Čtyřdenní zápasová pauza je minulostí, Dukla jede podruhé v sezoně do Olomouce

11.01.2018 / Tomáš Lysý

Tři domácí utkání v pěti dnech mají jihlavští hokejisté za sebou. Získali v nich tři body, když porazili hned v prvním zápasu Litvínov, a nyní se budou pokoušet o další bodový zisk. Po čtyřdenní zápasové stopce, kdy červenožlutí odpočinuli, potrénovali a do jejich kádru se po MS hráčů do dvaceti let vrátil Josef Kořenář a Jakub Škarek, čeká Duklu další utkání. Sehraje ho na ledě Olomouce, aktuálně šestého celku tabulky. Zápas v hanácké metropoli začíná v pátek 12. ledna 2018 od 18 hodin a tímto kolem se uzavře třetí čtvrtina aktuálního extraligového ročníku. Za další dva dny čeká Jihlavu souboj v Mladé Boleslavi a na tento zápas je pořádán autobusový výjezd s odjezdem ve 13 hodin od Horáckého zimního stadionu - hraje se totiž už od 16:30.

Slušný výkon, na rozdíl od utkání proti Liberci, jenže opět se špatným koncem. Jihlava v minulém kole doma zle potrápila Mountfield HK. Dostala se do vedení, jenže ještě v první třetině využil Hradec Králově dvě čtyřminutové přesilovky a hubený náskok při závěrečném jihlavském tlaku udržel. Ba co víc, pojistil trefou do prázdné jihlavské klece. „Co si můžeme ze zápasu odnést pozitivního? Že jse makali, dřeli až do konce,“ hlásil útočník Tomáš Kubalík. Podobná atmosféra byla cítit i z ochozů. Lidé sice byli smutní z porážky svého oblíbeného týmu, ale věděli, že do toho hráči dali všechno. Což řekl i trenér František Zeman, že za podobný výkon body musí přijít. Třeba tomu bude již v Olomouci, jelikož jihlavská ekipa bodový zisk potřebuje jako sůl. Na posledním čtrnáctém místě má nasbíraných 37 bodů a na třináctý Litvínov má šestibodové manko.

HC Olomouc

Od chvíle, kdy oba týmy změřily síly naposledy, se toho moc nezměnilo. Minimálně co se tabulkového postavení týče. Před utkáním 26. kola TELH mezi Duklou a Olomoucí (3:2 pr.) totiž byli Jihlavští na posledním čtrnáctém místě se ztrátou šesti bodů na předposlední Chomutov a Hanáci šli do zápasu ze šesté pozice. Stejné tabulkové postavení mají oba týmy i nyní. Mora si po tomto zápase prošla nejprve čtyřmi zápasy, kdy vyhrála dvakrát v prodloužení 3:2 a dvakrát padla bez vstřelené branky. Dalších pět zápasů v řadě Olomouc vyhrála a i díky tomu stále drží přímý postup do play-off. V posledních čtyřech utkáních získali Hanáci tři body za domácí výhru v Mladé Boleslavi, jinak prohráli doma se Spartou, na ledě Pardubic a po již zmiňované výhře přišla fotbalová prohra 0:1 v Kometě.

Soupiska Olomouce
Realizační tým Olomouce

Olomouc, která drží šesté a přímé postupové místo do play-off s náskokem pěti bodů před Chomutovem (a navíc zápasem k dobru), spoléhá zejména na dva jedenáctigólové útočníky. Jsou jimi Jan Knotek a Vilém Burian. První uvedený je zároveň nejproduktivnějším hráčem Hanáků a jeho důležitost se projevuje v dalším ohledu, který není tak často uváděn. Knotkovy čtyři branky (tedy více jak třetina jeho tref) totiž byly vítězné a rozhodly o důležitém olomouckém přísunu bodového zisku. Třicetiletý hokejista je v tomto ohledu dvanáctý nejlepší v TELH. Také mezi obránci mají Olomoučtí produktivní oporu. Je jím zkušený Martin Vyrůbalík (1+13), jenž kroutí v dresu s Kohoutem již osmou sezonu, z toho čtvrtou jako kapitán. Jasnou jedničkou trenérů Zdeňka Venery a Jana Tomajka je slovenský muž v masce Branislav Konrád, jenž odchytal 37 zápasů a o jeho dalším přínosu se dočtete níže.

Téma: Nuly Olomouce

Slovenští gólmani v tomto ohledu vládnou Tipsport extralize ledního hokeje. Olomoucký Branislav Konrád má totiž v dosavadních 37 zápasech vychytáno hned sedm čistých kont, stejně jako královehradecký brankář a další slovenský muž v masce Patrik Rybár. Statistickou hříčkou je, že Konrád vychytal sedm nul proti sedmi různým soupeřům – postupně doma s Libercem, v Litvínově, a v dalších domácích zápasech proti Jihlavě, Plzni, Hradci Králové, Třinci a Zlínu. S troškou nadsázky řečeno, Jihlava má v tomto ohledu vybráno. Olomoučtí ale mají v letošní sezoně také dost zápasů, kdy branku naopak nedali – dvakrát v Plzni, dvakrát v Kometě a ve Vítkovicích. Oba ukazatele se projevují i na celkovém skóre. Olomouc je v tabulce vstřelených gólů osmá (91) a v bilanci branek inkasovaných jí patří šestá pozice. Pokud řečí statistik zabrousíme do jihlavského kádru, tak jediné dvě nuly vychytal Lars Volden (ve dvou po sobě jdoucích domácích zápasech) a naopak v osmi případech Jihlava nedokázala soupeři vstřelit branku (doma s Třincem a na ledě Ocelářů, doma s Hradcem, v Olomouci, v Kometě, v Litvínově a dvakrát doma s Libercem).

Poslední vzájemné utkání

Tipsport Extraliga ledního hokeje 2017/2018, 26. kolo:
HC Dukla Jihlava – HC Olomouc 3:2 pr. (0:1, 2:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 30. Dostálek (Zeman, Žálčík), 39. Čachotský (Skořepa, Dostálek), 63. Anděl – 17. Mráz (Holec, J. Galvas), 52. Ondrušek (Houdek, Burian). Rozhodčí: Lacina, Sýkora – Frodl, Komárek. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3598. Střely na branku: 36:35. Zblokované střely: 10:12. Hity: 3:2. Vhazování: 41:27. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, de la Rose, Šidlík, Stříteský, Ulrych, Kajínek, Zdráhal – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Seman, Žálčík – Rys, Hubáček, Diviš

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas – Laš, Knotek, Eberle – Burian, Herman, Skladaný – Holec, Mráz, Ostřížek – Sundher, Vlach, Jergl

Jestliže má Olomouc ve svém kádru Jana Knotka, který dal v aktuálním ročníku TELH již čtyři vítězné góly, v Jihlavě z hlediska vítěze určujících branek nijak výrazně nezaostává mladý forvard Lukáš Anděl. Hokejista, který ještě loni vypomáhal jihlavské juniorce, má na kontě již tři vítězné trefy – jednu z nich dal právě v posledním vzájemném zápase obou týmů na HZS. Foto: Tomáš Lysý

Následující zápasy Dukly Jihlava

Pátek 12.1.2018, 18:00: HC Olomouc - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Neděle 14.1.2018, 16:30: BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava - více zde
Pátek 19.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Sparta Praha - vstupenky zde

39. kolo Tipsport Extraligy, pátek 12.1.2018

Předehrávka: HC Sparta Praha - Piráti Chomutov 2:3 (úterý 9.1, 18:30)
HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav (17:00)
Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice (17:20, ČT Sport)
HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno (17:30)
Aukro Berani Zlín - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Olomouc - HC Dukla Jihlava (18:00)
Bílí Tygři Liberec - HC Vítkovice Ridera (18:00)

40. kolo Tipsport Extraligy, neděle 14.1.2018

HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno (15:00)
HC Verva Litvínov – HC Škoda Plzeň (15:30)
BK Mladá Boleslav – HC Dukla Jihlava (16:30)
Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec (17:00)
HC Olomouc – Piráti Chomutov (17:00)
HC Sparta Praha – HC Dynamo Pardubice (18:00)
Aukro Berani Zlín – HC Vítkovice Ridera (18:20 – ČT Sport)

Dohrávky:

30. kolo: Aukro Berani Zlín – HC Kometa Brno (úterý 16.1.2018 od 17:30)
33. kolo: HC Sparta Praha – Moutnfield HK (úterý 16.1.2018 od 18:30)

41. kolo Tipsport Extraligy, pátek 19.1.2018

Piráti Chomutov – BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Sparta Praha (17:30)
HC Vítkovice Ridera – HC Olomouc (17:30)
HC Kometa Brno – Mountfield HK (18:00)
Bílí Tygři Liberec – HC Verva Litvínov (18:00)
HC Dynamo Pardubice – Aukro Berani Zín (18:00)
HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (18:20 – ČT Sport)

TABULKA TELH PO 38. KOLE