5:1
(1:0, 2:1, 2:0)

Dukle se v Brně nedaří

06.02.2008 / Roman Zajíček

Brněnské prokletí trvá! Na ledě Komety dokázali jihlavští hokejisté uspět naposled 24. listopadu 2003 v postupové sezoně do extraligy. A čekání na vítězství pokračuje i po středečním zápase. Brňané si do poloviny zápasu vypracovali tříbrankový náskok, který se povedlo zmírnit ve 36. minutě Oldřichu Bakusovi, v závěrečné části však domácí do Řehořovy sítě přidali ještě dvě branky a zvítězili 5:1.
06.02.2008 18:00, 1. liga ČR - 42. kolo

HC Kometa Brno

Maláč - Čech, David, Zubíček, Mikel, Morava, Liška, Protivný, Lhotský - Dlouhý, Barus, Vondráček - Lipina, Mikšan, Sedlák - Zelenka, Staněk A., Padělek - Klimt, Černý, Moskal
5

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Ficenc, Staněk P., Martinka, Štrach, Duben, Kašpar - Čachotský, Bakus, Kubát - Říha, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Hradecký, Suk - Kopecký, Man, Jonáš
1
Branky a nahrávky: 16. Klimt (Lhotský, Černý), 22. Lipina (Sedlák), 27. Barus (Vondráček, Mikel), 52. Staněk A. (Padělek, Sedlák), 59. Padělek (Liška, Staněk A.) - 36. Bakus (Krupka M., Kopecký). Rozhodčí: Šindler - Novák, Škach. Vyloučení: 10:15, navíc Říha (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5217. Střely na branku: 53:24. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

Průběh utkání

Dle očekávání nastoupila Kometa v brance s Pavlem Maláčem. Krom Jariny a Hronka chyběl i kapitán Vostřák a obránce Houdek. Poprvé se v brněnském dresu představila posila z pražské Sparty Jiří Zelenka a také obránce Tomáš Protivný. Hostům chyběl zkušený Kuchyňa, do útoku se vrátil Čachotský. Dukla začala aktivněji, především v úvodu zápasu ohrozil Maláče jihlavský Kubát nebo ex-slávista Kopecký. Především šance prvně jmenovaného volala po gólu. Kubát si najel až sám před Maláče, vystřelil mezi betony, domácí brankář vyrazil puk smolně za sebe, puk poté z prázdné brány včas musel odpalovat jeden z domácích beků.

Pomaličku se puk klouzal za brankovou čáru. Opatrný hokej bez větších šancí pokračoval prakticky celou třetinu. Jediná branka byla k vidění v podání Komety. Ta padla v šestnácté minutě, když se ve skrumáži nejlépe orientoval Tomáš Klimt, jenž z otočky překonal mezi betony Řehoře - 1:0. Poté se hrál i nadále spíše bojovný hokej a gólmani obou týmů byli bez práce. Nejvíce práce měl asi v první třetině rozhodčí Šindler, který musel udělit celkem dvanáct trestných minut. První část hry tedy 1:0.

Druhá třetina nabídla mnohem svižnější hokej než ta první. Úvod patřil opět hostům, kteří si přenesli trest z první třetiny. Dukla vyhrála ve svém útočném pásmu buly a rovnou od modré z voleje pálil nepříjemně Míka, jehož pokus jen prosvištěl kolem levé tyče Maláče. Na druhé straně vypršel Jihlavě trest, ale nebylo jí to nic platné. Brejk dva na jednoho využil střelou do prakticky prázdné brány Petr Lipina , když mu krásně "namazal" Sedlák – 2:0. Kvalitní útočný hokej pokračoval a především kapitán hostů Bakus několikrát prověřil dnes výborného Maláče, ten však držel svůj tým měrou vrchovatou. I Řehoř ukázal své kvality a držel akcie Dukly především v momentě, kdy vychytal ve 100% šanci Černého. Bohužel pro Duklu nestačil na parádní akci dvojice Vondráček – Barus. Vondráček vybojoval puk u hrazení a předložil na stříbrném podnose puk pro Miroslava Baruse, který protlačil touš až za Řehoře – 3:0.

Jihlava i přes nepříjemný výsledek tlačila a Maláč musel předvádět skvělé zákroky, někdy i se štěstím. Hlavně se ukázal po samostatném nájezdu Čachotského. Ač se hostující útočník řítil ve vlastním oslabení zcela sám na Maláče, domácí brankář jeho pokus vystihl svým betonem. Poté ještě vychytal v samostatném úniku Hanzala. To bylo však ze strany týmu z Vysočiny vše, tedy co se týče šancí a konečně se také mohla stovka příznivců radovat. Rozhodčí Šindler signalizoval trest Komety, vyloučení se nakonec ani nekonalo. Do brejku se totiž řítila dvojice Krupka - Oldřich Bakus a hostující kapitán dopravil puk za záda bezmocného Maláče – 3:1. Tak skončila i druhá třetina, která se dohrávala spíše na trestné lavici a před bránou domácích.

Ve třetí třetině ovládla obraz hry Komety, která již do větších šancí hosty nepouštěla. Nejvíce ohrožoval Duklu především útok s mužem zápasu Barusem a také zbytek první formace s Dlouhým a Vondráčkem. Po gólu volala hlavně situace, když Vondráček s Barusem neohroženě pronikali obranou hostů, ale ani několik střel a pokusů změnu skóre nepřineslo. To ale netrvalo příliš dlouho a Brňané se mohli radovat hned následovně. Nejprve pálil do Řehoře Padělek, jednička v jihlavské dresu jeho střelu vyrazila betonem jen před sebe, kde byl ve správný čas a na správném místě Aleš Staněk4:1.

Poslední hřebíček do rakve Jihlavy zatloukl prudkou střelou v poslední minutě Ivan Padělek - 5:1. To bylo na branky vše, nicméně je třeba říci, že v poslední třetině ovládla hru Kometa a ač dobře hrající Jihlava, především v první polovině zápasu, doplácela na nedisciplinovanost a v závěru sbírala tresty jak na běžícím pásu. Šancí měla v průběhu duelu spousty, ale nedokázala je využít. Kometa naopak ano a po třech nulových kláních si mohla připsat plný bodový zisk. Nejlepším hráčem byl vyhlášen kapitán Barus, který byl ještě hodně dlouho po zápase vyvoláván brněnským publikem. Po roční odmlce byla k vidění rybička Pavla Maláče.

Ohlasy trenérů

Bedřich Ščerban (Jihlava): Výsledek je nelichotivej, ale já musím kluky pochválit, protože odehráli dobrej zápas. Chvílema jsme byli i lepší. Dělám si vždycky takovou analýzu zápasu a viděl jsem, že kdykoliv jsme měli nějaký tlak nebo šanci, tak okamžitě následovalo vyloučení. Bylo toho až moc na to, abych kvůli tomu kluky káral. Rozdíl byl dneska jediný, oni svoje šance využívali, my ne.