2:3sn
(1:0, 1:1, 0:1 - 0:0 - 0:1)

Jihlava veze z Havířova dva body

20.10.2007 / Libor Gavlas

Další ze série famózních obratů předvedla Dukla v Havířově. K zápasu nastoupila netradičně ze Zgraggenem v brance, který během jedenadvaceti minut dvakrát inkasoval. Poté se již trefovali pouze jeho spoluhráči. Ladislav Rytnauer a Martin Krupka zařídili vyrovnání, o rozhodnutí se pak postaral obránce Radek Míka, který po remízovém stavu po šedesáti minutách a bezbrankovém prodloužení proměnil rozhodující samostatný nájezd. Kromě něj ještě přesně mířil Rytnauer. Havířovští se v penaltové loterii proti Zgraggenovi neprosadili.
20.10.2007 17:30, 1. liga ČR - 14. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Valent - Huhto, Varga, Klimeš, Prokop, Galvas, Novák, Zientek - Mikšan, Škoda, Zdráhal, Bokroš, Hulva, Seman, Rozum, Zdeněk, Daneček, Niec, Giesel, Velecký
2

HC Dukla Jihlava

Zgraggen - Kuchyňa, Staněk, Ščerban, Balčík, Martinka, Štrach, Duben, Mika - Rytnauer, Bakus, Kubát - Krupka L., Hanzal, Říha, Nekvasil, Hradecký, Krupka M.
3
Branky a nahrávky: 12. Novák (Prokop, Rozum), 21. Škoda (Galvas, Mikšan), 33. Rytnauer (Bakus), 43. Krupka (Hradecký), rozhodující samostatný nájezd Míka. Vyloučení: 3:6, navíc Balčík (JIH) 10 min. OT. Rozhodčí: Trombík - Poruba, Vengřín. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1114. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Průběh utkání

Domácí se do svého soupeře pustili zostra a hned ve druhé minutě trefil Daneček tyč. O dvě minuty později předvedl šikovnou kličku Novák, dostal se až před Zgraggena ale bekhendový blafák mu nevyšel a minul jihlavskou branku. V 6. minutě se dostali do šance poprvé i hosté, když Valent vyrazil nahozený kotouč pouze nad sebe, ten spadl před něj a Hradecký jej málem dokázal zblízka doklepnout do sítě. Poté nedokázala Dukla využít ani přečíslení 2 na 1, když Rytnauer nezakončil přesně. V 10. minutě přišlo první vyloučení, když v obranné třetině obral Prokop o puk Kubáta, ten jej podrazil a domácí dostali výhodu první přesilové hry. Tu zahájil dvěma ranami Klimeš, ale ani jedna nebyla úspěšná. Přesný zásah si připsal až Michal Novák, který pěkně tečoval Prokopovu střelu od modré – 1:0. Hned vzápětí se dostali domácí do přečíslení, ale Rozum místo přihrávky na úplně volného Hulvu volil zakončení a neuspěl. V 15. minutě trefil stejný hráč pravou tyč Zgraggenovy branky. Domácí nápor zastavil až dalším faulem Balčík, i tentokrát to zkoušel od modré Klimeš, ale ani v této přesilovce mu nebylo dopřáno skórovat. Domácí se však málem prosadili opět tečovaným pokusem, tentokrát to zkoušel Varga, kotouč po jeho teči však těsně minul hostující branku. V poslední minutě první třetiny se domácí dostali do další velké šance, když Galvas šikovně přešel přes střední pásmo a předložil úplně volnému Danečkovi, který do jeho přihrávky jen nastavil hůl, ale minul.

V úvodu druhé části dohrávali Panteři přesilovku a do obrovské šance se hned po buly dostal Zdráhal, který zasouval kotouč do prázdné branky, tu ale úmyslně posunul Kuchyňa a poslal tak hosty do tří. Na využití této výhody stačila domácím přesně půlminuta. Pak totiž na modré napřáhl Galvas, jeho ránu ještě Zgraggen vyrazil, ale na dorážku Škody už byl krátký – 2:0. Ve 25. minutě předvedl hezkou individuální akci hostující Říha, který se z pravého křídla dostal před Valenta, a proti němu musel domácí gólman vytáhnout vynikající zákrok betonem. V téže minutě mohl zvýšit Bokroš, ale metr před jihlavským gólmanem nedokázal najít v jeho výstroji volnou skulinku. Když dostala první výhodu přesilovky Dukla, sama se o ni špatným střídáním připravila. Při hře 4 na 4 šikovně přistrčil Seman kotouč na Škodu, ten v jeho těsné blízkosti opět kotouč do sítě neprotlačil. Chybu v domácí rozehrávce pak málem potrestal Hradecký, který mířil velmi chytře ke vzdálenější tyči, kterou ale těsně minul. Další přesilovku už si ale hosté vzít nenechali a také ji dokázali využít. Perfektní přihrávka Bakuse z levého křídla totiž mířila přesně na úplně volného Ladislava Rytnauera, který v pohodě skóroval – 2:1. Ve 35. minutě se pokoušel znovu tečí překvapit Zgraggena Bokroš, ale tentokrát neuspěl. Stejným způsobem chtěl vyzrát na Valenta Rytnauer, ale ani mu nebylo souzeno rozšířit svůj střelecký účet. V závěru třetiny se dostal do obrovské šance Krupka, který projel rychle středním pásmem, dostal se až před Valenta, kterému kotouč prošel mezi betony, ale zamířil těsně vedle pravé tyče.

Dukle se podařilo ve třetí třetině vyrovnat velmi brzy. Hradecký vybojoval kotouč u mantinelu a jeho nahození na Valenta tečoval šikovně Martin Krupka a vyrovnal – 2:2. S domácími Pantery vyrovnávací branka trochu zamávala a už nedokázali nasadit stejné tempo jako v první třetině. Ve 47. minutě ztratil Valent při zákroku hokejku, ale Rytnauer toho nedokázal využít. Pravidlo nedáš – dostaneš mohl vzápětí potvrdit Zdráhal, ale trefil pouze tyč. V této fázi se začal hrát hokej nahoru dolů a na Zgraggena vypálili ještě Škoda a poté Novák, ale hostující gólman už další branku pustit nehodlal. Na druhé straně mohl otočit vývoj ve prospěch Dukly opět Rytnauer, ale z pozice mezi kruhy neskóroval, radost mu překazil dobrým zákrokem Valent. V 50. minutě neproměnil svou další velkou šanci Zdráhal a od té chvíle bylo jasné, že jediný gól může utkání rozhodnout. Domácí k tomu dostali příležitost v podobě přesilové hry, ale jedinou větší šanci Škody zlikvidoval hostující gólman. Pět minut před koncem vyrobil chybu ve vlastním obranném pásmu Klimeš a Nekvasil málem trestal. V 57. minutě se dostal do samostatného nájezdu Škoda, ale v poslední chvíli mu kotouč sjel z hole a o domácí příznivce se pokoušel infarkt. Škoda svou šancí odstartoval velký nápor domácích, který vrcholil v předposlední minutě, kdy spálil stoprocentní příležitost Velecký. Hosté už se dopředu moc nehrnuli, ale přece jen se ještě dostali do jedné šance, konkrétně Bakus, který vystihl rozehrávku domácích a jen tak tak, že nezařídil tři body pro Duklu.

V prodloužení měli navrch domácí, ale jejich profesorské kombinace končily většinou nedůrazným nebo nepřesným zakončením. Jako například Rozum se Zdeňkem, kteří se pěkně dostali až před Zgraggena, ale poslední přihrávka na Rozuma byla už asi zbytečná, protože ten byl v horší pozici a už nedokázal důrazně zakončit. Ve stejné situaci neuspěli ani Prokop s Hulvou a Varga od modré si na Zgraggena také nepřišel. Na řadu tak musely přijít samostatné nájezdy a ty zvládli hosté na jedničku. Úvodní pokus proměnil mazácky Radek Míka, Bakus sice neuspěl, ale první dva domácí střelci Škoda a Zdráhal nebyli také úspěšní, a tak rozhodl Rytnauer, který blafákem do bekhendu pojistil druhý bod pro hosty.

Ohlasy trenérů

Petr Jaroš (asistent trenéra Jihlavy): „Jeli jsme si sice pro tři body, ale určitě jsme spokojeni i se dvěma. Nevyšla nám první třetina, v té nás maximálně podržel brankář Zgraggen. Jen díky němu byla naše ztráta pouze jednogólová. Před zápasem jsme se rozhodli pro něj, protože jsme chtěli, aby si taky občas zachytal a udělali jsme dobře. Pak se nám podařilo vyrovnat a v nájezdech rozhodl Radek Míka. Na tréninku v nich patří k nejlepším.“

Jiří Žůrek (asistent trenéra Havířova): „Určitě nejsme spokojeni, protože jsme už doma ztratili dost bodů a dneska jsme chtěli vyhrát. V první polovině zápasu jsme hráli přesně to, co jsme si řekli. Dobře jsme bruslili, hodně jsme šli do střelby a nenechávali jsme hostům moc prostoru. Pak jsme ovšem přestali bruslit a dovolili jsme převzít iniciativu Jihlavě. Ve třetí třetině už to bylo takové ulítané.“