5:2
(2:0, 1:1, 2:1)

Junioři si poradili Havířovem

18.11.2006 / Dušan Majer

Jihlavští junioři v sobotu vybojovali další cenné body. Tentokráte jim byli za soupeře Panteří z Havířova. Jihlava udělala několik změn v sestavě. Do branky se postavil Jan Zour, který za svá záda propustil jen dva kotouče, a v útoku se domácímu publiku představili dva noví hráči - Petr Navrátil, který si připsal tři kanadské body a Matthias Oertel. Utkání provázely vypjaté emoce, ovšem domácí tvrdě kráčeli za ziskem bodů, takže v závěru utkání mohli slavit další výhru, ta sobotní měla hodnotu 5:2.
18.11.2006 11:00, Extraliga juniorů - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Zour - Hobza, Pekárek, Zelený, Kaláb, Novák, Cakl, Chaloupka, Kružík, Vacek - Man, Vlk, Dolana - Navrátil, Komůrka, Burian - Oertel, Dzurik, Kotlík - Kuřítko
5

AZ Heimstaden Havířov

Saifr - Koma, Raszka, Kalečík, Kollár, Byrtus, Grimm, Jurčík - Říčka, Florián, Giesel - Dušek, Hrubý, Bacul - Džupin, Lukaštík, Majerek - Janků
2
Branky a nahrávky: 5. Komůrka (Navrátil), 11. Navrátil, (Burian, Kaláb), 28. Navrátil (Komůrka, Burian), 51. Komůrka (Burian), 54. Burian (Pekárek) - 22. Hrubý (Kollár), 54. Giesel (Florián). Rozhodčí: Stach - Jonáš, Musílek. Vyloučení: 10:9, navíc Vlk (JIH) 10 min. OT - Grimm (HAV) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 95. Střely na branku: 38:39. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2.

Průběh utkání

Domácí si proti svému tabulkovému sousedovi vyrukovali v obměněné sestavě. Zvláště útok byl jiný než v předchozích duelech. První novou tváří byl Petr Navrátil a tou druhou Matthias Oester. „Řekli jsme si, že musíme hrabat naplno, což se podařilo. Ty dva moje góly jsou výsledek celé lajny, ne jen moje. Komunikujeme spolu velmi dobře a jsem tu spokojený,“ nezakrývá spokojenost Petr Navrátil.Zápas samotný začali aktivněji hosté. Již v první minutě ve vlastním oslabení objel Lukaštík Zourovu branku, ovšem jihlavský brankář byl pozorný. Domácí odpověděli střelou Petra Vlka, která ovšem mířila nad. Za Havířov se skóre pokusil otevřít i Kalečík, ovšem jeho střela z mezikruží se zastavila o Zourův plastrón. To byl vlastně poslední pokus hostů v první třetině. Od této chvíle led patřil pouze domácím.Nejprve pokoušel své štěstí Navrátil a vzápětí se až před Saifra proháčkoval Jakub Komůrka. Stejný hráč o pár vteřin později otevřel střelecký účet zápasu. Po jeho střele z mezikruží se Saifr jen otočil - 1:0. Na dvougólový rozdíl mohl zvýšit již Hobza, ale trefil jen plastrón havířovského gólmana. To nová jihlavská akvizice, Petr navrátil, si vedla lépe. Jeho důraznost vedla ke gólu na 2:0. “To bylo štěstí, uvolnil jsem se přes hráče, puk tam ležel, Jirka Burian dorážel. Oni ho odblokovali, ale puk tam zůstal a já ho dorazil,“ osvětluje Navrátil. Poslední šanci třetiny měl na své holi Vlk, jenže Saifr byl pozorný.

druhá třetina začala šokem, když po 6 vteřinách hry snižoval havířovský kapitán, Daniel Hrubý na 2:1. Jeho střela letěla na Zourovu branku zhruba z kruhu pro vhazování a zapadla za záda jihlavského brankáře. Velkou šanci měl na druhé straně kluziště Petr Vlk, ovšem havířovský obránce jej dobře tísnil, takže jihlavský forvard vyprodukoval pouze nevýraznou bekhendovou střelu. Ve 28. minutě přišla další velká chvíle Petra Navrátila, když dostal zpoza branky ideální nahrávku, kterou skvěle trefil a už se za Saifrem třepotal puk v brance - 3:1. “Rotovali jsme za bránou, pak jsem vyjel před bránu a Koumas (Jakub Komůrka – pozn. aut.) mi to tam výborně nahrál, já vystřelil a padlo to tam,“ vypráví úspěšný střelec. Opravdovou přestřelku předvedla lajna kolem Navrátila, obrana v tu chvíli netušila, kde jí hlava stojí. V dalším závaru nastřelil Jakub Komůrka jen tyčku. Do ukázkové hokejové akce se dostal Tomáš Kaláb, ale Saifr jeho střelu efektně vykopl betonem. Havířovskému brankáři bylo horko i když se Tomáš Dzurik snažil obstřelit obránce. Bez gólu skončil i další závar, tentokrát na druhé straně kluziště, který měla na starosti lajna kolem Jaromíra Floriána. Poslední šanci třetiny měl jihlavský Pekárek, který pálil z mezikruží, ovšem Saifr jeho střelu akrobaticky vyrazil.

Třetí část se nesla ve víru vzrušených emocí na obou stranách „Je to součást hry,“ tvrdí Matthias Oertel. Hokej se tedy v úvodu třetiny příliš nehrál, takže první šancí byla Kalábova střela od modré ze sedmé minuty. Stejný hráč o pár minut později chytře pálil a jeho projektil trefil Saifrovo rameno, puk se odrazila poskakoval po brankovišti. Mezi domácími se však nenašel nikdo, kdo by jej zasunul do branky. V jedenácté minutě byl z jihlavské střídačky vykázán trenér Vlk, který zbytek zápasu odkličoval za plexisklem. Jeho svěřenci se však rozhodit nenechali a v rychlém sledu rozhodli utkání. Nejprve Jakub Komůrka ve vlastním oslabení překonal Saifra a zvýšil na 4:1 a o pá minut později vyslal Pekárek do sóla Jiřího Buriana a ten si se sólem poradil přímo mazácky – puk si hodil na bekhend a chladnokrevně zakončil. Poslední slovo v zápase měl ve 53. minutě Jan Giesel, který ideálně trefil nahrávku od Floriána a svou střelu poslal přímo pod Zourovu horní tyčku. Zbytek utkání se dohrával jen z povinnosti a žádný tým si již nevypracoval žádnou větší akci.

Junioři trety udělali další důležitý krok. Prvotní cíl, tedy záchrana, se již zdá splněný, jak to tedy vidí hráči dále? „Myslím, že máme na šesté místo zaručující play-off. A pak bychom chtěli hrát co nejdéle jak to půjde. věří Matthias Oertel. “Je tady tým, který má na play – off. Máme šanci se tam dostat.,“ přizvukuje Petr Navrátil. “Ano, mám stejný názor, máme na play-off,“ dodává trenér Petr Vlk.

Ohlasy trenérů

Stanislav Sztefek (Havířov): “Byl to hokej hrozné úrovně, podpořený rozhodčími, kteří celé utkání neviděli záludné fauly. Tohle tam určitě napište, víc neřeknu“

Petr Vlk (Jihlava): “Jsem spokojen s body, protože pro nás to bylo důležité utkání a kluci ho zvládli dobře.“