64. Moravčík (Stach, D. Kubalík) – 21. Čachotský (Rys, Seman). Rozhodčí: Šír, Lacina – Brejcha, Zavřel. Vyloučení: 5:7. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6721. Střely na branku: 29:20. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Škoda Plzeň: Svoboda – Moravčík, Jones, Sklenička, Kadlec, Pulpán, Čerešňák – Kindl, Mertl, Gulaš – D. Kubalík, Stach, Indrák – Schleiss, Kracík, Straka – Hollweg, Preisinger, Vracovský
HC Dukla Jihlava: Škarek – Suchánek, de la Rose, Půža, Šidlík, Ulrych, Bryhnisveen, Váňa – Jiránek, Skořepa, T. Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Protasenja, Hubáček, Macík

Plzeň týden před tímto utkáním nasázela deset gólů Pardubicím a vzbuzovala tak respekt u soupeřů. Dukla se ale nezalekla a nabuzená domácím obratem proti Vítkovicím pořádně domácí potrápila. Když v 64. minutě rozhodl Moravčík, tak si určitě nejeden fanoušek Plzně oddechl. Foto: HC Škoda Plzeň.

Následující utkání Dukly Jihlava

Pátek 17.11.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - HC Škoda Plzeň – vstupenky zde
Neděle 19.11.2017, 15:30: HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Úterý 21.11.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - Bílí Tygři Liberec - vstupenky zde

22. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 17.11.2017

Aukro Berani Zlín - HC Oceláři Třinec (15:30)
Piráti Chomutov - HC Verva Litvínov (15:30)
HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera (17:00)
HC Dynamo Pardubice - Bílí Tygři Liberec (17:00)
BK Mladá Boleslav - Mountfield HK (17:20 – ČT Sport)
HC Dukla Jihlava - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Sparta Praha - HC Olomouc (18:30)

23. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, neděle 19.11.2017

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec (15:00)
Aukro Berani Zlín - BK Mladá Boleslav (15:30)
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava (15:30)
Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno (16:20)
HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera (16:30)
Mountfield HK - Piráti Chomutov (17:00)
Dohrávka: HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice (18:00, úterý 28.11.2017)

24. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, úterý 21.11.2017

HC Vítkovice Ridera - Mountfield HK (17:20)
Piráti Chomutov - HC Oceláři Třinec (17:30)
HC Škoda Plzeň - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dukla Jihlava - Bílí Tygři Liberec (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC Olomouc (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Verva Litvínov (18:00)
HC Sparta Praha - Aukro Berani Zlín (18:30)

Tabulka TELH 2017/2018 k 16. listopadu 2017