4:5p
(1:2, 2:1, 1:1 - 0:1)

Dukla byla jedenadvacet sekund od zisku tří bodů, nakonec vybojovala dva

08.11.2006 / Libor Gavlas

Ve středu se jihlavští hokejisté, kteří zatím na venkovních kluzištích nepodávají nejpřesvědčivější výkony, představili na ledě Havířova a boj o zlepšení situace rozehráli dobře. V 16. minutě domácí obrana zachybovala a Tomáš Čachotský zařídil při oslabení vedení Dukly. O minutu později přidal Padělek druhý gól. Do první přestávky však ještě domácí snížili na 1:2 a v polovině zápasu se dočkali vyrovnání, obě branky zaznamenal Steber. Panteři se dokonce dostali na chvíli i do vedení, to jim ale vzal Kuchyňa a ve třetí třetině obrátil skóre znovu ve prospěch Dukly Lazorišák. Havířov se dočkal vyrovnání v čase 59:39 a utkání dospělo do prodloužení. V něm dal svým druhým gólem v zápase výsledku definitivu Čachotský - 4:5.
08.11.2006 17:30, 1. liga ČR - 20. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Novotný - Galvas, Štach, Ovčačík, Klimeš, Chmelíř, Vavruša - Rozum, Fadrný, Fink - Mikšan, Lipina, Sedlák - Steber, Zdeněk, Seman - Heider, Sikora M., Brynecký
4

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Šmarda, Morava, Kuchyňa, Lukáč, Dobrovolný, Chvátal, Lukačovič - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Říha, Dušátko, Fiedler - Vlk, Lazorišák, Padělek I. - Havel
5
Branky a nahrávky: 19. Steber (Sedlák), 31. Steber (Seman, Zdeněk), 38. Ovčačík (Mikšan, Sedlák), 60. Mikšan (Ovčačík, Lipina) - 16. Čachotský, 18. Padělek (Chvátal, Kuchyňa), 39. Kuchyňa (Chvátal, Říha), 53. Lazorišák (Vlk, Morava), 62. Čachotský. Rozhodčí: Kočí - Jureček, Pala. Vyloučení: 11:14, navíc Bakus (JIH) 5 + do konce (trest ve hře). Využití: 2:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 1121. Střely na branku: 30:28. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5.

Průběh utkání

První zajímavou událostí v úvodní třetině bylo vyloučení Moravy za vysokou hůl. Domácí zahrozili v přesilovce dvakrát Ovčačíkem a jednou Vavrušou, ale úvodní pokusy z dálky si cestu do sítě nenašly. V 9. minutě spálil první obrovskou šanci Rozum, když netrefil u levé tyče téměř celou odkrytou Řehořovu branku. O minutu později se dostal do dobré šance Seman, ale Řehoře neprostřelil. V 15. minutě hráli domácí opět přesilovku, ale nejenže ji nevyužili, naopak si nechali ujet Čachotského, který nájezd proměnil – 0:1. V témže oslabení mohl skórovat ještě Lazorišák, ale po pěkné stahovačce přestřelil Novotného svatyni. Dukla však i přesto zvýšila své vedení. Rozhodčí signalizoval trest pro domácího hráče Chvátal vystřelil od modré a před Novotným šikovně tečoval Padělek0:2. I na druhé straně padla podobná branka. Znovu při signalizovaném vyloučení dostal kotouč Steber a bekhendovou střelou ke vzdálenější tyči snížil – 1:2. Čachotský mohl zvýraznit svůj střelecký účet půl minuty před koncem třetiny, kdy si po hezkém průniku položil i Novotného, ale odkrytou branku přestřelil.

V úvodu druhé třetiny následovala série vyloučení, ani jeden z týmů však nedokázal nabídnuté výhody využít. Domácí znovu mohli inkasovat v oslabení, tentokrát je zachránil dobrým zákrokem holí gólman Novotný. V polovině utkání rozhodčí přísně vyloučil jihlavského Vlka a domácí dokázali v přesilovce vyrovnat. Po perfektní kombinaci našel z rohu kluziště přesnou přihrávkou Seman Stebera a ten se znovu nemýlil – 2:2. Vzápětí nabídl hostům stejnou výhodu Ovčačík, ale Morava nebyl úspěšný jako Steber. Ve 38. minutě domácí využili podruhé přesilovku. Po ose Sedlák, Mikšan se dostal kotouč k Ovčačíkovi, který od modré propálil vše včetně gólmana Řehoře – 3:2. Ani domácím nevydrželo vedení do přestávky. Nejprve sice v přesilovce spálil obrovskou příležitost Bakus, který minul prázdnou branku, ale hosté přece jen přesilovku využili. Chvátal připravil pozici pro Kuchyňu, proti kterému sice Novotný vyjel a zmenšil mu střelecký úhel, ale Kuchyňa zamířil přesně a Novotného propálil – 3:3.

Série vyloučení pokračovala i v úvodu poslední třetiny, Dukle se dokonce naskytla více než minutu trvající výhoda dvou mužů v poli, ale i přes tlak v útočném pásmu se hosté neprosadili. V 50. minutě držel Lipina kotouč dlouho za brankou a hledal dobře postavené spoluhráče. Nakonec si vybral Sedláka, který ovšem nenašel místečko mezi Řehořovými chrániči. V 53. minutě domácí znovu propadli v obraně. Za malátně působící beky se dostal Vlk, řítil se sám na Novotného, ale s jeho pokusem si domácí brankář poradil. Vyrazil však kotouč jen před sebe a dojíždějící Lazorišák zasunul kotouč bez problémů do odkryté branky – 3:4. Postupem času se na domácí hokejky vkradla nervozita a snaha o vyrovnání tak i v přesilovce přišla vniveč, protože domácím kotouč odskakoval od hokejek. Minutu a půl před koncem si vzali oddechový čas a odvolali brankáře. Usadili se v útočném pásmu a jejich nápor nakonec přinesl své ovoce. Dvacet vteřin před koncem nahrál Ovčačík na modré Mikšanovi a ten střelou po zemi propálil brankáře Řehoře – 4:4.

V krátké přestávce před prodloužením neudržel nervy na uzdě Bakus a za nemístné protesty obdržel trest ve hře. Hosté tak měli celé prodloužení odehrát v oslabení. Domácí však zahráli toto prodloužení velmi ležérně a vytvořili si akorát jedinou příležitost, ale Ovčačík od modré minul. O chvíli později znovu ujel domácím obráncům Čachotský a i tentokrát Novotného překonal tentokrát perfektním bekhendovým blafákem, po němž poslal kotouč přesně pod břevno a zajistil tak Jihlavě druhý bod.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Zápasy, které jsme hráli venku před tímto se nám moc nepovedly, takže z tohoto pohledu jsme se dvěmi body spokojení. Je jasné, že vzhledem k vývoji utkání jsme mohli i vyhrát, ale v power-play to už je náhoda. Buď to tam spadne nebo ne a domácím to tam dneska spadlo. Co co řekl Bakus rozhodčímu ví jen on sám, nevím co se hráčům honilo hlavou po těch křivdách.“