3:2
(1:0, 1:0, 1:2)

Dorost na Kometě těsně prohrál

12.12.2008 / Tomáš Čekal

Jihlavští dorostenci sice dokázali stáhnout díky přesilovkovým trefám Jakuba Pekárka a Romana Mikeše dvoubrankový náskok Komety, který si soupeř vypracoval během prvních dvou třetin, nakonec však svěřenci Františka Zemana inkasovali třetí gól a prohráli 2:3. Z důležitého souboje sousedů v tabulce tak brala všechny tři body brněnská Kometa.
12.12.2008 18:00, Extraliga dorostu - 30. kolo

HC Kometa Brno

Barus - Bilčík, Crhák, Dujsík, Koukal, Král, Krejčiřík, Lesonický, Maša, Máša, Nedvěd, Novotný, Pospíšil, Prokeš, Touška, Zavadil, Dittrich, Buhaj, Krunka, Süsser
3

HC Dukla Jihlava

Šťastný Ji. - Šťastný Ja., Zadražil, Pavlas, Martínek, Tichý, Šidlík - Brychta, Štěpán, Pěška, Brabec, Zídek, Pekárek, Kasalý, Mikeš, Kret, Matějka
2
Branky a nahrávky: 7. Zavadil (Pospíšil), 39. Buhaj (Touška), 53. Crhák (Süsser) - 42. Pekárek (Matějka), 45. Mikeš (Zídek, Pěška). Rozhodčí: Coufal - Held, Lošťák. Vyloučení: 8:5, navíc Maša (Kom) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 61. Střely na branku: 24:29. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Hosté vstoupili do utkání trošku aktivněji. Tři minuty po úvodním bully se zrodila první šance. Martínkova přesilovková střela od modré skončila někde pod domácím brankářem Filipem Barusem. Rozhodčí asi po vteřině přerušil hru, načež puk okamžitě dojel zpoza betonů brankáře za brankovou čaru. Rozhodčí už ale předtím zapískal, tak nezbývalo již nic jiného, než se hráčům Jihlavy omluvit. Tento neuznaný gól dost možná ovlivnil další průběh zápasu. První branku zápasu tedy vstřelili v sedmé minutě domácí hráči. Po nenápadné akci vyslal Pavel Pospíšil zpoza jihlavské brány elegantní nezjištnou přihrávku, na kterou si dobře do mezikruží najel Josef Zavadil. Těžkou střelou z první do protipohybu trefil přesně levý růžek jihlavské brány. Po první brance se oba týmy praly o kotouč ve středním pásmu. To se podařilo změnit až Crhákovi.

Ten ve vlastním oslabení nejdříve dobře přečetl rozehrávku soupeře, v obranném pásmu si obhodil dalšího protihráče a už ujížděl sám na jihlavského brankáře Jiřího Šťastného. Po kličce na modré ale trošku ztratil rychlost a těsně před brankářem jej dohnal Ondřej Paška, jenž mu nedovoleným zákrokem zabránil zakončit podle svých představ. Jeho střela tak skončila někde pod Šťastného výzbrojí. Tři minuty před koncem první části si dobře sjel do střelecké pozice mezi kruhy domácí Petr Süsser. Křižná střela do protipohybu přesouvajícího se Šťastného ale jen prolétla nějaký ten centimetr od brankové konstrukce. Ihned potom nastala před domácí branou velká trma vrma. Ale ani klečícímu Bilčíkovi se poslepu zády k bráně nepodařilo kotouč zasunout. Po první třetině tak byli šťastnější hráči Komety.

Do první šance druhé třetiny se s velkou porcí štěstí dostal domácí Martin Prokeš. Po souboji za jihlavskou branou se kotouč obloučkem přesouval před ni. Šťastný ani další dva spoluhráči vůbec nevěděli, kde kotouč je. Toho využil Prokeš, jenž střílel okamžitě po dopadu kotouče z první. Ze vzdálenosti dvou metrů trefil z voleje jen hruď Jiřího Šťastného, jehož teď zachránilo před další inkasovanou brankou snad jen štěstí. Hezká věc se povedla o chvíli později Ivu Crhákovi. Poté co se zúčastnil bully, se okamžitě prosmýkl kolem svého soupeře a z ničeho nic se tak ocitl sám před brankářem Jihlavy. Bohužel pro něj se ale dostal příliš blízko a Šťastný mu nenechal v brance žádnou skulinku.

A byl to znovu domácí Ivo Crhák, jenž měl na čepeli druhou branku Brna. Ze skrumáže ale trefil jen položený beton brankáře Jihlavy. V této části domácí Jihlavské výrazně přehrávali. Z toho je mohl dostat Roman Mikeš, jenž tečoval Peškovo nahození těsně vedle pravé tyče domácí brány. I ve druhé třetině tak udeřili znovu hráči Komety. Povedlo se jim to v přesilové hře. Jakub Touška přihrál zpoza brány před ni, kde byli osamocení dva útočníci Brna. Tomáš Buhaj pohotovou střelou ze dvou metrů po zemi uspěl. Kolem pravého betonu brankáře poslal domácí dvě minuty před koncem druhé části do dvoubrankového vedení. Byl to jeho první gól v dorostenecké kategorii. Normálně totiž hrává teprve za devátou třídu Komety. Na dnešní zápas byl stejně jako minule povolán na výpomoc.

Do třetího dějství si přenesli Jihlavští početní výhodu 5 na 4. Tu se jim za krátko podařilo zužitkovat. Největší podíl na tom měl sám střelec branky Jakub Pekárek. Zpoza brány si to nejdříve kolem mantinelu namířil směr modrá čára a v polovině útočné třetiny udělal nečekanou zasekávačku a namířil si to přímo k brankáři. Tři metry před ním vystřelil přesně do jeho šibenice. Brankář s touto střelou nemohl nic dělat, protože ji Pekárek ještě schoval za obránce. Netrvalo to moc dlouho a hráči Jihlavy se dočkali vyrovnání. I tentokrát potrestali domácí za jejich nedovolený zákrok. V závaru před Filipem Barusem se nejlépe zorientoval Roman Mikeš a pohotově doklepl kotouč do soupeřovy brány – 2:2. Gól ho pořádně vyhecoval a mohl dokonce hosty dostat do vedení. Po rychlém brejku svoji střelu do protipohybu ale poslal těsně vedle levé tyče. Domácí brankář se za ní jen bezmocně ohlížel.

Šanci na vítěznou branku tak dostali na druhé straně domácí. Rychlý brejk dva na jednoho ale trošku sobecky zakončoval Petr Süsser sám. Se svojí střelou ale neuspěl, leč nadělal brankáři hostí velké problémy. Šanci na reparát dostal Süsser o chvíli později. A provedl to znamenitě. Sám zatáhl kolem mantinelu a obránce hostí další brejk. Natlačil se před brankáře, ale oproti předešlé akci ještě svoji pozici vylepšil přihrávkou. Na tu si najel s chutí hrající Ivo Crhák, jenž neměl se zakončením do prázdné brány žádné potíže. Hosté ještě jednou dostali šanci na vyrovnání, ale Pekárek ani Kasalý neusměrnili poskakující kotouč do poloodkryté branky. Poté už Jihlavským nepomohla ani hra bez brankáře.

Ohlasy trenérů

František Zeman (Jihlava): „Utkání se ze začátku vyvíjelo velice dobře. Bohužel nám ale nebyl uznán podle mě regulérní gól. To naše hráče trošičku poznamenalo, alespoň tedy v první třetině. Ve druhé jsme byli takoví zakřiknutí. Soupeř nám uskočil na 2:0. V poslední třetině jsme do toho dali, jak se říká, všechno. Srovnali jsme, ale místo toho abychom zakřiknuté domácí k ničemu nepustili, tak jsme prohráli vlastní chybou. Na útočné modré jsme zbytečně ztratili puk a domácí z protiútoku skórovali na 3:2. No a těch zbylých sedm minut to už byla z naší strany jen taková křeč.“

Milan Vlk (Kometa): „Po velmi zodpovědném výkonu, kdy kluci opravdu zadřeli, jsme si to ve třetí třetině trošičku zkomplikovali. Jinak byl ten výkon velmi dobrý. Gratuluji hráčům k vítězství.“