4:3
(0:0, 3:1, 1:2)

Infarktový závěr v Jihlavě

21.11.2007 / Michal Kolařík

Dlouhých třicet pět dní trvalo jihlavské Dukle, než se dočkala tříbodového vítězství. Zejména díky třem brankám Martina Krupky se jí to povedlo v 23. kole v zápase proti berounským Medvědům. Když Berounští dvě minuty před koncem vyrovnali skóre utkání, vše nasvědčovalo tomu, že vítěze bude muset určit až prodloužení. To ale odmítl v poslední minutě Pavel Suk a rozhodl o hubené výhře 4:3.
21.11.2007 17:30, 1. liga ČR - 23. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Ficenc, Ščerban, Staněk, Kuchyňa, Štrach - Rytnauer, Bakus, Krupka L. - Čachotský, Hanzal, Říha - Suk, Hradecký, Krupka M. - Jonáš, Holuša
4

Medvědi Beroun 1933

Jarina - Martinec, Braniš, Šmach, Jelínek, Gudas, Wagenhoffer - Jankových, Slížek, Vlček - Besser, Šinágl, Tvrzník - Nedorost, Křesťan, Straka - Kupec, Heřman, Pavel - Novotný
3
Branky a nahrávky: 29. Krupka M. (Říha), 32. Krupka M. (Říha), 36. Krupka M. (Hanzal, Ščerban), 59. Suk (Hanzal) - 21. Jankových (Slížek, Vlček), 50. Novotný (Šinágl, Tvrzník), 58. Tvrzník (Šinágl, Wagenhoffer). Rozhodčí: Jebavý - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 10:8, navíc Hanzal (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1030. Střely na branku: 33:45. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Jihlavští hned v úvodu měli možnost hrát v početní převaze, ovšem předvedená hra ke skórování nevedla. Když ani o dvě minuty později domácí nezužitkovali další přesilovou hru, rozhodčí udělil tresty i na druhé straně. Tentokrát na trestnou lavici putuje Bedřich Štěrban za podražení. Powerplay hostů hokej zrychlila, Dukla hrála aktivně a soupeře téměř do pásma nepustila. Pravděpodobně největší šancí domácích první třetiny byla ta z 10.minuty, Ladislav Rytnauer ale nedokázal z bezprostřední blízkosti usměrnit puk do klece. Beroun nechtěje zůstat pozadu se z protiútoku se pokusil o vstřelení vedoucího gólu, sólový únik od modré ale Řehoř vytěsňuje pravým betonem do rohu kluziště.

Ve 12. minutě domácí v další přesilové hře dokázali hosty uzavřít v obranném pásmu, ale ani dobrá spolupráce Bakuse s hostujícím Ficencem ke gólu nevedla. Vzápětí po vyhraném buly Petr Kuchyňa střelou od modré trefuje levou tyč. Po dalších zhruba třech minutách klidné hry dokázal Martin Krupka dobrou střelou hru oživit. Brankář Jarina puk ale vytěsnil ramenem nad branku. V závěru třetiny aktivnější hosté zkoušejí nalézt recept na vstřelení gólu, ingredience v podobě přesilových her jim ale kýžený gól nepřinesly, do kabin se odchází stejně jako se z nich přicházelo, tedy za stavu 0:0.

Začátek druhé třetiny patřil hostům, Vítězslav Jankových první brankou zápasu využívá přesilovou hru, kterou jeho tým dohrával z předchozího dějství. Pěknou střelou trefuje pravý horní roh branky – 0:1. Ve 23. minutě mají domácí možnost využít přesilové hry, o chvíli později navíc Bakus zablokován hokejkou soupeře se zasluhuje o hru pěti proti třem. V ní však Dukla působí zcela bezradně, naopak berounský Tvrzník zaměstnal nebezpečnou střelou Řehoře na druhé straně hřiště. Hra v opačném podání byla vidět posléze, když čtveřice jihlavských ve vlastním oslabení oplácí stejnou mincí, tedy překvapivě aktivní hrou převážně v polovině hostů. Tato snaha gradovala až po uplynutí hry domácích ve čtyřech.

Martin Krupka po asistenci Vladimíra Říhy střelou z mezikruží nedáva brankáři šanci – 1:1. Gól jihlavským hráčům dodal sebevědomí a elánu. V dalších minutách hosty domácí sevřeli před jejich brankou, čímž donutili soupeře alespoň faulovat. V signalizované výhodě autor prvního gólu Dukly přidává i druhou branku. Opět v tandemu s Vladimírem Říhou se Martin Krupka po úspěšné kombinační hře zaslouženě raduje ze změny stavu na 2:1. Zapomenuty jsou minuty plné nepřesností a zakřiknutého výkonu domácích, Dukla je v této fázi na koni a je to znát. V její režii je vidět rychlý, aktivní hokej.

To potvrzuje i Tomáš Čachotský, ve 35. minutě se ve vlastním oslabení dostává až před brankaře Jarinu, souhru s Bakusem ale ukončuje faul Jelínka na jihlavského kapitána, který předčasně odchází na ošetření do kabin. Ztráta kapitána ale s výkonem domácích nezakolísala, naopak, v čase 35:24 Martin Krupka slaví hattrick. Gól ze stejné pozice jako předchozí, tentokrát do prázdné branky zakončuje bekhendem- 3:1. Ve finiši zajímavé třetiny již rozjetí domácí do vážnější šance hosty nepustili.

V úvodu poslední fáze utkání se Jihlavané úspěšně brání přesilové hře hostů, následující minuty hrané v pěti proti pěti hrají jihlavští „údržbový hokej“, soupeře nepouští do vážnějších akcí, bojuje se ve středním pásmu. Ve 48. minutě mohl Martin Krupka ve svém hvězdném zápase vsítit čtvrtý gól, ale samostatný nájezd přes půl kluziště nedokázal proměnit.

Jedenáct minut před koncem rozhodčí posílá ze hry na dvě minuty Radka Míku, berounští medvědi vědomi si šance napnuli všechny síly a Novotný po přihrávce Šinágla z rohu kluziště usměrňuje puk za Řehořovy betony - 3:2. Hra se přiostřuje, což sudí trestá, když na trestnou posílá nejprve Čachotského, ihned po něm i Ščerbana. Modrobílí si berou oddechový čas, po kterém sehráli nebezpečný kolotoč, ovšem výborný Řehoř drží stále jednobrankový náskok domácích.

Po infarktové dvouminutovce tak pro diváka přichází krátké odlehčení, aby vzápětí v čase 57:55 Martin Tvrzník brankou na 3:3 ve hře čtyř proti čtyřem zchladil domácí publikum. Diváci jsou opět ve varu o necelou minutu později, domácí Pavel Suk totiž nebyl smířen s dělbou bodů a ušmudlanou střelou naponěkolikáté překonává gólmana Jarinu, 4:3. Horácký zimní stadion ožívá radostí. Hra hostů bez brankáře v poslední minutě už skóre nemění, jihlavští si připisují zaslouženou výhru před domácím publikem.

Ohlasy trenérů

Vladimír Bednář (Beroun): „My jsme chtěli konečně uhrát nějaký body venku, protože třikrát za sebou jsme měli dobře rozehraný zápas. Dnes jsme v první třetině byli lepší, bohužel osudných sedm minut druhé třetiny rozhodlo zápas. Musím pochválit mužstvo že se ješte za stavu 3:1 zvedlo a dokázalo srovnat na 3:3, ale bohužel chyba našeho hráče v závěru nás stála body.“

Petr Jaroš (Jihlava): „Po delší době jsme doma uhráli vítězství, našel se nový střelec, což je důležité. Určitě jsme rádi za tři body ale zároveň nemůžeme být spokojení, protože jsme udělali spousty chyb a nechali se zbytečně vylučovat. Stále máme na čem pracovat."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie