1:3
(0:0, 0:2, 1:1)

Junioři Znojma si z Jihlavy vezou dva body

10.03.2006 / Dušan Majer

V předposledním domácím zápase přivítali jihlavští junioři Znojmo. Domácí kteří si již s předstihem zajistili postup do extraligy, již těžko nacházeli motivaci a utkání podle toho vypadalo. Po úvodní dvacetiminutovce byl stav nerozhodný 0:0. Na sklonku druhé části pak mladí Orlíci dokázali vstřelit dva slepené góly a dostali se do vedení 2:0. V polovině závěrečné části zvýšili již na 3:0. Čestný úspěch domácích vsítil půl minuty před koncem Lubomír Vaškovič a uzavřel účet zápasu na konečných 3:1 pro Znojmo.
10.03.2006 17:30, Junioři - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Pekárek V., Novák, Cakl, Kružík, Giba, Lukačovič, Chalupa, Kochánek - Vaškoviš, Dušátko, Hrbatý J. - Krča, Hrbatý F., Blanár - Dolana, Dzurik, Man - Cirhan, Rezek, Cína
1

HC LERAM Orli Znojmo

Železný - Koktan, Musil, Geryk, Šmach, Šindelář, Ratkovský - Týmal, Odehnal, Bačák - Veselý, Lichý, Hadrava - Mališka, Barák, Vindiš
3
Branky a nahrávky: 60. Vaškovič (Dušátko, Hrbatý J.) - 37. Odehnal, 38. Veselý, 50. Ratkovský (Šmach). Rozhodčí: Dvořák - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 7:2. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 90.

Průběh utkání

Jihlava již má postup takzvaně v kapse, takže si mohla dovolit toto utkání vypustit. „Bylo těžké se na utkání namotivovat. My už máme hotovo, máme postup,“ hodnotil domácí útočník Jan Dušátko. „Všechny góly padly v našich oslabeních. Vždycky tam byl jeden volný hráč, který nám to tam doklepl,“ litoval brankář Filip Svoboda. „Prohráli jsme si to sami,“ dodal Dušátko.

Zápas začal opatrnou hrou na obou stranách. První větší šanci si vypracoval v polovině šesté minuty domácí Blanám. Jeho střelu z mezikruží však železný pozorně kryl vyrážečkou. V desáté minutě mohl své sólo od střídačky korunovat gólem Jan Hrbatý. Železný se však natáhl na brankovou čáru a puk zachytil rukou. Následně mohlo jít do vedení i Znojmo. Při Dušátkově vyloučení pálil od modré čáry Odehnal. Při hře pět na pět měla Dukla dvě velké šance ke vstřelení gólu. Jenže Lukačovičova střela skončila jen v Železného lapačce a Dušánkova rána z mezikruží se zastavila mezi betony znojemského mága. Na něm si vylámal zuby i Krča. Železný sice ležel, ale přesto jihlavský útočník nedokázal procpat puk do sítě. O pár minut později Železný vykopl Dušánkovu střelu příklepem. Když Znojmo přežilo tento tlak, začalo se osmělovat. Největší šanci si vytvořil Veselý, jenže Svoboda včas sklapl své betony. Další akce hostů na sebe nenechala dlouho čekat. Barák nahrál před bránu volnému Mališkovi. I s jeho střelou si Svoboda poradil, neúspěšný střelec pak navíc skončil sám v bráně.

Druhou třetinu jsme zahájili faulem Jana Hrbatého. V přesilovce si dokázali hosté ukázkově rozebrat naši obranu a ta mohla děkovat Svobodovi za jeho fantastický zákrok lapačkou. Potom následovala dlouhá pasáž hry ve středním pásmu. Až ve 28. minutě to znovu před jihlavskou svatyní hořelo. Aby toho nebylo málo, byl domácí tým oslaben dvojitým faulem Rezka na 4 minuty. Hosté dokázali tuto početní výhodu proměnit až po třech minutách a 53 vteřinách. „Za bránou puk přeskočil hokejku jednoho našeho hráče. Hráč co ho napadal, tam to vyvezl a zasunul mi to tam,“ vzpomíná brankář Svoboda. I další gól dostali domácí v oslabení. Veselý se prosadil několikanásobnou dorážkou. „To byla střela od modrý. Já jsem to vyrazil před sebe, tam dojížděl hráč ze středu, ten mi to zase hodil na hokejku a pak to za mně zasunul. Já už jsem absolutně nevěděl, kde ten puk je,“ hodnotil jihlavský gólman.

Poslední část odehrálo lépe Znojmo. Orli nejprve prozkoušeli Svobodu a jeho betony. Nejprve domácí brankář vykopl z branky střelu z mezikruží, potom si obdobným způsobem poradil i s nájezdem dva na jednoho. Domácí fantom se blýskl i v 49. minutě, kdy bravurně zlikvidoval sólo znojemského kapitána Hadravy. Třetí gól přidalo Znojmo již tradičně v přesilové hře. Ratkovský pálil od modré a střela, která se odrazila od Svobodovy masky zapadla do sítě. „Ten puk mě trefil do masky, jenže když puk nespadne na zem, tak to rozhodčí nepíská. Spadlo to rovnou přes brankovou čáru,“ vysvětloval brankář. Alespoň kosmetickou úpravu skóre odmítl Dušátko. Železný ležel na zemi, přesto však domácí útočník poslal puk nad jeho branku. „To byla gólová šance, i to se nedá dát,“ sypal si popel na hlavu útočník. Dukla se přeci jen dočkala alespoň čestného úspěchu. Dušátko naservíroval skvělou přihrávku na Vaškoviče a pro něj již nebyl problém trefit z voleje odkrytou branku. „Jeli jsme tři na dva. Já jsem to jenom dal křížem do prázdný. Byla to tréninková šance,“ hodnotil Dušátko.

Jihlavští junioři tedy svůj zápas se Znojemskými orli prohráli. „Porážka nám vadí, bylo by lepší kdybychom vyhráli, ale prohra nic neřeší,“ hodnotil Dušátko. I kdyby teď všechny zápasy prohráli, na postupu to nic nezmění.