8:2
(3:0, 2:1, 3:1)

Jihlava si v posledním utkání s chutí zastřílela

17.03.2006 / Dušan Majer

K poslednímu mistrovskému utkání sezóny 2005/06 nastoupili jihlavští junioři proti Prostějovu. Již od úvodních minut potvrzovali domácí svojí kvalitu Po první části vedli domácí 3:0, když se dvakrát trefil Jan Dušátko a Stanislav Chalupa. Po druhé třetině svítil stav na ukazateli 5:1, po brance přidali Ondřej Cirhan s Michalem Blanárem. Poslední dvacetiminutovka se tak dohrávala z povinnosti. Svůj hattrick dokončil Jan Dušátko a dva góly k výhře 8:2 přidal kapitán Filip Hrbatý.
17.03.2006 17:30, Junioři - 40. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda (41. Kotlík, 56. Svoboda) - LUkačovič, Giba, Pekárek V., Novák, Cakl, Kružík, Dvořák, Chalupa - Dušátko, Vlk, Hrbatý J. - Rezek, Cirhan, Cína - Krča, Hrbatý F., Blanár - Dolana, Dzurik, Man
8

LHK Jestřábi Prostějov

Trojan (31. Mezulánik) - Spurný, Ondrejkovič, Hliňák, Nečas, David, Skácel J., Prokop, Ohlídal, Janeček, Müller, Hanslíček, Entner, Franěk, Kryl, Kučera, Skřejpek, Kvapil, Skácel L., Cik
2
Branky a nahrávky: 5. Dušátko (Vlk), 9. Dušátko (Hrbatý J.), 18. Chalupa (Man), 29. Cirhan (Dzurik, Dvořák), 32. Blanár (Vlk), 45. Dušátko (Vlk, Hrbatý J.), 47. Hrbatý F. (Krča), 57. Hrbatý F. (Kružík, Krča) - 21. Hliňák (Kryl), 52. Cik (Ondrejkovič). Rozhodčí: Pešina - Fiala, Urban. Vyloučení: 6:9, navíc Giba (Jihlava) 10 min., Lukačovič (Jihlava) 10 min. - Spurný (Prostějov) 10 min. Využití: 4:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 90.

Průběh utkání

Jihlavská juniorka odehrála svůj poslední zápas v první lize proti prostějovským Jestřábům. Utkání se neslo v odlehčeném duchu a uvolněná byla i atmosféra na střídačce. Všichni si uvědomovali výjimečnost tohoto zápasu. Nejvýraznější postavou utkání byl Jan Dušátko, který konto Prostějova zatížil třemi přesnými zásahy. Dukla Jihlava tedy bude příští roky přeci jen hrát extraligu. Byť „jen“ v juniorské kategorii. I to je ale úspěch. Tito hráči totiž tvoří jihlavskou hokejovou budoucnost.

Celý tým si uvědomoval, že tohle je loučení s první ligou, hráči se hokejem bavili, trenér sem tam utrousil nějaký vtip, nálada byla zkrátka uvolněná. Nejvíce se o jihlavské vítězství postaral díky hat-tricku Jan Dušátko. „Hat-trick jsem dal naposledy vloni a předtím jsem dal čtyři. Ale už to dlouho nebylo. Vždycky se to povede jednou za sezonu,“ smál se třígólový střelec.

Do první šance se v zápase dostal Adam Lukačovič, ale ani nadvakrát se neprosadil. V jedné z přesilovek měl Vlk skvělou šanci otevřít skóre. Jenže svou střelu do prázdné brány poslal jen na brankářovu hůl. Aktivněji hrající domácí se prosadili zásluhou Jana Dušátka v 5. minutě. Vytáhlý forvard zpracoval Vlkovu přihrávku zpoza branky a puk napálil k bližší tyči. „To byla dobrá spolupráce celý lajny, dal jsem to Petrovi Vlkovi, ten to tam hodil parádně Honzovi Dušátkovi, kterej to tam pefektně zakončil,“ zhodnotil svou nahrávku Jan Hrbatý. Na rozdíl dvou gólů mohlo zvýšit duo Cirhan – Krča, jenže svůj útok dva proti jednomu příliš překombinovali. Druhý gól tedy musel přidat znovu Jan Dušátko. Ve vlastním oslabení ujel prostějovským obráncům a střelou z mezikruží zaznamenal druhý dnešní zářez na pažbě. „Projel jsem to, Honza Dušátko si dobře najel před bránu, tak jsem mu to tam šoupnul a on to perfektně trefil pod břevno,“ hodnotil nahrávač Jan Hrbatý. Netrvalo dlouho a na světelné tabuli mohlo svítit skóre 3:0. Rezkovi totiž při sólu sice puk z hokejky sjel, ale málem se dostal za brankovou čáru. Šanci na další zvýšení skóre odmítl ve 14. minutě Lukačovič. Jeho bomba se zastavila na břevně. Třetího gólu se domácí přeci jen dočkali. Při dvojnásobné početní výhodě pálil od modré Chalupa a jeho projektil zastavila až branková síť. Vyloženě „pro diváky“ zahrálo svou akci trio Dušátko – Giba – Vlk, jenže gól z toho, bohužel, nebyl.

Ve druhé části se jestřábům podařilo snížit hned z první akce. Hliňák unikl při vlastním oslabení a na jeho střelu byl Svoboda krátký. Kuriózní gól mohl přidat dnešní oslavenec – Michal Blanár – jeho střela, či spíše nahození ze středního pásma zazvonilo o tyčku jestřábího hnízda. Gólem Jihlavy neskončila ani Dzurikova trojnásobná dorážka. Gól s pořadovým číslem čtyři pohladil hokejovou duši všech fanoušků. V přesilovce nahrál od modré Dzurik před bránu Cirhanovi a ten, nikým neatakován, si pohrál s brankářem a pak mu puk poslal mezi betony. V polovině utkání nastoupil v bráně Jestřábů Mezulánik, ale ani on nedokázal zabránit dalšímu navyšování skóre. Michal Blanár mu totiž za 102 vteřin poslal puk elegantně mezi betony. Dušátko mohl svůj hat-trick zkompletovat ve 37. minutě. Jenže z velkého úhlu trefil jen tyčku. V poslední dvouminutovce se před prostějovskou bránou postupně zjevili Dušátko a Dzurik, ale ani jeden gól nevstřelil.

Na začátku třetí části se do jihlavské klece postavil Kotlík. Ten se nejprve blýskl při zneškodnění prostějovského nájezdu dva na jednoho, a navíc dokázal do akce poslat duo Dušátko – Jan Hrbatý, které však i přes dobrou kombinaci gól nevstřelilo. Prvně jmenovaný však svůj hat-trick přeci jen dokonal, když poslal puk do prázdné brány. „Naštěstí to tam spadlo,“ smál se střelec večera. Za dvě minuty se skóre měnilo znovu. Filip Hrbatý stál na hranici brankoviště a doklepl Krčovu střelu. Prostějov jen snížil na 7:2 zásluhou Cika. Ten využil bekhendové nahrávky od Ondrejkoviče a stejným způsobem zamířil i do jihlavské klece. V 55. minutě protáhl Mezulánika Dušátko. Na posledních pět minut šel ještě chytat Svoboda, ale už v bráně neměl mnoho práce, naopak viděl jak Filip Hrbatý doráží Křužíkovu střelu odraženou od zadního mantinelu hbitě do branky. Tři vteřiny před koncem utkání ještě Dušátko neproměnil svůj sólový únik. „Já jsem mu zkusil praštit do hokejky aby mu to projelo mezi nohama. Vychází to jednou z deseti a teď to nevyšlo,“ povídal ú točník s úsměvem na tváři. Publikum si sice říkalo o „deset“, ale jejich prosby zůstaly nevyslyšeny. „Chtěli jsme tu desítku dát, ale zase jsme jim chtěli poděkovat, že jsme taky díky nim postoupili, když porazili Třebíč. Ale třeba bysme jí ani nedali.“

Tak tedy skončila další kapitola v obsáhlé knize zvané Hokej. Po závěrečné siréně hráči odpálili ohňostroj své radosti. Nejprve udělali kolem domácí branky klasický „chumel“ a potom to šlo ráz na ráz – rybičky pro fanoušky, housenka na ledě, oslavná jízda !všech hráčů! na rolbě, házení hokejek fanouškům, stříkání šampaňským, památeční společné fotografování. Zkrátka to, co přísluší jen vítězům. Jihlavská juniorka tedy postoupila do své extraligy. Přejme jí do příštího roku co nejvíce vyhraných zápasů a větší divácký zájem. Vždyť kdo ví, jestli z některého z těchto hráčů nevyroste superstar světového formátu.