3:6
(0:2, 2:3, 1:1)

Jihlava uhájila třetí místo!

13.02.2006 / Milan Brumlík

Jihlavská Dukla zavítala na led Prostějova, který čeká po základní části boj o udržení v první hokejové lize. Dukla byla před zápasem pasována do role favorita a svoji roli zvládla výborně. V první třetině se za Jihlavu přesně trefili Milan Baranyk a Ota Lazorišák. Ve druhé dvacetiminutovce se s góly roztrhl pytel a přesně mířili jihlavští Michal Giba a dvakrát Oldřich Bakus, za domácí snížili Vymazal a Kučírek. V závěrečné části přidali prostějovští i jihlavští hokejisté po jedné brance a zápas tak skončil 3:6, střelci se stali Čech a jihlavský Pavel Staněk.
13.02.2006 18:00, 1. liga ČR - 49. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Hrazdíra - Kameš, Kučírek, Sedlák, Chvojka, Doseděl, Švrček - Vymazal, Říha L., Bařica - Polák J., Piecha, Zbořil - Čech M., Saluga, Čech F. - Sabela
3

HC Dukla Jihlava

Suchan - Dobrovolný, Staněk, Pospíšil, Giba, Chvátal, Kuchyňa - Čachotský, Bakus, Fiedler - Rytnauer, Altrichter, Lazorišák - Říha V., Hlouch, Baranyk - Polák O., Havel, Vaškovič
6
Branky a nahrávky: 25. Vymazal (Říha L.), 40. Kučírek (Piecha, Říha L.), 48. Čech F. (Saluga) - 6. Baranyk (Dobrovolný), 19. Lazorišák (Rytnauer), 24. Giba (Altrichter, Lazorišák), 28. Bakus (Čachotský), 34. Bakus (Chvátal, Čachotský), 59. Staněk (Bakus). Rozhodčí: Trombík - Machálek, Škach. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 225. Střely na branku: 32:39. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5, 3:5, 3:6.

Průběh utkání

K zápasu 49. kola 1. hokejové ligy přijel do Prostějova tým z Vysočiny, celek HC Dukla Jihlava, který hned od první minuty zápasu předváděl, proč je v popředí prvoligové tabulky. Ze zápasu uběhlo pouhých 55 vteřin a jihlavský Altrichter vyslal z mezikruží jedovatou střelu, se kterou měl domácí gólman Hrazdíra problémy. Ve čtvrté minutě pálil, pro změnu od modré čáry, hostující Giba a Hrazdíra toho mnoho neviděl a nebezpečnou střelu se štěstím chytil. Pátá minuta přinesla přihrávku jihlavského Čachotského, který hledal před brankou najíždějícího Fiedlera, ale prostějovská obrana byla tentokrát na svém místě a nedovolila hostům ohrozit domácí svatyni. V šesté minutě se poprvé měnilo skóre. Po přihrávce Baranyka střílel Dobrovolný z mezikruží, jeho střelu stačil ještě Hrazdíra betonem vyrazit, ale jen na hokejku Baranyka, před kterým už byla jen prázdná branka, 0:1. Osmá minuta přinesla nepříjemně nastřelené lýtko domácího Vymazala, který se trošku nešťastně postavil do cesty střele jednoho z jihlavských obránců a s bolestivou grimasou opouštěl ledovou plochu. Během jedenácté minuty neudržel hostující Rytnaurer svou hůl ve výšce, kterou povolují pravidla a šel o tomto počinu přemýšlet na trestnou lavici. Jihlava však i v oslabení ohrožovala domácí branku, na konci jedenácté minuty nechal Altrichter vyniknout Hrazdíru, který se proti jeho střele vytáhnul efektním semaforem. Jestřábi se osmělili až po 73 vteřinách přesilovky, když od modré čáry pálil Kučírek a Suchan jeho střelu uviděl, až když jej trefila do hrudi. Ke konci dvanácté minuty nedovoleně bránil hostující Hlouch a poskytnul prostějovským 23 vteřin trvající přesilovku pět na tři. Žádné nebezpečí pro Suchana však nevyplynulo ani z této, ani z následné klasické přesilovky. Naopak hostující Čachotský vypálil tvrdě na Hrazdíru, který už podruhé v krátké době předvedl předpisový semafor. V osmnácté minutě přihrával zpoza branky jihlavský Bakus před branku Fiedlerovi, ale tomu se nepodařilo prostřelit Hrazdíru. Devatenáctá minuta přinesla další změnu skóre, když hostující si zpoza branky vybruslil Lazorišák až před Hrazdíru a střelou po ledě ho podstřelil, 0:2.

Ve druhé třetině se dlouho nic nedělo, až ve třetí minutě šel pykat na trestnou lavici domácí Švrček za nedovolené bránění. Když už se zdálo, že přesilovka zůstane hosty nevyužita, vypálil od modré čáry Giba, jeho střelu Hrazdíra vyrazil, ale ke smůle domácích jen na brusli jednoho z prostějovských obránců, od níž se odrazila a dokutálela do sítě, 0:3. Polovina páté minuty znamenala další velkou šanci hostů. Havel si krásně položil Hrazdíru, ale pak neuvěřitelným způsobem minul prázdnou branku. A přesně podle známého pořekadla „nedáš - dostaneš“ z následujícího protiútoku překonal Suchana střelou po ledě Jestřáb Vymazal, 1:3. Šestá minuta znamenala vyloučení hostujícího Kuchyni za hákování. Jenže prostějovští nejen že šanci nevyužili, naopak se ještě v závěru přesilovky dopustila velké hrubky obrana, která si nechala ujet Čachotského, ten zajel za branku a odtud přihrál zcela osamocenému Bakusovi a Hrazdíra si už jen mohl říct, kam ten gól chce dostat. Bakus si vybral pravý růžek jeho branky, 1:4. Po této brance se hra začala postupně vyrovnávat. Ve třinácté minutě pálil z kruhu tvrdě F. Čech, ale pouze do připraveného Suchana. Čtrnáctá minuta přinesla teč jako z učebnice, od modré pálil Chvátal a Bakusovi už jen stačilo trošku změnit směr střely, 1:5. V patnácté minutě byl vyloučen domácí Piecha za hákování, ale jihlavská přesilovka přinesla pouze střelu Staňka od modré, se kterou si však Hrazdíra poradil. Když už se diváci chystali na přestávku, byl 10 vteřin před koncem třetiny vyloučen domácí Doseděl za podražení. Následné buly ve středním pásmu vyhrál domácí Piecha, který posunul Kučírkovi a ten po pěkném sólu přes půl hřiště poslal puk mezi Suchanovi betony. Do konce třetiny v tu dobu zbývaly pouhé 4 vteřiny, 2:5.

Do třetí třetiny vstoupili lépe hosté a po střele pospíšila od modré bylo slyšet cinknout tyčku domácí klece. Osmá minuta přinesla další branku v jihlavské síti, když nejprve Filip Čech bekhendem trefil Suchana, ten jeho střelu vyrazil na brusli vlastního obránce a od něj puk putoval do sítě, 3:5. V desáté minutě se opět vylučovalo, tentokrát na straně hostí. Za hákování šel zahřívat trestnou lavici Pospíšil. O minutu později měli prostějovští hráči velkou šanci ke skórování, kterou jim však svým necitlivým přerušením hry sebral rozhodčí. Suchan v době hvizdu ještě zdaleka neměl puk plně pod kontrolou. Čtrnáctá minuta znamenala další trest na straně Jihlavy, hákováním se provinil Fiedler. Následná přesilovka přinesla tvrdou střelu Kučírka, kterou Suchan s námahou vyrazil nad. V polovině osmnácté minuty přenechal puk na modré čáře Jestřáb Říha Bařicovi a ten krásnou tvrdou střelou prověřil Suchana. Domácí mužstvo si následně vyžádalo time - out. Po krátké poradě se odhodlali k power - play, při které uzamkli hosty v obranné třetině a několikrát nebezpečně pálili na hostujícího gólmana. Hostům se však v devatenácté minutě podařilo vyvézt puk ze svého pásma a střelou Staňka od modré dali skóre konečnou podobu, 3:6.