Duklu čeká zápas na Spartě, kde se pokusí přidat třetí výhru za sebou

03.12.2017 / Tomáš Lysý

Po pátečním vítězném klání nad Mladou Boleslaví zajíždí jihlavští hokejisté do hlavního města. Konkrétně na led Sparty, se kterou letos na jejím ledě těsně prohráli a doma jí porazili o dvě branky. V neděli 3. prosince 2017 od 15 hodin se rozehraje třetí vzájemný zápas dvou velkých týmů české hokejové historie, který bude ve slavnostním nádechu. Pražané nastoupí ve speciálních dresech a deset minut před startem zápasu uvedou do svého Klubu legend další tři persony, Dukla pořádá směr o2 arena výjezd pro své legendy.

Jihlavští hokejisté jedou do Prahy povzbuzení třemi získanými body z posledního zápasu. Na Horácký zimní stadion přijela Mladá Boleslav a po dvaceti minutách byl stav bezbrankový. Hodně napověděl první gól, který se podařil dát Dukle. Po hezké přihrávce Tomáše Čachotského skóroval Adam Zeman a tatáž souhra vedla ke druhému domácímu gólu. Ten třetí přidal Tomáš Kubalík, jenž se trefil dokonce v oslabení. „S Pepou Skořepou jsme si říkali, že by bylo super vést po dvou třetinách o dva nebo o tři góly, a to se splnilo, takže super,“ hlásil po zápase spokojený Zeman. Norský gólman Lars Volden navíc pochytal všech 25 střel hostí a červenožlutí tak vůbec poprvé v sezoně neinkasovali.

HC Sparta Praha

Pražané se po třech utkáních konečně představí doma. Venkovní trip se jim celkem povedl, z devíti možných bodů jich dovezli ze soupeřových ledů celkem sedm. Nejprve skolili Mladou Boleslav 4:1, poté získali bod na ledě Pirátů a stejným výsledkem jako Mladou Boleslav porazili také Pardubice. Sparta tak potvrdila, že venku jí to jde přeci jen o něco lépe než doma. Zatímco v tabulce domácích klání jí patří desátá příčka (Dukle devátá), venku jsou Pražané osmí (Dukla poslední), když zapsali 17 bodů v patnácti zápasech a pět jich vyhráli. I díky klubové legendě Františku Výborném. Respektovaný trenér a další člen Klubu legend HC Sparta Praha se do týmu s velkým S na hrudi znovu vrátil, stejně jako v roce 1998 a 2005. Ve sparťanské historii není úspěšnějšího trenéra, klub totiž dovedl již třikrát k mistrovskému titulu. Naposled dvakrát během dvou sezon (2006, 2007) a od té doby celý velkoklub na další primát čeká. Nejen fanoušci věří, že tento muž, jenž strávil devět sezon v Dukle, dovede Spartu znovu na výsluní.

Před sezonou ohlásila Sparta velkou posilu do brankoviště. Byl jím finský gólman Sami Aittokallio, ovšem jeho herní vytížení zatím asi není takové, jaké by si Seveřan představoval. Více prostoru totiž dostává David Honzík, který v Dukle před dvěma sezonami vytvořil úspěšný tandem s Jakubem Škarkem. Ex-jihlavský gólman nastoupil do 16 zápasů s úspěšností zákroků 90,55% a průměrem lehce nad 2,6 inkasované branky na zápas. Nejproduktivnějším hráčem Sparty je další hráč s jihlavskou minulostí – odchovanec Dukly Lukáš Pech, jenž ale v červenožlutém dresu nastoupil naposled v sezoně 2000/2001 jakožto junior. Nyní má čtyřiatřicetiletý forvard v 26 utkáních 15 bodů (5+10). Post nejlepšího střelce patří devítigólovému forvardovi Andreji Kudrnovi.

Soupiska Sparty
Trenéři Sparty

Téma: Zápas před zraky legend

Jak bylo psáno v úvodu článku, Sparta chystá na toto utkání velkou slávu. Deset minut před začátkem zápasu (tj. ve 14:50), uvede do svého Klubu legend další tři persony a ten se tak rozroste na 32 členů. Velkého ocenění se dočká Jiří Vykoukal, Jaroslav Velechovský a in memoriam Jan Císařovský. Pražané navíc nastoupí ve speciálních dresech, jelikož slaví 114 let od svého založení. Z podnětu Sparty budou zápas sledovat i jihlavské legendy. Pro své velké osobnosti vypravuje vedení Dukly autobus a velikáni její klubové historie pak budou s těmi Sparťanskými vzájemně sledovat zápas a jistě zavzpomínají na společné zážitky z dob aktivní hráčské či trenérské kariéry – více zde.

Poslední vzájemné utkání

15. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, čtvrtek 19. října 2017
HC Dukla Jihlava – HC Sparta Praha 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 34. M. Hlinka (Anděl), 38. de la Rose (Jiránek), 40. Skořepa (Suchánek), 45. Jiránek (Kubalík) – 5. Klimek, 38. Smejkal (Reichenberg). Rozhodčí: Šír, Mrkva – Lederer, Hanzlík. Vyloučení: 3:3. Bez využití.. V oslabení: 0:0. Diváci: 5034. Střely na branku: 25:19. Vyhraná vhazování: 34:25. Radegast Index: 24:2. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, M. Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Macík

HC Sparta Praha: Honzík (41. Aittokallio) – Pavelka, Dvořák, Mikuš, Kalina, Piskáček, Zámorský – Saponari, Pech, Forman – Klimek, J. Hlinka, Smejkal – Říčka, Vrána, Uher – Kumstát, Reichenberg, Kudrna

Tomáši Jiránkovi se letos proti Spartě daří. Pražanům totiž vstřelil branku v prvním vzájemném utkání, kdy na konci zápasu snižoval na konečných 3:4. Na Horáckém zimním stadionu byl jeho gól jediným ve třetí třetině. „Jiras“ zvyšoval náskok Dukly na 4:2 a dodal tak na červenožluté hokejky potřebné uklidnění. Foto: Michal Boček/Jihlavské Listy.

Následující utkání Dukly Jihlava

Neděle 3.12.2017, 15:00: HC Sparta Praha - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Pátek 8.12.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - HC Oceláři Třinec - vstupenky zde
Neděle 1.12.2017, 1:30: Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde

28. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, neděle 3.12.2017

HC Sparta Praha - HC Dukla Jihlava (15:00)
Aukro Berani Zlín - HC Dynamo Pardubice (15:30)
Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov (16:00)
Mountfield HK - HC Kometa Brno (16:30, ČT Sport)
HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec (16:30)
HC Olomouc - HC Vítkovice Ridera (17:00)
BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov (17:30)

29. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 8.12.2017

HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha (17:20, ČT Sport)
HC Škoda Plzeň - HC Olomouc (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Oceláři Třinec (17:30)
HC Verva Litvínov - Mountfield HK (17:30)
Aukro Berani Zlín - Bílí Tygři Liberec (17:30)
HC Dynamo Pardubice - Piráti Chomutov (18:00)
HC Kometa Brno - BK Mladá Boleslav (18:00)

TABULKA TELH PO NEÚPLNÉM 27. KOLE