4:3sn
(2:2, 1:1, 0:0 - 0:0 - 1:0)

Dorost v důležitém zápase uhrál pouze bod

05.12.2008 / Ondřej Kubát

Jihlavští dorostenci cestovali v pátek do Olomouce k zápasu proti soupeři, který měl před 28. kolem jen o pět bodů méně než Dukla. Svěřenci Františka Zemana v první třetině po trefách Jana Štěpána dvakrát vedli, domácí ale pokaždé rychle vyrovnali. Ve druhé třetině vedla pro změnu Olomouc, ale srovnat se tentokrát podařilo Romanu Mikešovi. Další branka už ve hře nepadla, o osudu rozhodly samostatné nájezdy. V nich byla úspěšnější Olomouc, a dorost tak prohrál 3:4.
05.12.2008 17:30, Extraliga dorostu - 28. kolo

HC Olomouc

Lukáš (21. Motáň) – Škůrek, Jergl, Kvapil, Brandýs, Schejbal – Kostelník, Kebza, Konečný, Husák, Zona, Králík, Boček, Koryčanský, Lehečka, Machala
4

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Hlaveš, Martínek, Zadražil, Tichý, Šidlík, Pavlas – Pekárek, Matějka, Štěpán, Kret, Pěška, Zídek, Kasalý, Mikeš, Přidal
3
Branky a nahrávky: 9. Lehečka (Králík, Zona), 19. Machala (Konečný, Husák), 26. Husák (Konečný), rozh. nájezd Králík - 8. Štěpán (Kret, Matějka), 18. Štěpán (Šidlík), 30. Mikeš (Šidlík). Rozhodčí: Polášek - Kašík, Trunečka. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 22:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Do utkání vstoupila aktivněji Olomouc. V prvních pěti minutách zasypala gólmana Šťastného sprškou střel. Ovšem skóre se podařilo otevřít Jihlavským. V osmé minutě přihrál Kret z prostoru za brankou najíždějícímu Janu Štěpánovi. Gólman Olomouce se nestihl přesunout a Štěpán měl proto lehkou pozici, trefil se k tyči – 0:1. Vedení ovšem Dukle dlouho nevydrželo. O dvě minuty později se v přesilovce z úhlu prosadil domácí Jakub Lehečka1:1.

Jihlavě se ale ještě do konce prvního dějství podařilo vstřelit další branku. Díky šťastné dorážce se prosadil z bezprostřední blízkosti opět Jan Štěpán1:2. Ale historie se opakovala a už po několika vteřinách bylo vyrovnáno. Po rychlém přechodu do útoku se mezi obránci nejlépe zorientoval Patrik Machala2:2.

I ve druhém dějství se hrál vyrovnaný hokej. V šestadvacáté minutě se Hanáci dočkali vedoucí branky. Trefil se Stanislav Husák3:2. Uběhly jen čtyři minuty a stav se opět měnil. Za Duklu srovnal v přesilové hře Roman Mikeš3:3. Mužstvo z Vysočiny mělo obrovskou šanci na čtvrtou branku tři minuty před druhou sirénou, Zídek ale z mezikruží trefil jen tyč. V samotném závěru se potom Kohoutům naskytla minutu a šest vteřin dlouhá přesilovka pět na tři. Mora sice uzamkla soupeře v pásmu, gólového efektu se však nedočkala.

Ve třetím dějství se bojovalo o každý centimetr ledu. Obě mužstva si byla vědoma důležitosti zápasu, proto si dávala pozor, aby neinkasovala. Do konce základní hrací doby branka nepadla, a na řadu přišlo prodloužení. Na jeho začátku byl vyloučen domácí Králík, Dukla tedy hrála ve čtyřech proti třem. Trenér Zeman si navíc vyžádal oddechový čas. Hosté ale početní výhodu nevyužili, navíc sami faulovali. I díky těmto vyloučením se hrál otevřený hokej, ale bez branek.

Rozhodnout tedy musely nájezdy. Úspěšnější nakonec byli domácí, rozdílovou penaltu proměnil Lukáš Králík. Za Olomouc kromě něj skóroval Lehečka a netrefil se Husák, za Duklu proměnil Mikeš, úspěšní nebyli Pěška a Zadražil.

Ohlasy trenérů

František Zeman (Jihlava): „To, že se prohrálo na nájezdy, je, jak se říká, vabank. Ale my jsme měli rozhodnout v základní hrací době. Ty šance jsme tam měli. Ale bohužel náš důraz v koncovce je katastrofální a hráči to stále berou na lehkou váhu. Dokud si to neuvědomíme, budeme takhle hloupě prohrávat. S tím se nemohu smířit. Určitě je to dnes ztráta. Měli jsme na to, abychom uhráli tři body, ale bohužel naše koncovka je žalostná. Ti hráči si myslí, že to přijde samo, ale bohužel to nepřijde samo."

Jaroslav Stuchlík (Olomouc): „Jihlava je mužstvo, které získalo více bodů venku než doma. Třikrát hrálo venku prodloužení, třikrát ho vyhrálo. Takže asi bych před zápasem ty dva body bral. A vzhledem k tomu průběhu jsme spokojeni. V závěru měl soupeř více šancí. Bohužel, měli jsme ve druhé třetině možnost rozhodnout, přesto si myslím, že to byla zasloužená dělba bodů."