3:4
(0:0, 2:1, 1:3)

Smolné trojky připravily Duklu o tři body

03.11.2007 / Pavel Zeman

Slibně rozehrané derby totiž Dukla ztratila během tří minut na začátku třetí třetiny a slušelo by se podotknout, že se o to výraznou střeleckou měrou zasloužil i Rebel Miroslav Třetina. V niveč tak přišla krásná individuální akce, kterou se v třetině předchozí ve vlastním oslabení blýskl domácí kapitán Oldřich Bakus. Bojovné Dukle se sice ještě povedlo snížit zásluhou Ladislava Rytnauera, ale na body již domácí dosáhnout nedokázali.
03.11.2007 17:30, 1. liga ČR - 18. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř (44. Zgraggen) - Míka, Staněk, Ščerban, Klíma, Kuchyňa, Štrach - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Říha, Hradecký, Kubát - Ježek, Hanzal, Krupka M. - Holuša, Krupka L.
3

HC Rebel Havlíčkův Brod

Suchan - Jelínek A., Vyhlídal, Procházka, Šulc, Borůvka, Pavlík, Jebavý - Borovanský, Jelínek P., Hodek - Čermák, Němec, Třetina - Endál, Dušátko, Varga - Kreuzer, Ondráček, Holec - Malát
4
Branky a nahrávky: 23. Čachotský (Staněk, Bakus), 32. Bakus (Čachotský), 56. Rytnauer (Míka) - 29. Kreuzer (Vyhlídal, Jelínek A.), 42. Třetina (Jelínek P., Borovanský), 43. Hodek (Čermák), 44. Třetina. Rozhodčí: Jeřábek - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 10:9, navíc Bakus (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3170. Střely na branku: 25:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4, 3:4.

Průběh utkání

Suchan, Vyhlídal, Hodek, Třetina a Dušátko. To je výčet nynějších havlíčkobrodských hráčů, kteří v minulosti oblékali jihlavský dres. Jihlava chtěla zapomenout na tři porážky v řadě a v prestižním derby Vysočiny naplno bodovat.

Začalo se stylem „nahoru-dolu“. Obrany obou mužstev nechávali útočníkům hodně prostoru, a tak se více než tři tisíce diváků nemohly na Horáckém zimním stadionu nudit. V 6.minutě Petr Jelínek nejprve donutil Řehoře k zásahu a hned vzápětí na druhé straně mířil z výborné střelecké pozice mimo tyče Martin Krupka. Dukla byla o něco aktivnější, ale střely Kuchyni, Ježka, či Bakuse pochytal vynikající Suchan. Ve 14.minutě roztleskal domácí obecenstvo Řehoř, když vychytal tři vyložené šance. Hodek totiž míchal puk za bránou a rozděloval puky najíždějícím spoluhráčům, kteří nekompromisně pálili na soustředěného Řehoře. V posledních vteřinkách prvního dějství se Bakus pokusil sólovou akcí dostat Duklu do vedení, ale když se prokličkoval až před bránu, byl nemilosrdně stažen k zemi Vyhlídalem. Podle sudího čistým způsobem.

Prostřední část hry začali domácí v početní převaze, ale střela Míky byla jediným světlým momentem. Co se Dukle nepovedlo v přesilové hře, napravila při rovnovážném počtu hráčů. V 22.minutě Pavel Staněk nahodil kotouč na Jaroslava Suchana, ten jej vyrazil před sebe a na dorážku Tomáše Čachotského byl prostě krátký – 1:0. Kuriózní moment přinesla 23.minuta. Míka se snažil vyvézt puk z obranného pásma, ale nešetrně si zkřížil cestu s rozhodčím a ztratil kontrolu nad černou pryží. Té se chopil Čermák, ale jihlavský gólman se roztáhl na ledě a jeho pokus pokryl tělem. Ve 26.minutě vystřelil Štrach. Inu, vystřelil... Spíše nahodil, ale směrem horní růžek hostující branky. Špičkou lapačky vyrazil Suchan Štrachův pokus mimo tři tyče. Ve hře 4 na 4 si Aleš Kreuzer vyšlápl před jihlavskou branku, položil si Milana Řehoře a zakončil pod horní tyčku – 1:1. V 32.minutě, ve vlastním oslabení se předvedl Oldřich Bakus. Po sólu přes půlku kluziště před brankovištěm přibrzdil, přehodil si puk na bekhendovou stranu a poslal kotouč elegantně pod břevno branky Jaroslava Suchana – 2:1. Vyrovnat mohl Šulc. Jeho projektil zazvonil na pravou tyč jihlavské klece.

Nejeden šedivý vlas musel přibýt náčelníkovi jihlavské střídačky, Petru Kaňkovskému, po zhlédnutí prvních čtyř minut třetí třetiny. Když ve 42.minutě nahrával Miroslav Třetina z rohu kluziště před bránu, jistě netušil, že puk si najde cestu do cíle tak lehce. Řehoř si srazil Třetinovu přihrávkou svým příložníkem do betonu a puk se dokodrcal až za brankovou čáru – 2:2. O deset sekund později mířil Ondráček do spojnice tyčí. A nebylo to zdaleka všechno. Ve 43.minutě Klíma neuhlídal Daniela Hodka, který si přehodil kotouč na forhend a švihem do odkrytého růžku jihlavské branky zaokrouhlil svůj gólový účet v této sezóně na deset – 2:3. Necelou tisícovku havlíčkobrodských fanoušků přivedl do stavu absolutní extáze Miroslav Třetina, který bekhendovým pokusem po ledě zvýšil na rozdíl dvou branek – 2:4. Během dvou minut a osmi sekund bylo vymalováno a Řehoř se poroučel z branky. Do té se postavil Kaspar Zgraggen, což uvítali borci ze švýcarského fanklubu Dukly Jihlava, kteří přijeli Jihlavu podpořit. Na lavici hanby musel v 51.minutě zamířit na deset minut Oldřich Bakus za úder do oblasti hlavy a krku. Čtyři minuty před koncem zavelel k závěrečnému náporu Rytnauer, když využil odrazu od zadního mantinelu a snížil na 3:4. Srovnat krok už se domácím nepovedlo. Třetina sice minutu před koncem poslal hosty do čtyř, ale ze strany Dukly už to byla jenom křeč...

Smutek Jihlavských ostře kontrastoval s rozbouřeným, hlučným a početným kotlem hostujících fanoušků, před kterými je nutné smeknout.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (trenér Havlíčkova Brodu): „Jsme spokojený s každým bodem z jakéhokoli zápasu. A když je to vítězství z Jihlavy, tak to těší o to víc, protože se jedná o derby. Spousta kluků pochází z Jihlavy, takže se chtěli vytáhnout. Povedlo se nám to a jsme rádi všichni. Chtěli jsme co nejdéle hrát na čtyři útoky, abychom Jihlavu unavili a pak je přehráli, což se nám povedlo. Plánovali jsme to sice až na konci třetiny, ale vyšlo nám to hned na začátku. Zápas jednoznačně rozhodla ta tříminutovka, kdy jsme dali tři šťastný góly a Jihlava už neodpověděla. Stejně jako je třeba Horváth ve Spartě na fotbale, tak tady je zase Bakus. Chtěli jsme ho vyprovokovat a povedlo se nám to. Víme, že přes něj hrají přesilovky a když ho neměli tak nesehráli ani přesilovku pět na tři. Všechno klapalo tak, jak mělo.“

Petr Jaroš (Asistent trenéra Jihlavy): „Nehodnotí se to dobře, protože ty první dvě třetiny probíhaly vcelku solidně z naší strany. Pak bohužel ten nástup do třetí třetiny a během tří minut bylo vše jinak. Prostě totální kolaps, jak od hráčů, kteří tam byli, tak od brankáře Řehoře, což by se nemělo stávat. Takže velká nespokojenost. Snažili jsme se hráče nabudit, abychom zabrzdili ten kolaps. Co se týká Oldy Bakuse, tak pokuta ho určitě nemine, protože není rozdíl mezi hráči. My máme určitý pravidla a ty se musí dodržovat. Každý hráč klíčový jako je Olda, který se takto nechá vyloučit, tak tam chybí. Byl tam poté Tomáš Hradecký místo Oldy Bakuse a bylo vidět, že třeba Láďa Rytnauer čekal ty nahrávky trošku jinak. Hrozně dlouho nám trvalo než jsme vystřelili, než jsme se vůbec k něčemu dostali.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie