Třetí a zároveň poslední domácí utkání v řadě, do Jihlavy přijede Hradec

06.01.2018 / Tomáš Kalas

Extraliga je v plném proudu a není čas na odpočinek, především kvůli nutné pauze díky zimním olympijským hrám v Pchjongčchangu. Rozlosování je neúprosné, na programu bude v neděli 6. ledna již třetí kolo v rozsahu pěti dní. Duklu v něm nečeká vůbec snadný soupeř, na její led přijede momentálně druhý tým extraligové tabulky, Mountfield HK, zápas začíná v tradičních víkendových 16:00, Jihlava navíc tímto utkáním uzavře třízápasovou sérii na domácím ledě.

Dukla sehrála v pátek teprve druhé vzájemné utkání s Bílými Tygry až v rámci 37. kola, „vidle“ do rozlosování hodila účast Liberce v hokejové Lize Mistrů a utkání 11. kola se dohraje až na konci února, Jihlava v Liberci sehraje dvojutkání, nejprve v pondělí to z 11. kola, den nato již 50. kolo podle rozpisu.

Samotné utkání se hrálo spíše podle severočeských not, hosté šli do vedení již po 25 sekundách díky Pyrochtovi. Dukla se mohla dotáhnout díky dlouhé přesilovce 5 na 3, jenže s ní naložila prachmizerně. Druhou část nesehrál celek z Vysočiny zle, jenže nedával šance a v druhé polovině prostřední části inkasovala Dukla z hole Dernera podruhé. Domácí dokázali vstřelit v 45. minutě branku, Hamill se nacházel však v brankovišti a gól nemohl být uznán. Nic nepřinesla ani powerplay a proti tomuto soupeři nevsítili červenožlutí zatím ani jednu branku. „Po docela dobrém výkonu s Litvínovem jsme si řekli něco, s čím chceme jít do zápasu. To se nám prakticky nepovedlo. Hned z první šance jsme dostali gól, pak tam byla nějaká oslabení, a prakticky jsme posadili Liberec na koně,“ připomíná obránce David Kajínek naprosto odlišný vstup do utkání, než proti Vervě. Zatímco Jihlava ve středu po 66 sekundách šla do vedení, v pátek po 25 inkasovala.

Mountfield HK

Stále ambicióznější klub z východu Čech si drží konstantní formu a je horkým kandidátem na finálovou účast v play-off. Po minulé sezoně, kdy jejich pouť ukončila v semifinále Kometa, vedení vyhlásilo: „Chceme víc!“ a vydalo se cestou zvučných jmen a posil. Důkazem budiž zkušený reprezentační útočník Petr Koukal, lotyšský obránce Oskars Cibulskis, taktéž reprezentant či Tomáš Zigo z Banské Bystrice.

Vstup do sezony byl ale hrubě nevydařený. První tři utkání se Hradec velice trápil a všechny prohrál, krčil se tak na posledním místě tabulky. Pomohla až důrazná promluva vedení a od té doby jsou Východočeši jako vyměnění. Rázně ukončili sérii tří proher, porazili Plzeň 4:3 v prodloužení a z následujících 12 utkání deset vyhráli. Další série výher přišla mezi 20. a 25. kolem, Hradečtí v tomto období vyhrávali a postupně vystoupali tabulkou nahoru. Sice z posledních pěti utkání třikrát podlehli, dvakrát však v nastavení a nachází se na druhém místě tabulky s 68 body, osm bodů ztráty na Plzeň.
Nelze nezmínit ani misi Hradce v Lize mistrů. Ač byla před sezonou z klubu kritizována, že nemá pro tým žádný přínos, nakonec se hráči shodli, že to byla zajímavá zkušenost. Vstup do skupiny byl výborný, na domácím ledě zametl s finským Turku 5:1. Poté přišla série tří proher, z toho jedna v Turku 1:3 a dvojzápas s Nottinghamem dopadl dvakrát lépe pro Angličany. Poslední soupeř byl Bern, domácí utkání Hradec vyhrál 5:4, venku ale prohrál 2:5 a se soutěží se na posledním místě skupiny rozloučil.

Soupiska Mountfield HK
Realizační tým Hradce

Téma: Mise Spengler Cup

Se Spengler Cupem, nejstarším klubovým turnajem v Evropě mají zkušenosti oba týmy. U Dukly je to historická účast, první turnaj pro Jihlavu se datoval v roce 1965, hned při první účasti se do Jihlavy mohl vézt vítězný pohár. O rok později následovala obhajoba poháru. Po roční odmlce zkompletovala Jihlava mistrovský hattrick a potvrdila příslušnost k evropské hokejové špičce. V roce 1970, 1971, 1977 se museli „Vojáci“ spokojit s druhým místem, pohár bral vždy ruský SKA Leningrad (dnešní Petrohrad). Čtvrtou výhru zaznamenala Jihlava v roce 1978, pátou a zatím poslední v 82. roce. Stejný počet jako výher zapsala Jihlava i druhých míst a spolu s LTC Praha se stala nejúspěšnějším československým týmem turnaje.

U Mountfieldu to je přítomnost. Na 90. ročníku v roce 2016 si Východočeši připsali nejprve výhru 4:3 nad Jekatěrinburgem, v dalším zápasu padli stejným výsledkem s Luganem. Hradečtí se tak museli zúčastnít čtvrtfinále hned další den a únava se projevila, pozdější vítěz Tým Kanady přejel Hradec 5:1. Na stole týmu se lvem ve znaku přistála i pozvánka na tento rok a Hradec se tak zúčastnil i podruhé. Ve skupině obě utkání prohrál, s Týmem Kanady 3:5 a s domácím Davosem 1:5. Ve čtvrtfinále však český zástupce překvapil, vyřadil Rigu poměrem 4:1, v semifinále však stopku vystavil znovu Tým Kanady a Hradec se loučil prohrou 2:5.

Poslední vzájemné utkání

Tipsport Extraliga ledního hokeje 2017/2018, 25. kolo, pátek 24. listopadu 2017, 18:00
Mountfield HK - HC Dukla Jihlava 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 6. Miškář (Graňák), 28. Džerinš (Zámorský), 43. Köhler (Dragoun), 50. Köhler (Dragoun, F. Pavlík), 60. Červený (Džerinš, Látal) – 24. Jiránek (Kubalík, Skořepa), 56. Stříteský (Šidlík, Čachotský). Rozhodčí: Pešina, Bejček – Blümel, Zíka. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5012. Střely na branku: 28:41. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Mountfield HK: Pavelka – Pláněk, Vydarený, Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Zámorský – Köhler, Dragoun, R. Pavlík – Jaroslav Bednář, Džerinš, Kukumberg – Látal, Koukal, Červený – Cingel, Miškář, Veselý
HC Dukla Jihlava: Škarek – de la Rose, Suchánek, Stříteský, Šidlík, Kajínek, Ulrych, Zdráhal – Kubalík, Skořepa, Jiránek – Čachotský, Zeman, Dostálek – Žálčík, Seman, Anděl – Hubáček, Rys, Rabbit

Jihlava držela krok se soupeřem dvě třetiny, v té třetí přidal Hradec dvě branky z hole Köhlera a Dukle nepomohlo ani snížení z hole Stříteského Foto: Stanislav Souček / Mountfield HK

Následující zápasy Dukly Jihlava

Neděle 7.1.2018, 16:00: HC Dukla Jihlava - Mountfield HK - vstupenky zde
Pátek 12.1.2017, 18:00: HC Olomouc - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Neděle 14.1.2018, 17:30: BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava - více zde

38. kolo Tipsport Extraligy, neděle 7.1.2018

HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec (15:00)
HC Kometa Brno - HC Olomouc (15:00)
Piráti Chomutov - Aukro Berani Zlín (15:30)
HC Dukla Jihlava - Mountfield HK (16:00)
HC Vítkovice Ridera - HC Verva Litvínov (16:00)
BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha (16:30, ČT Sport)
HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec (16:30)

39. kolo Tipsport Extraligy, pátek 12.1.2018

Předehrávka: HC Sparta Praha - Piráti Chomutov (úterý 9.1, 18:30)
HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav (17:00)
Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice (17:20, ČT Sport)
HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno (17:30)
Aukro Berani Zlín - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Olomouc - HC Dukla Jihlava (18:00)
Bílí Tygři Liberec - HC Vítkovice Ridera (18:00)

TABULKA TELH PO 36. KOLE