2:5
(1:2, 0:1, 1:2)

Jestřábi odlétají z Jihlavy se třemi body

10.10.2007 / Michal Kolařík

Po dlouhých třech letech si Prostějov odváží z Horáckého zimního stadionu vítězství. Za domácí skóroval dvakrát mladý útočník Karel Nekvasil. Hosté byli efektivnější v přesilových hrách. Na výhře Jestřábů se dvěma góly podílel Martin Kotásek. Pro Petra Kaňkovského to byla první porážka na jihlavské střídačce.
10.10.2007 17:30, 1. liga ČR - 11. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Kuchyňa, Staněk, Ščerban, Míka, Martinka, Štrach, Balčík - Rytnauer, Bakus, Kubát - Krupka L., Hanzal, Říha - Nekvasil, Hradecký, Čachotský - Holuša, Slavík, Ježek
2

LHK Jestřábi Prostějov

Daneček Suchý, Procházka, Kumstát, Chovan, Bartoň, Vomela, Bořuta, Bokroš - Šúrek, Piecha, Kotásek - Mikšovský, Prokop, Vrba - Vymazal, Piluša, Berzins - Šebek, Vlach
5
Branky a nahrávky: 2. Nekvasil (Čachotský, Hradecký), 44. Nekvasil (Hradecký, Hanzal) - 4. Kotásek (Piecha, Procházka), 19. Piluša (Bořuta, Mikšovský), 39. Piecha (Kotásek, Procházka), 50. Mikšovský (Prokop, Vrba), 58. Kotásek (Piecha). Rozhodčí: Hribík - Čížek, Prchal. Vyloučení: 9:13, navíc Štrach (JIH) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1313. Střely na branku: 49:38. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5.

Průběh utkání

Po vzájemném oťukávání v úvodu zápasu se již ve druhé minutě předvedl ukázkovou přihrávkou Hradecký. Puk předložil před brankovištěm nekrytému Nekvasilovi, ten zakončoval do odkryté poloviny klece – 1:0 Hosté však dokázali odpovědět za necelé dvě minuty. Po hrubé chybě domácí obrany skóroval Kotásek, když zužitkoval přihrávku do jízdy ve zcela odkrytém obranném pásmu domácích - 1:1. Následnému poklidnému přelévání hry ze strany na stranu učinilo přítrž vyloučení hostů. V 5. minutě tak Ščerban po pěkné kombinaci na jeden dotek hru oživil, jeho střelu ale brankář Daneček chytil lapačkou. V závěru přesilové hry hostující brankář ještě několikrát začaroval. Když lapil i šanci Míky, bylo jasné, že přesilovka domácích zůstane nevyužitá. Vzápětí se ale karta obrátila, na trestnou lavici putuje Čachotský za podražení. Hosté vážněji nezahrozili, naopak sám hříšník vracející se z trestné lavice zavezl puk do pásma. Zde s první pětkou dokázal hostům náležitě zatopit, ovšem bez brankového efektu. V 10. minutě Dukla hrála přesilovou hru, tentokrát pět proti třem. V té výborně chytající Daneček vzal domácím vítr z plachet. Po infarktových chvílích z nevyužitých šancí Dukly nastala klidnější fáze prvního dějství, kterou neukončila ani přesilovka hostů. Na sklonku úvodní dvacetiminutovky se hrálo ve čtyřech za vzájemnou potyčku hráčů na ledě. O překvapení se postaral Piluša, který využil nedůslednosti jihlavské obrany a urval vedení pro tým hostů - 1:2. Za tohoto stavu se odcházelo do kabin.

Domácí v úvodu druhé třetiny byli aktivnější, odměnou jim byla pouze nevyužitá přesilová hra. Dukle ke srovnání skóre bránil výborně chytající gólman hostů. Na výkonu mu neubrala ani střela do masky po odpískání hry, Štrach však putoval na trestnou lavici za nesportovní chování. Ve 25. minutě hře přidalo grády odpískané trestné střílení za hákování Kubáta. Exekutor Čachotský svůj nájezd neproměnil. Skóre i v následujících minutách zůstávalo nezměněno. Brankář hostů se opět blýskl několika zákroky, domácím tak nepomohla ke skórování ani vlna přesilových her. Ke slovu se v 35. minutě dostali také hosté, nejdříve hrubým atakem domácího brankáře a poté v oslabení mohli dokonce navýšit vedení. Kotásek ale po objetí branky nedokázal puk zasunout do zcela odkryté klece. Závěr okořenila přesilovka hostů 5 na 3. V té si Prostějovští otevřeli střelnici, což vedlo k upravení skóre na 1:3 zásluhou Piechy.

Po závěru druhé třetiny působily domácí v prvních minutách třetího dějství poněkud zakřiknutě. Nový elán do žil jim ale vlil ve 44. minutě gól Nekvasila, když po pěkné souhře s Hradeckým snižíl na rozdíl jediné branky – 2:3. O dvě minuty později byla k vidění opět hra čtyř proti čtyřem, více prostoru na ledě svědčilo spíše hostům. Řehoř ale všechny nebezpečné šance ustál. Střeleckou impotenci jihlavských hráčů dnes podtrhl v oslabení kapitán domácích Bakus, a to, když jedinečnou šanci k vyrovnání samostatným nájezdem od modré neproměnil. Hokejové „nedáš-dostaneš“ platilo i dnes. Hosté totiž předvedli učebnicovou souhru, kterou pěknou střelou zakončuje Mikšovský - 2:4. O pár minut později dvěma střelami od modré prověřil gólmana hostů Kuchyňa, ale marně. Střelecky zdeptané domácí tak znovu školil ve vlastním oslabení Piecha s Kotáskem. Po obhození si puku kolem obránce pokračoval prvně jmenovaný na křídle do útoku a Kotásek po obdržené přihrávce nechybuje a zvyšuje střelou pod víko na konečných 2:5. Snad nejpohlednější gólová akce zápasu tak činí tečku za vývojem skóre v utkání, kterému dominoval hostující gólman a střelecká nemohoucnost domácích. Tu totiž neukončil ani Rytnauer, v mezikruží osamocený před gólmanem hostů nedokázal šanci zužitkovat.

Ohlasy trenérů

Martin Stloukal (trenér HK Jestřábi Prostějov): „Samozřejmě potěší vítězství, já si myslím, že jsme dneska bojovali. Měli jsme trochu štěstí ve druhé třetině, kdy nás soupeř přehrával, k hokeji ale štěstí patří. To se přiklonilo k nám, dali jsme pět branek, což je na náš poměr dost."

Petr Jaroš (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): „Nechci říkat, že to je tím, že máme mladší tým, který ještě asi není schopný se namotivovat sám a do zápasu vlítnout na sto procent. Ti kluci se to musí naučit. Ne pořád dotahovat a doufat, že ve třetí třetině vyhrajeme. Zápas jsme mohli vyhrát, bohužel nám ale nevyšel tak jak jsme chtěli, dostali jsme facku a musíme se z toho ponaučit."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie