Rozjíždí se druhá polovina základní části, do Jihlavy podruhé přijede Boleslav

30.11.2017 / Tomáš Kalas

Tipsport Extraliga je přesně v polovině základní části. Po nedělní výhře 3:2 po prodloužení nad Olomoucí čeká Jihlavu druhá půlka části čítající 52 kol. 8. září si fanoušci mohli na jihlavském zimáku zakřičet radostí, neboť Dukla hrála první kolo extraligy proti Mladé Boleslavi a připsala si dva body do tabulky. Po 12 týdnech Jihlava přivítá stejného soupeře na svém ledě, úvodní buly v první prosincový den je na programu ve stálých 17:30.
Horácký zimní stadion znovu po roce navštíví Mikuláš s čertem a andělem, jenž budou dětem rozdávat bonbóny a oddíl krasobruslení Dukly Jihlava-mládež předvede svojí Ohňovou show!
Organizace zápasu
Vstupenky na domácí zápasy HC Dukla Jihlava můžete koupit prostřednictvím sítě Ticketportal. Více info zde, přímý odkaz zde.
Organizační opatření k domácím zápasům HC Dukla Jihlava si můžete přečíst v tomto článku.
Všechny zápasy TELH vysílá živě TV Tipsport, hokejka TV, psanou reportáž najdete na www.onlajny.com

Je potřeba bodovat a skórovat. S takovými myšlenkami vstupovali jihlavští hokejisté na led v neděli, kdy hostili tým položený o 8 příček výše v tabulce, Olomouc. V první třetině domácí inkasovali, avšak po dobře sehraném oslabení, z hole Mráze. Druhou část domácí zpřesnili hru a skóre otočili po gólech hostujícího Dostálka a kapitána Čachotského. V poslední třetině se Dukla až příliš zatáhla do obrany a na 2:2 srovnal obránce Ondrušek. Prodloužení ale domácí zvládli a po gólu Anděla se tak mohli radovat jednak ze dvou bodů, ale také z protrhnutí černé série, bez bodu byli Dukláci 240 minut. Sám Lukáš Anděl pak popsal, jak vlastně k tomu gólu přišel. „Všichni víme, že Čagy je šikovný na puku. Umí najít hráče a já si na to počkal. Dal mi tandem a mně se to otevřelo, tak jsem vystřelil, puk tam padl a jsem rád,“ byl spokojen s dvěma body „Andy“.

BK Mladá Boleslav

Pryč jsou již ty časy, kdy byla posměšně zkratka BK upravována na Barážový klub. Především díky legendárnímu trenérovi Františkovi Výbornému, který je starším generacím Dukelských známý jako hráč Jihlavy v sezoně 1973/1974, dále pak v zlatých letech 1981-1985. Během pětiletého působení na střídačce "Bolky" tým vytáhl během čtyř let z první ligy až do semifinále proti Liberci v sezoně 2015/2016. Minulý ročník vypadal také nadějně, Piráti dostali v předkole doma od Mladé Boleslavi klystýr v podobě proher 1:7 a 1:6, Chomutov se ale dokázal semknout a doma v pátém rozhodujícím zápase vyhrát 6:1.

Do nové sezony vstupovali Boleslavští s novým realizačním týmem. Výborný se posunul do role konzultanta a byl nahrazen jihlavským duem Ujčík - Augusta. Vstup ale nebyl vůbec slavný. V září z osmi zápasů vyhráli pouze dva, proti Dynamu a Litvínovu. Velmi nestabilní výsledky dále v sezoně zřejmě pak i zapříčinily to, že 17. listopadu byl oficiálně odvolán z pozice hlavního trenéra Patrik Augusta a byl nahrazen extraligou protřelým bardem, Vladimírem Kýhosem. Pod jeho vedením se Středočechům poměrně daří, ze čtyř zápasů prohráli dva, jeden doma se Spartou 1:4 a poslední kolo v Hradci Králové 4:2. I přesto se ve vyrovnané tabulce drží Bruslaři na 8. místě s 35 body, pouhé čtyři body náskoku na třináctý Litvínov.

Soupiska BK Mladá Boleslav
Realizační tým

Téma: Jiří Říha a Dukla, Matěj Stříteský a Bolka

Když před zahájením sezony 2016/2017 přicházel na Vysočinu, patrně sám nečekal, že jej čeká životní sezona. Po dlouholetém hraní na liberecké farmě, v Benátkách nad Jizerou, dostal možnost odehrát celý ročník v jihlavské Dukle. Příležitosti bezezbytku opočenský rodák využil a stal se velmi platným hráčem pro Jihlavu. Jednak velmi výrazně pomohl Dukle k postupu a také se mu povedlo překonat rekord v počtu gólů nastřílených obráncem ve WSM Lize, jeho počítadlo se zastavilo až na 20 gólech. Dále se 44 body udělal bodový rekord v rámci soutěže a stal se tak nejproduktivnějším obráncem celé WSM Ligy v sezoně 2016/2017. Poslední branku za Duklu vstřelil v 11. kole baráže proti Karlovým Varům a třeba říci, že to byla trefa postupová, neboť jeho vyrovnávací gól stačil k postupu do extraligy. Pro Říhu samotného to bylo velmi emotivní loučení, což dokazuje vyjádření, které předal z vlastní iniciativy redakci. „Z celého srdce si vážím, že jsem dostal šanci v Dukle. Strašně děkuji fanouškům za podporu. Byli fantastičtí a strašně si vážím, jak nás podporovali a drželi s námi. Prostě děkuji celé Dukle. A chci tady poděkovat i svému taťkovi, který nás jezdil na každý zápas tejpovat a taky nám moc pomohl. JIHLAVO, DĚKUJI ZA VŠE,“ rozloučil se s Duklou zadák, který má na klub stále dobré vzpomínky. Nedávno se na svém Instagramu fotil s pamětní stříbrnou mincí, kterou celý A-tým spolu s vedením Dukly dostal jako památku na postup.

Velký náboj bude mít zápas i pro obránce Matěje Stříteského. Sedmadvacetiletý zadák nastoupil v prvním kole proti Dukle v mladoboleslavském dresu. Stejně tak 17. října 2017, kdy Jihlava zavítala do ŠKO-ENERGO Areny. Jenže od tohoto data uběhly tři týdny a odchovanec Vsetína se hlásil v srdci Vysočiny. „Pro mě to bude specifický zápas. To je pravda. Tvrdit opak, asi bych nebyl upřímný sám k sobě. Kdybych byl zase přemotivovaný, svazovalo by mě to. Samozřejmě jdeme vyhrát, tak jako v každém zápase, protože potřebujeme body. Ale motivaci budu mít zřejmě jinou než standardně a asi během zápasu něco proběhne, budeme na sebe s boleslavskými kluky pokřikovat. A speciální prémie za vítězství? Na té se musím domluvit s kapitánem,“ usmívá se obránce, který se po poměrně složitém konci v Mladé Boleslavi rozhodl pro Duklu zejména kvůli jednání Bedřicha Ščerbana a hlavního trenéra Petra Vlka.

Zápas řečí statistik

Při pohledu do čísel a jmen v grafice může čtenáře zarazit ice-time Matěje Stříteského, který je od svého příchodu velmi vytěžován a se svým časem na ledě 24 minut a 27 sekund je dokonce nejpoužívanější hráč v extralize. Přesilovky se Jihlavě stále nedaří a jako jediný tým se ve využití nepřehoupl přes deset procent.

Poslední vzájemné utkání

14. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, úterý 17. října 2017
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 25. Klepiš (Valský, Kotvan), 42. Klepiš (Žejdl, Holík), 49. Musil – 42. Suchánek (Čachotský, Kubalík). Rozhodčí: Hribik, Horák – Ondráček, Gerát. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3321. Střely na branku: 33:16. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

BK Mladá Boleslav: Růžička – Kotvan, Říha, Hanzlík, Knot, Němeček, Stříteský, Hrdinka – Valský, Holík, Klepiš – Orsava, Žejdl, Pacovský – Urban, Knotek, Lenc – Pabiška, Musil, Flynn

HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Hlinka, Čachotský – Rys, Hubáček, Kubalík – Anděl, Seman, Žálčík – Diviš, Skořepa, Protasenja

První extraligové utkání po 12 letech zvládla Dukla výtečně. Rychle vedla o dvě branky a i přes srovnání hostí v 58. minutě Lencem si dokráčela pro výhru 4:3 v prodloužení a připsala tak první dva bodíky. Foto: Tomáš Buksa.

Následující utkání Dukly Jihlava

Pátek 1.12.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav - vstupenky zde
Neděle 3.12.2017, 15:00: HC Sparta Praha - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Pátek 8.12.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - HC Oceláři Třinec - vstupenky zde

27. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 1.12.2017

Předehrávka: HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec (18:00, středa 29.11.2017)
Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK (17:00)
HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Vítkovice Ridera - Aukro Berani Zlín (17:30)
HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Sparta Praha (18:00)
Dohrávka: Piráti Chomutov - HC Olomouc (17:30, středa 6.12.2017)

28. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, neděle 3.12.2017

HC Sparta Praha - HC Dukla Jihlava (15:00)
Aukro Berani Zlín - HC Dynamo Pardubice (15:30)
Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov (16:00)
Mountfield HK - HC Kometa Brno (16:30, ČT Sport)
HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec (16:30)
HC Olomouc - HC Vítkovice Ridera (17:00)
BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov (17:30)

29. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 8.12.2017

HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha (17:20, ČT Sport)
HC Škoda Plzeň - HC Olomouc (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Oceláři Třinec (17:30)
HC Verva Litvínov - Mountfield HK (17:30)
Aukro Berani Zlín - Bílí Tygři Liberec (17:30)
HC Dynamo Pardubice - Piráti Chomutov (18:00)
HC Kometa Brno - BK Mladá Boleslav (18:00)

TABULKA TELH PO NEÚPLNÉM 26. KOLE