2:1sn
(0:0, 0:0, 1:1 - 0:0 - 1:0)

Dukla veze z jestřábího hnízda bod

04.10.2006 / Miroslav Klimeš, Milan Brumlík

Ani v osmém kole se Dukla nedočkala prvního vítězství v letošní sezoně. V Prostějově se postavil do jihlavské svatyně Petr Jež, který má vyřízen střídavý start z Plzně, a hned byl jedním z mužů zápasu. Gólově nepříliš bohatý účet zápasu otevřel Petr Kuchyňa až ve 45. minutě, o osm minut později však vyrovnal Štraub a na řadu tak přišlo prodloužení. V něm mohl výhru červenožlutých zařídit Petr Kaňkovský, ovšem nařízené trestné střílení čtyři sekundy před koncem nastavované pětiminutovky neproměnil. Tím pádem musela rozhodnout série nájezdů, která následuje vždy po bezbrankovém prodloužení. Úspěšnějším týmem byl domácí celek, když rozhodující branku vstřelil Lukáš Říha, zatímco Jihlavané nepřekonali Vojtka v jestřábí kleci ani jednou.
04.10.2006 18:00, 1. liga ČR - 8. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Vojtek - Kruliš, Sláma, Flašar, Sedlák, Bartoň, Doseděl, POdešva - Pavelek, Říha L., Čech - Janeček, Piecha, Bartošek - Bařica, Štraub, Vymazal
2

HC Dukla Jihlava

Jež - Chvátal, Šmarda, Kuchyňa, Lukáč, Duben, Lukačovič, Dobrovolný - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Říha V., Kaňkovský, Fiedler - Vaškovič, Dušátko, Hanzal
1
Branky a nahrávky: 53. Štraub (Čech, Vymazal), rozhodující samostatný nájezd Říha L. - 45. Kuchyňa (Kaňkovský, Fiedler). Rozhodčí: Šír - Jurečka, Pála. Vyloučení: 13:12, navíc Janeček (Prostějov) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1180. Střely na branku: 41:45. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Zápas týmů ze spodních příček tabulky začali lépe hosté a už v první minutě měl obrovskou šanci ke skórování Jihlavan Rytnauer, ale nedokázal přehodit ležícího Vojtka. Třetí minuta se mohla stát šťastnou pro hostující hráče Bakuse, který pálil na Vojtka z kruhu, ale prostějovský gólman jeho pokus vyrazil, následně pak z opačného kruhu se snažil střílet Čachotský do zpola odkryté brány, ale Vojtek se včas přesunul a pokryl i tento druhý pokus o otevření skóre. Počínající čtvrtá minuta znamenala vyloučení pro hostujícího Kaňkovského, který si spletl svou hokejku s hákem a dostal dvě minuty. Jestřábi však nic výrazného nevymysleli, naopak hosté se dostali do slibné šance, ve které Dušátko jen těsně minul růžek Vojtkovy svatyně. Následující dvě šance patřily naopak Jestřábům, nejprve střílel tvrdě od modré Kruliš, ale brankáře hostí Ježe nepřekvapil. Velkou šanci o dvě minuty později promarnil Jestřáb Bařica, jenž se snažil dorazit předchozí střelu Vymazala, ale jeho střela se obloučkem snesla pouze na horní síťku hostující branky. V osmé minutě nedovoleně bránil domácí Bartošek a šel o svém počinu přemýšlet na trestnou lavici. Hosté se v přesilovce však dostali pouze k jediné slibnější šanci, kdy Rytnauer svou tvrdou střelou mířil těsně vedle domácí branky. Domácím příznivcům zatrnulo v polovině jedenácté minuty v níž byl nejprve vyloučen Bartoň za držení, následně přišla šance hostujícího Šmardy, který od modré prověřil Vojtka, jenž měl s jeho střelou nečekaně mnoho problémů. Devatenáct vteřin po Bartoňovi šel na trestnou lavici pykat také Piecha a to za hákování, čímž hostům nabídnul možnost hrát 101 vteřin dvojnásobnou přesilovku. V ní nejprve pálil Jihlavan Lukáč tvrdě od modré a Vojtek musel předvést svůj postřeh. Nejblíže ke skórování byli hosté přesně ve dvanácté minutě, kdy Duben pálil tvrdě od modré čáry, střelu Vojtek ztlumil, ale prošla mu mezi betony a zazvonila o pravou tyč jeho branky od které se, naštěstí pro domácí, odrazila ven do hřiště. Verdikt o hákování si v polovině třinácté minuty vyslechnul hostující Rytnauer a domácím se naskytla výhoda jednoho muže v poli. V ní Pavelek hledal z rohu kluziště před brankou najetého Čecha, který však jeho přihrávku promáchnul. Tato přesilovka zůstala nevyužita, ale brzy se naskytla Jestřábům nová, ještě výhodnější. Nejprve v čase 15:37 dostal dvě minuty za hrubost Hanzal a 37 vteřin po něm hákoval Duben. Domácí však dokázali vyrobit neuvěřitelnou hrubku, po které se dostali jihlavští do úniku dva na jednoho a Kaňkovský nabídnutou šanci málem využil. Z první třetiny stojí za zmínku již jen pěkná nahrávka Sedláka mezi kruhy na Flašara, který pálil sice tvrdě, bohužel však nad hostující branku.

Prvních pět minut druhé třetiny proběhlo bez jakékoliv vážnější šance na jedné či druhé straně a hra se odehrávala převážně ve středu hřiště. Až v polovině páté minuty se teprve začalo něco dít a domácí Piecha doplatil na své nedovolené bránění trestem na dvě minuty. Ovšem domácí se v oslabení dostali do slibné šance, když Říha proskočil mezi dvěma beky a ocitnul se tváří v tvář Ježovi, ten však jeho střelu pokryl. Deset vteřin před koncem šesté minuty se do listiny střelců mohl zapsat jihlavský Chvátal jehož dvakrát tečovaná střela skončila jen těsně vedle Vojtkovy branky. Polovina sedmé minuty byla velkou příležitostí pro Jestřába Říhu, kterému nahrával v situaci dva na jednoho Pavelek, ovšem Říha nahrávku promáchnul. Osm vteřin před koncem osmé minuty byl za podražení vyloučen domácí Bartoň a v oslabení se do šance dostal po Pavelkově nahrávce Říha, ale tentokrát pálil těsně vedle. Na deset minut za nesportovní chování byl v polovině jedenácté minuty vyloučen Janeček a minutu po něm zkoušel tvrdost trestné lavice opět Rytnauer, tentokrát za hru vysokou holí. Ve vlastním oslabení málem otevřel skóre Kaňkovský, jenž sice pálil vedle, ale do střely lehající Bartoň málem srazil puk za záda vlastního gólmana. Sekunda uběhla z patnácté minuty a Jestřáb Čech svou střelou z mezikruží, po Říhově přihrávce, prostřelil lehkou ranou Ježovy betony a puk skončil za jeho zády na tyčce. Vzápětí se domácím naskytla opět výhoda dvojnásobné přesilovky, když nejprve šel pykat Šmarda za podražení a devatenáct vteřin po něm i Duben za krosček. Po střele Kruliše od modré čáry už byl Jež překonán, ale puk mířící za jeho záda vytáhnul těsně před brankovou čárou jeden z beků čímž zkazil domácím radost z otevření skóre. Dvě minuty před koncem třetiny dostal dvouminutový trest za podražení Sláma, ale jihlavští z přesilovky vytěžili pouze tvrdou střelu Kuchyni od modré čáry, která skončila na Vojtkově hrudi. Půlminutu před sirénou byl odměněn dvouminutovým trestem za vysokou hůl jihlavský Fiedler a se závěrečnou sirénou ještě další hostující hráč Říha, tentokrát za hákování.

Třetí třetina tedy začala dvojnásobnou přesilovkou domácích, ale ani Říhova střela ani Krulišova bomba od modré si cestu do branky nenašly. Čas 3:22 znamenal vyloučení na straně domácích, trest hákování dostal Vymazal. Jihlavě trvalo minutu, než se dostala do nějaké slibnější šance, zato byla gólová. Po přihrávce Kaňkovského se do černého trefil Petr Kuchyňa - 0:1. Branka v domácí síti Jestřáby nabudila a začali podnikat nebezpečné výpady k hostující brance. Osmá minuta jejich nápor zbrzdila, to byl vyloučen za hákování Čech. Domácí se dočkali v polovině třinácté minuty, po závaru před hostující brankou se prosadil gólovou trefou Josef Štraub na niž mu přihrával Čech - 1:1. Říhovo vyloučení za sekání, z poloviny třinácté minuty, mohl po minutě využít Kaňkovský, ale proti byl Vojtkův beton. Domácí měli také slibnou šanci, v sedmnácté minutě objel Piecha branku, ale Jež se stačil včas přesunout a utěsnit mezeru mezi bruslí a tyčí kam Piechův pokus směřoval. Do konce třetiny byly k vidění již jen dvě vyloučení, nejprve v sedmnácté minutě zdvihnul vysoko loket domácí Štraub a o minutu později dostal hostující Chvátal dvě minuty za hákování.

Prodloužení bylo přehlídkou vyloučených, ale šancí se mnoho neurodilo. Deset vteřin před koncem druhé minuty byli vyloučeni domácí Piecha za vysokou hůl a hostující Lukáč za hákování. Šest vteřin nato putoval za katr ještě hostující Kaňkovský taktéž za hákování. Polovina prodloužení přinesla nejprve šanci Štrauba, který po přihrávce Říhy však pálil pouze nad, puk se však odrazil zpět před branku a Říha při pokusu o dorážku mířil ještě výš než před ním Štraub. Dvě minuty před koncem prodloužení byl potrestán trestem 2+2 minuty Kruliš za krvavé zranění soupeře v obličeji při hře vysokou holí. Poslední velká šance zápasu se naskytla hostům po úmyslně posunuté brance domácím Flašarem, kdy bylo rozhodčím nařízeno trestné střílení. Jeho aktérem se stal matador Kaňkovský, který však tváří v tvář Vojtkovi pálil nad jeho branku.

Jelikož o vítězi nerozhodlo ani prodloužení, ke slovu přišly samostatné nájezdy. První se na Vojtka rozjel Bakus, domácí gólman však jeho blafák pokryl svým betonem. Prvním domácím aktérem nájezdu se stal Lukáš Říha, který si najel hodně zeširoka a prostřelil Ježe mezi betony. Druhý nájezd hostů prováděl Rytnauer, který se snažil podstřelit domácímu gólmanovi betony, ten se však přelstít nenechal. Za Prostějov šel na druhý nájezd Štraub, který vysoko přestřelil Ježovu svatyni. Pátým a jak se ukázalo i posledním nájezdem večera byl pověřen jihlavský Vaškovič, který si sice ukázkově položil Vojtka na led a chtěl zakončit na opačnou stranu branky, ale při střele trefil pouze beton domácího gólmana.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „My jsme dneska chtěli bodovat, samozřejmě jsme chtěli tři body, ale vývoj utkání byl, bohužel takový jaký byl, nepodařilo se nám proměnit vyložené šance, navíc jsme sedm minut před koncem dostali vyrovnávací gól. Jinak si myslím, že z naší strany to nebyl špatný zápas.“

Radek Kužílek (asistent trenéra HK Jestřábi Prostějov): „Pro nás to bylo dost náročné utkání, protože po pěti prohraných utkáních v řadě nás čekal boj o tu neslavnou pozici s mužstvem, které je na posledním místě tabulky. Jednoznačně jsme věděli už před zápasem, podle složení Jihlavského mužstva, že tato pozice mu rozhodně nepatří. Jednak podle složení kádru a také podle toho, jak toto družstvo známe. Věděli jsme, že to bude velmi těžké utkání, to se potvrdilo. Dnes musím úplně pominout herní výkon našeho mužstva, protože to se hodnotit nedá, pro nás jsou důležité dva body. Můžu pochválit a vyzdvihnout výkon brankáře Vojtka, který nás podržel v kritických situacích, takže bych řekl, že jsme se štěstím udělali dva body, nicméně jsou pro nás ohromě důležité. Doufám, že to bude vyobrazeno v psychice mužstva, která by měla jít nahoru. Herní projev mužstva totiž souvisí hlavně s psychickou stránkou. Naše mužstvo má určitě na to, aby hrálo výš, my jsme měli problémy od začátku sezony, jednak spoustu zraněných klíčových hráčů, jednak máme v mužstvu dost mladých hráčů bez zkušeností, kteří v některých momentech zápasu udělali klíčové chyby a měli jsme i smůlu, takže jsme se dostali tam, kde jsme, což se odrazilo na psychice. Nemůžu říct, že by to dnes byl nějaký hokej pro diváky na pěkné pokoukání, ale pro nás mají nesmírnou cenu ty dva body."