4:1
(1:0, 1:0, 2:1)

Dukla si poradila se Znojmem

17.10.2009 / Pavel Zeman, Jakub Mezlík

Jihlavští hokejisté připravili Orlům ze Znojma čtvrtou porážku v řadě. Na vlastním ledě si s celkem Jana Neliby poradili s přehledem 4:1. Duklu poslal v první třetině do vedení Jiří Dobrovolný, o vítěznou trefu se postaral v prostřední části Libor Bezděk. I když se Znojmu povedlo snížit, rychlou odpověď přichystal Jan Hrbatý a vítězství definitivně v závěru pečetil Daniel Hodek.
17.10.2009 17:30, 1. liga ČR - 11. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Malena, Dobrovolný, Ficenc, Takáč, Staněk P., Kašpar, Pleva - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Hanzal, Man - Fiedler, Minčák, Bezděk - Hrbatý, Suk
4

HC LERAM Orli Znojmo

Horčička - Hořava, Morava, Štach, Protivný, Štrach, Kolafa, Lattner - Svoboda, Haman, Plášek - Sedlák, Hradecký, Říha - Staněk A., Sojčík, Havlík - Beroun, Barták
1
Branky a nahrávky: 15. Dobrovolný (Hodek, Malena), 34. Bezděk (Bakus), 53. Hrbatý (Rytnauer), 58. Hodek (Čachotský, Malena) - 52. Hradecký (Sedlák, Štach). Rozhodčí: Úlehla - Padevět, Prchal. Vyloučení: 5:8, navíc Hořava (ZNO) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2430. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Průběh utkání

Jihlava a Znojmo. To jsou města, která od sebe dělí 75 km a v tabulce první ligy 1 bod. Znojmenský dres oblékli bývalí jihlavští hokejisté v čele s Vladimírem Říhou, Mariánem Moravou nebo Tomášem Hradeckým. Na druhé straně měl o motivaci postaráno Tomáš Čachotský, jenž se vrátil po málo úspěšné anabázi v extraligovém kádru znojemských Orlů. Derby tedy rozhodně nepostrádalo náboj.

Ještě než pohledné utkání začalo, pozdravil kotel domácích jihlavského rodáka Mariána Moravu, který se po letech opět vrátil na Horácký zimní stadion. Zatímco fanoušci obou týmů podávali stoprocentní výkon od první minuty, na ledě se začalo něco dít až v druhé polovině první části.

Na začátku 15.minuty vyhodil puk z obranného pásma až za plexisklo bývalý kapitán Dukly Petr Štrach. Vzhledem k tomu, že za katrem již seděl Petr Hořava, byla to pro červenožluté lákavá nabídka k otevření skóre. Nabídka visela ve vzduchu pouhých 6 vteřin, než ji využil Jiří Dobrovolný perfektní tečí Hodkovy střely - 1:0.

Ve druhé periodě se hrál atraktivní útočný hokej, který musel diváky bavit. Dva a půl tisíce hlasivek hnalo oba celky za vítězstvím. To přiblížil na jihlavskou stranu Libor Bezděk vynikajícím blafákem po pocukrované přihrávce Bakuse. Sudí Úlehla nejprve branku neuznal, protože nebylo zřejmé, zda se puk dostal za brankovou čáru, ale po poradě se svými kolegy na čárách ukázal pravicí do středového kruhu. Orli se kolem pruhovaných mužů slétli jako hladoví supi, ale stav 2:0 zůstal nezměněn.

Rozdíl mezi téměř vyrovnanými mužstvy byl v gólmanech. Zatímco Horčička všechny střelecké pokusy vyrážel před sebe, Řehoř jistými zákroky dokazoval, že práce Petra Jaroše, trenéra brankářů, je prostě vidět. Jihlavskému brankáři propadla do branky pouze jediná střela, a to z hokejky nejproduktivnějšího Orla Tomáše Hradeckého - 2:1.

Oslavy znojemských fanoušků ale utnul po půl minutě Jan Hrbatý. Jihlavský hračička se dostal s Rytnauerem do úniku proti samotnému Horčičkovi, který bude na takové vykoupáni ještě dlouho vzpomínat - 3:1.

Perfektní hokej v posledních minutách gradoval. V 58.minutě dokázala jihlavská první pětka, že vysoký ice-time, který je jim poskytován od trenéra Augusty, je zcela zasloužený. Akce s názvem Ťuk sem, ťuk tam, na jejímž konci stál Daniel Hodek se musela líbit i hostujícím fanouškům - 4:1.

Všechna čest znojemským i jihlavským fanouškům, kteří společně završili povedený večer skandování názvů obou týmů. Rivalita šla stranou. Vyhrál hokej, což oba tábory fanoušků dokázali ocenit!

Ohlasy trenérů

Jan Neliba (trenér Znojma) „Derby se hrálo ve slušném tempu. Jihlava byla první třetinu jasně lepší mančaft. My jsme se ve druhé třetině zvedli. Nechci hodnotit výkon rozhodčího, ale u druhého gólu to bylo trochu sporné... Vrátili jsme se do zápasu brankou na 1:2, ale vzápětí jsme inkasovali a, jak se říká, bylo vymalováno. Jihlava hrála velmi koncentrovaně a spoléhala na rychlý protiútoky. Klíčovým bodem bylo to, že Jihlava šla jako první do vedení. Využila přesilovku 5 na 3 a potom už se nemusela nutit do útoku. Hokej je hra chyb a my jsme jich dnes udělali víc.“
Josef Augusta (trenér Jihlavy): „S Honzou souhlasím. My jsme pokračovali ve výkonu z Chrudimi. Tam jsme nedali góly, tady ano, což rozhodlo. Chtěl bych hlavně poděkovat divákům, protože jich dnes přišlo dost a jsem rád, že je tady o hokej takový zájem. Diváci viděli nejlepší utkání. Podali jsme slušný výkon opřený o kvalitního brankáře. Jestliže minimalizujeme individuální chyby, tak jsme schopní hrát s kýmkoli a kdekoli. Podle mě byl rozhodujícím momentem utkání samostatný únik Honzy Hrbatého, který potrestal chybu hostů a dal na 3:1.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie