4:1
(1:1, 1:0, 2:0)

Dukla vede v semifinále 2:0 na zápasy

26.02.2003 / Wally, RTD

I druhé semifinálové utkání na svém ledě dokázala Dukla dovést do úspěšného konce. Po třetinách 1:1, 1:0 a 2:0 porazila Chomutov 4:1 a k odvetám na hřišti soupeře tak jihlavští hokejisté odjíždějí s dvouzápasovovým vedením v sérii.
26.02.2003 17:30, 1. liga ČR - 47. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Chmelíř, Ficenc, Morava, Šefčík, Duben, Malena, Šmarda, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Olesz - Zdráhal, Kaňkovský, Říha - Vlk
4

Piráti Chomutov

Vrba - Plaček, Szakal, Rimmel, Revay, Pospíšil, Trefný - Kreuzer, Koláček, Boušek - Zika, Šíp, Jíra - Kožnar, Jeslínek, Mikšovic
1
Branky: 3. Zdráhal (Malena, Kaňkovský), 29. Kaňkovský (Zdráhal, Říha), 60. Rytnauer (Bakus, Hlouch), 60. Adamčík (Hlouch, Bakus) - 9. Boušek (Koláček, Kreuzer) . Rozhodčí: Chlupsa - Ondrášek, Řešátko. Vyloučení: 3:5, navíc Kaňkovský (Jihlava) 10 a 10. min OT. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 3860.

nejlepší hráč: Pavel Zdráhal (Jihlava)

Průběh utkání

Druhé semifinálové utkání během dvou dnů mohli diváci shlédnout na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě. V tom včerejším zvítězila domácí Dukla nad hosty z Chomutova 5:2 a ujala se tak v sérii hrané na tři vítězné zápasy vedení 1:0.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Sestavy obou celků před utkání seznaly menších změn. V brance hostů zastoupil nemocného gólmana Kamila Jarinu mladý Adam Vrba, do obrany se vrátil Josef Révay, kterému v prvním zápase nepovolil start disciplinární trest. Na soupisce domácího týmu se poprvé v playoff objevilo jméno vítkovického Rostislava Olesze.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Úvod zápasu tentokrát vyšel lépe Dukle. Ta se už ve třetí minutě mohla radovat z vedení, když puk za Vrbova záda poslal Pavel Zdráhal, 1:0. V deváté minutě, snad po první šanci hostů, se skóre měnilo podruhé. Chomutovští hráči si přesnými přihrávkami rozebrali jihlavskou obranu a pro Ladislava Bouška nebyl problém do odkryté Suchanovy branky vyrovnat, 1:1. V patnácté minutě byl potrestán za nesportovní chování a vyloučen na deset minut jihlavský Petr Kaňkovský. Na jeho místo ve třetím útoku Dukly nastoupil hrající asistent Petr Vlk. Ve zbytku třetiny sledovali diváci spíše nezáživný hokej, plný pozorného bránění, ve kterém byla nouze o větší šance.

Gól Petra Kaňkovského
Gól Petra Kaňkovského

Ten ostatně pokračoval i ve druhé třetině. V jejím úvodu stojí za zmínku snad jen dobrá spolupráce dvojice jihlavských hráčů z prvního útoku Bakus - Rytnauer, která vyústila ve dvacáté čtvrté minutě ve střelu prvně jmenovaného. Jeho lob se však za brankovou čáru nedostal. Ve dvacáté osmé minutě musel naopak dvakrát na druhé straně zasahovat gólman Dukly Jaroslav Suchan. Další branku však fanoušci viděli až o minutu později a k jejich velké radosti padla do chomutovské svatyně. Petra Kaňkovského, který se po odpykání osobního trestu dostal ve druhé třetině podruhé na led, našel před brankou hostů Pavel Zdráhal a odpočinutý hříšník nedal svou střelou Vrbovi šanci, 2:1. V dalších minutách si vytvářeli tlak i šance především domácí, ovšem jejich snaze chyběl brankový efekt. K dalšímu gólu nevedlo ani sólo Romana Hloucha ze závěru druhé dvacetiminutovky.

Radost po gólu
Radost po gólu

V mírném tlaku pokračovali Jihlavští i ve třetí třetině, ovšem všechny střelecké pokusy končily na Adamovi Vrbovi. Ten si poradil například ve čtyřicáté sedmé minutě se střelou Rostislava Maleny, či o dvě minuty poté se zakončením kombinace Altrichtera s Oleszem. V padesáté první minutě už podruhé v zápase vyfasoval osobní trest za nesportovní chování Petr Kaňkovský, kterého jeho výrečnost směrem k hlavnímu rozhodčnímu Chlupsovi poslala předčasně do sprch. V padesáté páté minutě trefil spojnici Vrbovy branky Rostislav Olesz a o minutu později mohl třetí branku do chomutovské sítě přidat Petr Vlk. Ani zkušený matador si však s hostujícím gólmanem neporadil a jeho střela tak skončila v lapačce Adama Vrby. Na další gól si tak museli diváci počkat až do poslední minuty. Jejich čekání však bylo odměněno hned dvěma přesnými zásahy. Nejprve po nádherné přihrávce od Bakuse prostřelil chomutovského brankáře Ladislav Rytnauer, 3:1, a o třicet čtyři sekund později stanovil konečný výsledek Dušan Adamčík. Tomu se podařilo potrestat pokus hostů o závěrečnou powerplay, 4:1.

Radost po gólu
Radost po gólu

Ohlasy trenérů

Jiři Režnar (Jihlava): "Naši hráči, stejně jako hráči soupeře, už toho mají docela dost. Vždyť jak Jihlava, tak Chomutov, hráli ve čtvrtfinále těžké série na pět utkání. Klukům tak musím opět poděkovat, neboť ty zápasy jsou teď už i hodně o srdíčku. Dnes to byl velice slušný a otevřený boj, hra byla vyrovnaná, tak padesát na padesát, soupeři navíc dobře zachytal gólman Vrba. I přesto jsme však vyhráli a klukům za to patří dík."

Vladimír Petrovka (Chomutov): "Oba zápasy se nesly ve stejném duchu. Jihlava nás až tolik nepřehrávala, my jsme hlavně dělali velice hloupé chyby a domácí je dokázali potrestat. To byl asi největší rozdíl mezi Jihlavou a Chomutovem. Dukla ty chyby nedělala, když v obraně hrála velice dobře. To rozhodlo obě utkání."