3:7
(0:2, 1:2, 2:3)

Dukla deklasovala Prostějov!

19.09.2007 / Miroslav Klimeš, Jakub Mezlík

Na úspěšné derby s Třebíčí navázali jihlavští hokejisté ještě povedenějším zápasem na ledě Prostějova. Jestřábi podlehli Dukle na vlastním ledě vysoko 3:7. Na veleúspěšnou přípravu si vzpomněl Ladislav Rytnauer, který v utkání zaznamenal hattrick a na další branku nahrával. Stejný počet bodů nasbíral také Tomáš Čachotský, který podílel na čtyřech gólech asistencí.
19.09.2007 18:00, 1. liga ČR - 4. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Štůrala (45. Daneček) - Kumstát, Hegegy, Procházka, Vomela, Suchý, Bartoň, Chovan, Kundrátek - Vrba, Berzinš, Kotásek - Vymazal, Piecha, Fojtík - Bartošek, Hampl, Čech - Škatula, Šúrek, Mikšovský
3

HC Dukla Jihlava

Zgraggen - Ščerban, Staněk, Kuchyňa, Balčík, Míka, Duben, Štrach, Martinka - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Říha, Hradecký, Slavík - Ježek, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Kubát, Nekvasil
7
Branky a nahrávky: 33. Kotásek (Kumstát), 51. Kundrátek (Kumstát, Piecha), 59. Bartoň (Mikšovský) - 1. Bakus (Staněk), 5. Rytnauer (Čachotský, Bakus), 26. Rytnauer (Čachotský, Ščerban), 37. Rytnauer (Ščerban), 42. Staněk (Rytnauer, Čachotský), 45. Říha (Hradecký, Slavík), 47. Bakus (Čachotský, Ščerban). Rozhodčí: Husička - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:10. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1129. Střely na branku: 26:47. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:7, 3:7.

Průběh utkání

Hokejisté Prostějova měli po velice špatném výkonu v Olomouci co napravovat, jenže od prvních vteřin nic v zlepšení nenasvědčovalo. Hned po 19 sekundách hry se totiž trefil do poloprázdné domácí branky jihlavský Oldřich Bakus, který dorazil střelu Pavla Staňka. Druhý gól hostů na sebe nenechal dlouho čekat a v páté minutě v signalizované výhodě se puk po ose Bakus, Čachotský dostal až k Ladislavu Rytnauerovi, který se střelou počkal, položil si Štůralu v domácí brance a následně pod horní tyčku zvýšil na 2:0. Prostějov se pokoušel ihned zareagovat, ale jak Filip Čech, jenž se protáhl kolem mantinelu, tak Tomáš Vrba nedokázali z bezprostřední blízkosti na Kaspara Zgraggena vyzrát. V 11. minutě mohla Dukla vést již o tři branky, před Štůralou se nikým nehlídán ocitl Oldřich Bakus, ten už zametal bekhendem puk za domácího brankáře, ale branku těsně minul. Další slibná příležitost hostů se zrodila při chybě prostějovské obrany. Lukáš Krupka s Nekvasilem se dostali do přečíslení 2 na 1, první jmenovaný akci zakončoval mimo. Před koncem první třetiny měli Jestřábi ještě možnost hrát přesilovou hru, ale i v té ohrožovali Zgraggena minimálně.

V druhé třetině pokračoval styl hry z prvního dějství. V ojedinělé šanci byl Michal Bartošek, který zkoušel štěstí hned po vyhraném buly. Zgraggen puk skryl v náruči. Ve 25. minutě se zmocnil puku ve středním pásmu Vladimír Říha a podařilo se mu dostat až před domácího brankáře, ten ale zasahovat nemusel, protože Říha pálil nad. O minutu později mohl snížit Martin Piecha, jenže z mezikruží nedokázal ze dvou pokusů propálit hostujícího brankáře. Ve 26. minutě byl vyloučen Josef Fojtík a nabídnutou šanci hosté využili. Akci na jeden dotek zakončoval Ladislav Rytnauer, když se k němu puk dostal z rohu od Bakuse, druhou asistenci si připsal Ščerban. Hned na to dostali Jestřábi dvakrát v krátkém časovém intervalu možnost hrát přesilovku 5 proti 3. Z té druhé už se domácí radovali. Ve 33. minutě Kumstát zachytil vyhození hostů a nahrál k levé tyči Martinu Kotáskovi, ten gólmana Jihlavy prostřelil mezi betony. Prostějovští se pak dostali trochu do hry, ale hned za necelé 4 minuty hosté znovu utekli na rozdíl tří branek. V útočném pásmu zamotali domácím obráncům hlavy a Ščerbanův pokus dorazil za bezmocného Štůralu Ladislav Rytnauer. Druhá třetina se už jen dohrála. V jejím závěru byl ještě vyloučen Michal Vymazal.

Třetí třetinu začínali hosté přesilovou hrou a tu se jim podařilo využít. Ve 42. minutě dorazil střelu Rytnauera za domácího strážce branky Pavel Staněk a zvýšil tak už na 5:1. Jihlavským se ale skóre stále nelíbilo a neustále se tlačili před domácí branku. Do té se trefil nejprve ve 45. minutě Vladislav Říha a následně v minutě 47. Oldřich Bakus. Obrana Jestřábů už v té době rezignovala. Po sedmé brance se Jihlava začala šetřit a pustila k puku i domácí borce. Těm se už jen podařilo snížit v 51. minutě znovu v přesilovce 5 na 3 dělovkou Tomáše Kundrátka od modré a v 59. minutě po nepřehledné situaci dorážel z mezikruží Jaroslav Bartoň. Jihlava si tak z prostějovského ledu zaslouženě odváží tři body za výhru 7:3.

Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Dukly Jihlava): „Dnes jsme byli celý zápas lepší, měli jsme ještě mnoho neproměněných šancí. Možná, že jsme se už po první třetině nemuseli zbytečně nervovat, nebýt nevyužitých gólových šancí. V poslední třetině jsme už Prostějov definitivně zlomili. Nakonec výsledek hovoří sám za sebe."

Martin Stloukal (trenér HK Jestřábi Prostějov): „Takový zápas samozřejmě musím hodnotit špatně. Nemohu říci, že bychom hráli dobře. Nic nám nevycházelo a soupeř nás předčil naprosto ve všem. Dukla našim hráčům nedovolila udělat vůbec nic. Teď to ale musíme hodit za hlavu a vrátit se ke stylu předvedenému například v utkání s Kometou."