3:7
(1:1, 0:4, 2:2)

Dukla popravila Prostějov ve druhé třetině

06.01.2007 / Miroslav Klimeš

Jihlava dokázala ve sobotu natáhnout svoji vítěznou šňůru již na šest zápasů. Na ledě Prostějova se po nerozhodné první třetině, kdy oba celky vstřelily po gólu, odehrálo vše podstatné mezi 22. a 31. minutou. V tomto období Dukla dokázala nasázet do sítě Jestřábů hned čtyři branky a prakticky si tak i zajistit vítězství. Ve třetí třetině ještě oba týmy přidaly dvě branky a Prostějov tak podlehl Dukle 3:7. Hvězdou utkání byl jihlavský kapitán Oldřich Bakus, který zaznamenal hattrick a u dalších dvou gólů asistoval.
06.01.2007 17:00, 1. liga ČR - 34. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Biegl (31. Jágr) - Sedlák, Všetečka, Pukalovič, Suchý, Podešva, Poživil - Pavelek, Říha, Hlouch - Kukla, Čech, Korčák - Bařica, Říha, Škumát - Minařík, Gengel, Nakládal
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Lukáč, Zigmund, Šmarda, Lazorišák - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Řípa, Kaňkovský, Fiedler - Hanzal, Dušátko, Havel - Hrbatý
7
Branky a nahrávky: 20. Kukla (Sedlák), 47. Hlouch (Říha, Pavelek), 58. Kukla (Korčák) - 18. Lazorišák (Dušátko), 22. Řípa (Míka, Bakus), 26. Řípa (Kaňkovský), 28. Bakus (Kaňkovský, Čachotský), 31. Bakus (Kaňkovský, Lukáč), 42. Čachotský (Bakus, Rytnauer), 51. Bakus. Rozhodčí: Šír - Bryška, Novák. Vyloučení: 8:8, navíc Pavelek 10 min. OT a Sedlák (oba Prostějov) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:5. V oslabení: 0:0. Diváci: 1836. Střely na branku: 39:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:6, 2:6, 2:7, 3:7.

Průběh utkání

Do utkání vstoupily oba týmy velice opatrně, ve třetí minutě odešel na trestnou lavici jihlavský Hanzal, ale Prostějov si v ní nevypracoval ani jednu střelu. Na tu si museli diváci počkat až do šesté minuty, když se osmělil Filip Čech, Řehoř v brance hostů vyrazil do rohu. V 7. minutě dostali možnost přesilovky i hosté a ti s ní naložili daleko lépe. V obrovské šanci se ocitl Rytnauer, kterému střelu Lukáče od modré sklepl Čachotský. Puk však zázračně skončil Bieglovi v lapačce. Pěkné hokejové momenty nastaly v 11. minutě. Nejprve byl znovu ve velké šanci Rytnauer, jenž z kruhů nepřekonal Biegla, následně se odražený puk dostal k Všetečkovi, ten ho posunul na ujíždějícího Říhu. Prostějovský nejlepší hráč si sice gólmana položil, ale dostal se do velkého úhlu a branku netrefil. O minutu později se Korčák za brankou hostí zmocnil puku, sjel si do rohu odkud přesně nahrál mezi kruhy Filipu Čechovi, jeho příklep ale brankou neskončil. Poté se hra zklidnila a znovu se hodně hrálo ve středním pásmu. Z letargie se první vzpamatovali hráči Dukly a pěknou kombinací, kdy se domácí obrana zapomněla v útočném pásmu otevřeli skóre utkání. Otovi Lazorišákovi stačilo správně nastavit čepel hole do přihrávky Dušátka a překonal přesouvajícího se Biegla - 0:1. Hosté se mohli utrhnout do dvoubrankového vedení ve 20. minutě, Řípa ani Fiedler však nedokázali překonat sedícího brankáře. Už se zdálo že třetina skončí vedením hostujícího celku, k poslednímu útoku se ale nadechl Tomáš Sedlák, projel přes celé kluziště a z úhlu zakončoval. Puk se odrazil Řehořovi pod nohy, kde byl první Petr Kukla a pro něj nebyl problém srovnat na 1:1.

Druhá třetina začala vyloučením domácího Všetečky. Dukla si v přesilovce vytvořila obrovský tlak, který nakonec proměnila v branku. Po ose Míka, Bakus se dostal puk k Jiřímu Řípovi a ten trefil odkrytou klec – 1:2. Domácí se z gólu nestačili ani vzpamatovat a znovu hráli oslabení, tentokrát Minařík za nedovolené bránění. A ani ten na trestné nezůstal celé dvě minuty. Na 3:1 pro hosty zvyšoval znovu Jiří Řípa, kterému před branku přihrál Kaňkovský. V plném počtu hráčů na ledu se hrálo dalších 20 sekund a rozhodčí Šír znovu vylučoval na domácí straně. Vyloučen byl Petr Kukla za hrubost a ten na trestné seděl přesně jednu minutu, protože se prosadil Bakus po přihrávce od Čachotského - 1:4. V tomto okamžiku prostějovské publikum doslova vřelo a diváci nevěřícně kontrolovali datum, zdali není 1. dubna. Ve 28. minutě se vylučovalo i na druhé straně, otřesené domácí mužstvo se zmohlo akorát na střelu Sedláka, která ale neměla pot5ebnou razanci. Hned minutu na to byl stav hráčů na ledu vyrovnán, vyloučen byl Pavelek 2+10 minut za nedovolené bránění a následně po návratu jihlavského hráče na led i Poživil. Hosté hráli přesilovku 5 na 3 a znovu byli úspěšní. Na konci akce na jeden dotek byl Oldřich Bakus - 1:5. Hosté se pak už do útoku příliš nehrnuli a domácí útok byl naprosto neškodný. Za zmínku snad stojí jen vyloučení Tomáše Sedláka dvě minuty před koncem třetiny na 5 minut + do konce utkání za sekání.

Další ze série využitých přesilovek hostů začala třetina třetí. Ve 42. minutě zpoza branky přihrával Bakus Rytnauerovi a ten naservíroval puk Čachotskému před již zcela odkrytou branku – 1:6. Hned na to se naskytla domácím možnost hrát přesilovou hru 5 na 3, domácí v ní měli obrovské šance, kdy nejprve Lukáš Říha ani Roman Hlouch netrefili prázdnou branku. Další počínání této dvojice už k brance vedlo. Roman Hlouch bekhendem doťuknul do odkryté branky z kruhů po přihrávce od Říhy – 2:6. Dále pokračovalo nepohledné utkání ve kterém se podařilo oběma celkům ještě jednou skórovat. Nejprve v 51. minutě na 7:2 zvýšil Bakus a završil tak hattrick a dvě a půl minuty před koncem utkání na 3:7 snížil svou druhou brankou v zápase Petr Kukla, když trefil růžek Řehořovy branky.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Samozřejmě chodíme do každého zápasu s tím, že jej chceme vyhrát, tak jako každý. Věděli jsme, že to zde dnes nebude jednoduché, což se potvrdilo zejména v první třetině. Myslím si ale, že disciplinovanost hráčů, co se týče nejen udržení nervů, ale také dělání hrubých faulů a hlavně defenzivní hry byla velká. Navíc nám vyšly přesilovky, z čehož mám velkou radost a také jsme dnes podali skvělý kolektivní výkon. Proto jsme si, podle mého názoru, zasloužili vyhrát."

Aleš Flašar (Prostějov): „Dnes jsme dostali pořádný nářez, byl to totální propadák. Borci si asi mysleli, že se to vyhraje samo. Naše první lajna nebyla vůbec vidět, naopak působila úplně trapně. Prohráli jsme, kdo byl na hokeji, viděl to. Jen bych se chtěl divákům za výkon našeho mužstva omluvit."