5:2
(1:1, 2:0, 2:1)

Stejný start jako do čtvrfinále?

25.02.2003 / Wally, RTD

Téměř stejný start jako do čtvrtfinálové série s Pískem měli dnes jihlavští hokejisté do semifinále s Chomutovem. První zápas totiž na svém ledě vyhráli 5:2 a v sérii se tak ujali vedení 1:0.
25.02.2003 17:30, 1. liga ČR - 46. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Ficenc, Morava, Šefčík, Duben, Malena, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Říha - Čachotský, Vlk, Vrábel
5

Piráti Chomutov

Jarina - Plaček, Szakal, Rimmel, Toms, Pospíšil, Trefný - Kožnar, Koláček, Boušek - Zika, Šíp, Jíra - Jeslínek, Mikšovic, Hahn - Charousek
2
Branky: 11. Altrichter (Adamčík), 24. Bakus (Kaňkovský, Malena), 39. Říha (Zdráhal, Morava), 48. Kaňkovský (Říha), 60. Zdráhal (Bakus, Kaňkovský) - 3. Jíra (Šíp), 46. Šíp (Jíra, Toms) . Rozhodčí: Hodek - Fiala, Urban. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 3710.

nejlepší hráč: Oldřich Bakus (Jihlava)

Průběh utkání

Výhra v prvním zápase každé série je vždy velmi důležitá. I přesto, že konečnou výhru nezaručuje, posílá vítěze do psychické pohody a zaručuje mu mírnou výhodu do dalších bojů. Zatímco Dukla dokázala v úvodu čtvrtfinálové série na vlastním ledě porazit Písek 4:1, chomutovští hokejisté měli start do playoff mnohem méně úspěšnější. V prvním zápase proti Ústeckým Lvům prohráli 5:8. Otázkou zůstávalo, kdo z dvojice Jihlava - Chomutov zvítězí tentokrát.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Vstup do utkání měli lepší hosté, kteří se už ve třetí minutě dostali do vedení. Útočník Petr Jíra se dostal do pozice mezi kruhy a svou střelou prostřelil gólmana Dukly Jaroslava Suchana, 0:1. O dvě minuty později byl překonán i brankář Chomutova Kamil Jarina. Ovšem jeho na brankové čáře po Zdráhalově střele zastoupil jihlavský Roman Hlouch, který puk, mířící do odkryté branky, nechtěně odklidil do bezpečí. Podruhé překonali jihlavští střelci hostujícího brankáře v desáté minutě, jejich gól však nemohl být uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Prvního přesného zásahu se tak domácí dočkali až v jedenácté minutě. V době, kdy hrála obě mužstva ve čtyřech, našel Dušan Adamčík přihrávkou Petra Altrichtera a ten srovnal na 1:1. O minutu později měl úspěšný střelec další šanci, tentokrát však své sólo neproměnil. Ve čtrnácté minutě byli hosté potrestáni dvěma minutami za příliš mnoho hráčů na ledě. Ovšem další trest, tentokrát z jihlavské strany, nepřišel. A když ani hosté nevyužili výhodu jednoho hráče v poli při vyloučení Šmardy, skončila první třetina 1:1.

Tento stav trval až do dvacáté čtvrté minuty. Poté jihlavský kapitán Oldřich Bakus prokličkoval obranou hostů a prostřelil Jarinu mezi betony, 2:1. I tentokrát padla branka domácích ve chvíli, kdy na hřišti byli na obou stranách pouze čtyři hráči. Dalšího gólu, tentokrát v hokeji obvyklých pěti proti pěti, se diváci dočkali až ve třicáté deváté minutě. Marián Morava nastřelil puk na chomutovskou branku, Jarina ho vyrazil přímo na hůl Vladimíra Říhy a ten se trefil přesně pod horní tyčku, 3:1. Ve stejné minutě mohli hosté snížit, ovšem nejproduktivnější hráč Chomutova v základní části Michal Jeslínek, své sólo v branku nepřetavil. Před třetí třetinou tak byl stav zápasu 3:1.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Severočeši se nakonec svého snížení však přeci jen dočkali. Ve čtyřicáté šesté minutě neuhlídal před jihlavskou brankou Morava Radka Šípa, ten dostal nádhernou přihrávku od Petra Jiry a ten snad už ani nemohl netrefit odkrytou branku Dukly, 3:2. Větší komplikace, v cestě za prvním jihlavským semifinálovým vítězstvím, však domácí nepřipustili. 155 sekund po inkasované brance se po přihrávce Vladimíra Říhy poprvé ve vyřazovacích soubojích trefil Petr Kaňkovský a přidal tak pojistku v podobě dvoubrankového vedení, 4:2. Definitivní tečku za utkáním pak v poslední minutě udělal Pavel Zdráhal, který do prázdné branky tečoval střelu Oldřicha Bakuse, 5:2. Hostům tak nevyšla ani závěrečná power play, ke které sáhli minutu a sedm sekund před koncem.

Domácí tým se stejně jako ve čtvrtfinále mohl radovat z první výhry, zatímco hosté opět poznali hořkost první porážky. Ovšem už zítra může být vše jinak, neboť i v prvním kole Dukla ve druhém zápase klopýtla, zatímco Chomutov stav série druhým utkáním srovnal na 1:1. Bude se čtvrtfinále opakovat i zítra?

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ Samozřejmě jsme rádi, že jsme to první utkání zvládli a dotáhli ho do vítězného konce. Trochu dnes hráčům znovu chyběla taková ta lehkost a opět to vítězství doslova vydřeli. Chleba se myslím lámal ve druhé třetině, kde jsme přestáli přesilovku pět na tři a pak před koncem dali třetí branku. To byl asi zlomový moment. Jinak musím kluky znovu pochválit. Klobouk dolů před jejich bojovností."