5:2
(1:1, 3:0, 1:1)

Jestřábi odlétají z Jihlavy s prázdnou

02.02.2008 / Martin Doucha, Pavel Zeman

Na důležité tři bodíky zadělali domácí především v prostřední části hry, do které vlétli jako uragán a během necelých tří minut dvakrát dobyli jestřábí hnízdo soupeřů z Prostějova. V závěru této dvacetiminutovky se jim povedlo na třetí pokus využít dvojnásobnou početní převahu a branka do šatny zlomila odpor hostů. Do statistik utkání se výrazně zapsal jak Martin Krupka, který ke dvěma brankám přidal i jednu přihrávku, tak i Pavel Staněk, jenž se sice do černého netrefil, zato ale připravil svým kamarádům z útoku hned 5 přesných zásahů svými asistencemi.
02.02.2008 17:30, 1. liga ČR - 41. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Ficenc, Staněk, Martinka, Štrach, Duben, Kašpar - Kopecký, Bakus, Kubát - Říha, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Hradecký, Suk - Piluša, Man, Jonáš
5

LHK Jestřábi Prostějov

Štůrala (21. Daneček) - Hlavatý, Procházka, Balčík, Chovan, Kumstát, Bartoň - Kotásek, Piecha, Pavelek - Duba, Mikšovský, Opatovský - Vrba, Podešva, Hlusička - Nakládal, Vymazal, Hruška
2
Branky a nahrávky: 17. Krupka M. (Staněk, Martinka), 21. Říha (Krupka M., Staněk), 23. Krupka M. (Staněk, Říha), 39. Štrach (Říha, Staněk), 53. Hanzal (Staněk, Martinka) - 12. Kotásek (TS), 58. Vymazal (Podešva, Pavelek). Rozhodčí: Hodek - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 6:11, navíc Procházka (PRO) 10 min. OT + do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1660. Střely na branku: 45:25. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2.

Průběh utkání

Prostějovští dravci přiletěli na Horácký zimní stadion nažhaveni výbornou sérií z venkovních kluzišť. V cizích hnízdech loupili hned pět zápasů za sebou, a to prosím i v těch územích, odkud jiné týmy body nevozí, např.: Brno, Olomouc nebo Havířov. Jihlava se svého soka bát nemusela. I ona prožívá slastné období. 11 zápasů a 9 výher, to jest bilance, před kterou smekám.

Oba celky nastoupily do utkání spíše pasivně a vyčkávaly, s čím přijde soupeř. Když se na zmrzlého Řehoře řítil na začátku 12. minuty prostějovský útočník rozhodla se domácí obrana, že ho až k Řehořovi nepustí. Rozhodnutí to bylo dobré. Samotné provedení již nikoli, a tak sudí Hodek nařídil trestné střílení. Kotel hostujících fanoušků začal vyvolávat jméno Martina Kotáska. Prostějovský kapitán jejich žádost vyslyšel a bez váhání se postavil do středového kruhu. S nájezdem si poradil bravurně a po kličce do bekhendu zasunul po zemi kotouč do prázdné branky - 0:1.

Tato branka jakoby nakopla do té doby ležící spící jihlavské hokejisty. V 17. minutě našel Staněk dlouhým pasem Martina Krupku, který zakmital nohama a z pravého kruhy zamířil mezi betony Štůraly. Třiadvacetiletý brankář kotouč ztlumil, ale ten se i přesto došoural za brankovou čáru - 1:1. A na ledě existovalo od této doby jen jedno mužstvo. Hosté nestíhali a pomáhali si zbytečnými fauly. V přesilovce pět na tři spálil superšanci Oldřich Bakus. Po Míkově dělovce, která málem rozpůlila břevno, mohl puk pohodlně dorazit do prázdné brány. Proč zamířil vedle snad neví ani on.

Ve výtečné formě hrající druhá lajna Dukly rozhodla zápas v rozmezí dvou minut na začátku druhé třetiny. Pátý gól v sezóně si na své konto připsal Vladimír Říha, když doklepával vyražený puk prakticky do prázdné branky - 2:1. Radomír Kužílek vycítil, že to s jeho svěřenci nevypadá růžově a střídáním brankářů se snažil zbrzdit rozjíždějící se jihlavskou mašinu.

Vyrovnat mohl v 21.minutě Piecha, ale radost mu zkazila pravá tyč. O dvacet vteřin později si stejnou porci smůly vybral Bakus - spojnice. Nejkrásnější pasáž zápasu vygradovala brankou Martina Krupky. Jihlavský kanonýr ukázal v jaké pohodě se momentálně nachází. Dobré tři vteřiny se na něj smála prázdná klec, ale on si ten pohled nejdříve vychutnal, možná se na ni taky usmál, narovnal si puk na bekhend a s lehkostí upravil na 3:1.

Až třetí možnost dvojnásobné početní výhody dokázala Dukla gólově zužitkovat. Zkušený Říha moc dobře viděl najíždějícího Petra Štracha, který poslal kotouč z „jedničky“ za bezmocného Danečka - 4:1.

Byl to večer druhého jihlavského útoku. Jeho nejmladší člen, Jiří Hanzal, potěšil ochozy lahůdkovou akcí. Šťavnaté kličky přes půlku kluziště okořeněné překvapivým zakončením z bekhendu si gól prostě zasloužily - 5:1. Na konečných 5:2 upravil Michal Vymazal, když tečoval nahození Martina Podešvi.

Nejlepší hráči zápasu: Krupka M., Hanzal, Říha, Staněk, Martinka - nikdo.

Ohlasy trenérů

Radomír Kužílek (trenér Prostějova): „Moje hodnocení bude dneska jednoduchý, protože na ledě bylo jen jedno mužstvo. Prostě jsme nestíhali ve všech činnostech a hlavně pohybově jsme nestíhali. Snažili jsme se dobrou obranou zastavit soupeře, ale to sem nám taky nedařilo. První branka byla dobrá, ale hned v zápětí jsme inkasovali. Rozhodl začátek druhé třetiny, kdy jsme inkasovali dvě branky. Po taktické stránce bych dnešní zápas raději vůbec nehodnotil. Nám se na Jihlavu prostě nedaří. Hráčům jsme vysvětlili, co na Jihlavu platí a co bychom měli hrát, ale nedokázali jsme to. Vystřídáním brankáře jsme se snažili to mužstvo nabudit. Mysleli jsme, že se druhýmu brankáři třeba poštěstí chytit dvě tři větší šance a hráči si začnou víc věřit, ale hned jsme inkasovali a nepřineslo to ten potřebný efekt. “

Bedřich Ščerban (asistent trenéra Jihlavy): „Mně se to utkání bude hodnotit taky jednoduše. My jsme to všechno změnili tak, aby se na nás Prostějov nemohl připravit. Mohli jsme dát klidně víc gólů, ale nešli nám přesilovky. V podstatě jsme ale spokojeni s výkonem mužstva. Nějaké nedostatky tam samozřejmě byly, ale celkově si myslím, že můžeme být spokojeni. Já můžu poděkovat všem. Gólmanem počínaje, přes mladé kluky, kteří dneska nastoupili, až po sedmého obránce. Ale všichni si musí uvědomit, že tohle jsou teprve ty první krůčky na cestě, kterou jsme se vydali.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie